במהלך מבצע "שומר החומות" אירן פתחה קבוצת פייסבוק חרדית לכאורה, שבמסגרתה הפיצה מסרים אנטי-איסלאמיים ועודדה אלימות נגד ערבים בניסיון ללבות את השטח, כך התפרסם הלילה (בין רביעי לחמישי) בתחקיר של ה-BBC וה"פייק ריפורטר" הישראלי.

יחידת דיס-אינפורמציה אירנית חשודה שניהלה רשת מתקדמת בפייסבוק בשם "שמכוונת לדתיים-לאומיים ולחרדים בישראל, בניסיון לעורר פילוג וללבות את המתיחות מול הפלסטינים במהלך מבצע "שומר החומות". בתחקיר של ה-BBC נכתב כי קמפיין ההתערבות הזרה התפרס לכאורה על פני פלטפורמות מדיה חברתיות מרובות, והתחזה לקבוצת חדשות יהודית חרדית התומכת בפלגים ימניים קיצוניים. מטרתו הייתה לתדלק מלחמת דת תוך הגברת תחושות פחד, שנאה וכאוס, כך על פי "פייק ריפורטר", מיזם ישראלי שנלחם בפייק ניוז ברשת וחשף את המקור האירני החשוד שעומד מאחורי הקבוצה. הרשת המדוברת הפכה פעילה לאחר ההתלקחות בשנה שעברה בין יהודים וערבים במהלך המבצע הצבאי בעזה.

פוסט שהופיע בקבוצת הפייסבוק האירנית (צילום: סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים)
אחד מהפוסטים שהופיעו בקבוצת הפייסבוק האירנית | צילום: סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים

באחד המקרים, הרשת פרסמה מחדש את תיעוד העימות בין חבר הכנסת איתמר בן גביר, שנשא עימו אקדח, לבין המאבטח הערבי בחניון גני התערוכה, והוסיפה את התגובה: "חבל שהוא לא נתן לו כדור בראש". ככלל, הקבוצה תמכה שוב ושוב בחבר הכנסת בן גביר.

קריקטורה בנט-עבאס (צילום: סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים)
פוסט נוסף שהועלה לקבוצה הדתית-חרדית | צילום: סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים

בתוך כך, פייסבוק וטוויטר השביתו את דפי הקבוצה והפרופילים הקשורים אליה לאחר פניית ה"פייק ריפורטר" אליהן. לפי שעה, הרשת נשארת פעילה ברשת הטלגרם. לטענת פייסבוק חשבונות הפרופיל המזויפים היו ניסיון נוסף להופיע ברשת החברתית, לאחר שהרשת סיכלה לדבריה "מבצע השפעה אירני מזערי" בחודש מרץ. פייסבוק ציינה כי היא רואה בקבוצות שמשרתות את אירן כבעלות משאבים טובים בניסיון לנצל את פלטפורמות הדיגיטל החברתיות. ה-BBC אף פנה לגורמים שמנהלים את הקבוצות ושאל למיקומם, אך הם לא הגיבו.

קבוצת "אדוק" או "דתי למהדרין" הציגה את עצמה כ"איחוד דתי וירטואלי לציבור הדתי". הרשת עוד הפיצה מחדש מאמרים ופוסטים התומכים בפוליטיקאים ישראלים מהימין הקיצוני, עודדה מחאות וטיפחה סנטימנט אנטי-ממשלתי ואנטי-ערבי. אחד הפרופילים שנמנו עם הקבוצה אסף אלפי עוקבים. "הרשת הזו הוקמה בעקבות מהומות מאי, כשישראל חוותה את אחת מנקודות השפל בתולדותיה ביחסים ערבים ליהודים", הסביר ל-BBC מנכ"ל ה"פייק ריפורטר" אחיה שץ. מקור ביטחוני ישראלי הוסיף כי הפרופילים המקוונים היו בעלי מאפיינים דומים לפעילות אירנית אחרת שהתרחשה בעבר בפלטפורמות הללו.

מנהל הקבוצה השתמש בפרופיל מזויף בשם "אריאל לוי" (צילום: סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים)
מנהל הקבוצה השתמש בפרופיל מזויף בשם "אריאל לוי", עם תמונה של אדם רוסי שמת | צילום: סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים

הרשת השקיעה מאמצים רבים כדי להיראות אמיתית לגמרי ואפילו יצרה דף למאפייה פיקטיבית בעיר חרדית בישראל, ובמקרה אחר גנבה זהות של יהודי חרדי מרוסיה שמת לפני ארבע שנים. "זה משהו שלא ראינו בעבר, ליצור כזה סיפור רקע, הוסיף שץ. "זה בבחינת עוד דאגה כי הרשתות האלה הופכות יותר ויותר מפותחות, לראות אותן מתחברות ככה לפלגים קיצוניים ולקבוצות אלימות כאלה. הן מאוד שגורות בפוליטיקה הישראלית".