פרסום ראשון: בעקבות הכתבה ששודרה אמש (שני) במהדורה המרכזית שבה מילואימניקים, חבריו של הדר גולדין מסיירת גבעתי, העבירו ביקורת על הממשלה שלא עושה מספיק להשיבו הביתה – צה"ל הודיע להם היום כי הם יזומנו לדין משמעתי.

מדובר בחברים של הדר ששירתו לצדו במהלך מבצע "צוק איתן" וחטיפתו התרחשה לנגד עיניהם. למרות שכיום הם אזרחים שמשרתים במילואים, צה"ל החליט להעמיד אותם לדין על כך שהעזו להתראיין, להעביר ביקורת על מדיניות הממשלה ולדרוש מראש הממשלה החדש נפתלי בנט לפעול להשבת החיילים הדר גולדין ואורון שאול.

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "על פי פקודות צה"ל, נאסר על משרתים בסדיר ובשירות מילואים פעיל להתראיין ללא אישור כנדרש. מאחר ומשרתי המילואים אשר הופיעו בכתבה עשו זאת ללא אישור או תיאום עם מפקדיהם, הוחלט להעמידם לדין משמעתי. צה"ל פועל כל העת באופן גלוי ובחשאי במאמץ מתמשך להשבת הנעדרים".

חבריו של הדר גולדין חוזרים לגזרה שבה נחטף (צילום: החדשות 12, החדשות12)
חבריו של הדר גולדין בריאיון | צילום: החדשות 12, החדשות12

צור גולדין, אחיו של הדר, צייץ בטוויטר בעקבות הפרסום: "הצעד הפזיז של דובר צה"ל נגד החברים של הדר בעייתי מאוד ואני מקווה שיתוקן: 1. לדעתי יתברר מהר שעמדו בנהלים. 2. היה פה מבצע בעזה שדובר צה"ל לא הזכיר את החיילים השבוים בעקביות השבתם לא הייתה מטרה בתחילתו או בסופו, כך אושר. תודעתית המסר הוא שדובר צה"ל בוחר להילחם בחיילים ולא להילחם על חיילים". עוד הוסיף: "מבירור ראשוני אני מבין שעמדו בכל הנהלים ומטרת הכתבה הייתה חיובית בלבד". 

"מרגיש נבגד על ידי המדינה"

7 שנים אחרי אירוע החטיפה, בכתבה ששודרה אמש חזרנו איתם כמילואימניקים למקום שבו הכול קרה וממנה נחטף גולדין ז"ל לרצועת עזה. "אנחנו ממש מול רפיח, לפני הכניסה לחיסול המנהרה, ביום חמישי, 1 באוגוסט 2014", מתאר את האירוע גל שוורץ, חברו ליחידה של הדר. "גולדין פה, אנחנו יכולים עכשיו ללכת ברגל עכשיו ולהביא אותו".

"מאותו יום שישי שהדר נחטף כל הצוות בעצם נשאר שם, באירוע", מספר שוורץ. "שבע שנים עברו, אבל הצוות עדיין שם. ואנחנו חוזרים לאותם שטחי כינוס, איפה שראינו את הדר בפעם האחרונה, איפה שאמרנו לו שלום בפעם האחרונה, וזה חרא".

חנן יובל, דורית ראובני ואורי הרפז - עץ הדר (צילום: יחסי ציבור,  יח"צ)
הדר גולדין ז"ל | צילום: יחסי ציבור, יח"צ

לדבריו, "שבע שנים - ואף אחד לא עשה שום דבר חוץ מלפספס הזדמנויות. החיסונים של הקורונה, מכונות הנשמה, תשתיות לעזה, בתי חולים לעזה - הכול מביאים להם, אבל לבקש את השבת הבנים שוכחים". הוא הוסיף: "אני מצפה שעכשיו ראש הממשלה החדש, נפתלי בנט, שנפגשנו איתו כמה וכמה פעמים - שפשוט יעשה את זה. בלי תירוצים. לא אכפת לי אם הוא יום בתפקיד, יומיים בתפקיד, או שבועיים בתפקיד - הוא יודע טוב מאוד מה צריך לעשות. רק הוא צריך להחליט שהוא עושה את זה, הוא צריך להחליט שזה מספיק חשוב לו".

ניצן ווגדני, לוחם סיירת גבעתי במבצע צוק איתן, אמר: "חבר שלך שהיה איתך, עשה את התפקיד שלו והמדינה לא מחזירה את הצד שלה בעניין. לא מקיימת את הצד שלה בהסכם".

עומר דודו, חברו לצוות של סגן הדר גולדין, שיתף את תחושת הבגידה מהמדינה שאותה הוא חש: "ברמה האישית מרגיש נבגד על ידי המדינה. שאני בא ונותן הכול, עוזב את החיים שלי, כל אחד עזב פה מספיק דברים, ומרגיש שזה לא מעניין את המדינה כל כך. לא אכפת להם שחבר שלנו נמצא שם".

עו"ד עודד סבוראי (צילום: חנה שרייבמן)
עו"ד עודד סבוראי | צילום: חנה שרייבמן

עו"ד עודד סבוראי, ממשרד סבוראי, שחם-שביט, המלווה את משפחת גולדין, מסר בתגובה להעמדתם לדין: "סגן הדר גולדין ז"ל נמצא בשבי החמאס במשך 7 שנים ועד כה מדינת ישראל וצה"ל לא עשו את הנדרש כדי להשיבו לקבורה בישראל. כמו משפחתו הקרובה, כך גם חבריו לנשק של סגן גולדין ז"ל נושאים עימם יום יום את הכאב על נפילתו ועל כך שהוא לא הובא לקבר ישראל. יש להצר על כך שצה"ל מתכוון להכביד את ידו על חבריו לנשק - אנשי מילואים קרביים התורמים את חלקם לביטחון המדינה - שכל 'חטאם' הוא שהביעו את כאבם בפני הציבור הרחב. העמדתם לדין משמעתי על כך שהתראיינו ללא אישור דובר צה"ל, אם כך אכן יקרה, יהיה מפגן של שיקול דעת לקוי, ומוטב יהיה אם הדבר יימנע על-ידי מפקדים שישקלו את הדברים בהקשרם הרחב".