התקלה המסתורית שאירעה אתמול (ראשון) באתר ההעשרה בנתנז החזירה לראש סדר היום את תוכנית הגרעין האירנית. מאז החלה תוכנית הגרעין במדינה אי שם בשנות ה-60 (במקביל לתוכנית הישראלית, לפי מקורות זרים, כמובן), ידע הפרויקט עליות ומורדות, אך בחודשים האחרונים צבר תאוצה והגיע לנקודה הקרובה מאי פעם לייצור פצצה גרעינית. פרישתה של ארה"ב מההסכם בשנת 2018 דחקה את הרפובליקה האסלאמית להאיץ את ההעשרה ולהפר את סעיפי ההסכם בזה אחר זה.

מפת אתרי הגרעין המרכזיים באירן

הדרך לפצצת האטום רצופה במכשולים לוגיסטיים כמו רכש חומרי בסיס ובניית אתרים מתאימים, אתגרים מדעיים כמו מחקר ופיתוח עצמאי של צנטריפוגות ואתגרים טכניים כמו הרכבת הפצצה דה פקטו. המשמעות של שורת ההפרות שביצעה אירן מאז 2018 היא קיצור הזמן שייקח לה להגיע לפצצה. הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) עוקבת בשנים האחרונות באדיקות אחר התקדמות הפרויקט, ופרסמה את עיקרי ההתפתחויות במשימת הגרעין הלאומית. 

העלייה במידת ההעשרה – מקצרת את הדרך לפצצה

ההפרה החמורה הראשונה שביצעה אירן היא עקיפת מלאי האורניום המועשר המותר לה במסגרת ההסכם: ב-2015 התחייבה אירן כי תחזיק בכמות של עד 300 קילוגרם אורניום, המועשר עד לדרגה של 3.67 אחוזים. בסוף שנת 2020 דיווחה סבא"א כי בכלל מתקני הגרעין במדינה ישנם כ-2,500 קילוגרם אורניום.

מתקן גרעין באירן, ארכיון (צילום: AP)
צילום: AP

כמו כן, אירן הפרה גם את דרגת ההעשרה המותרת לה במסגרת ההסכם: אירן חתמה מול המעצמות כי תעשיר עד לכדי 3.67 אחוזים בלבד, רף נמוך משמעותית מהדרגה הנחוצה לה לצורך שימוש צבאי בפצצה – העומד על 90 אחוזים. במהלך השנה האחרונה הודיעה אירן על העלאת דרגת ההעשרה ל-4.5 אחוזים ולאחר מכן גם ל-20 אחוזים, רמה המקצרת משמעותית את טווח הזמן שייקח לה להגיע לדרגת העשרה צבאית. יש לציין כי העשרת אורניום מתקדמת בקצב אסקפוננציאלי, ולא ליניארי, כך שהדרך מ-20 אחוזים ל-90 קצרה משנדמה.

צנטריפוגות – צוואר בקבוק מרכזי בפרויקט

האורניום נמצא בטבע בריכוז של 0.7 אחוזים בלבד, וכדי להגיע למסה קריטית ברמת העשרה של 90 אחוזים, הדרושה לפצצה – יש לברור את החומר היטב. תהליך ההעשרה מתבצע בצנטריפוגות – מכשיר מורכב שמפריד את האורניום הנחוץ לפצצה מהחומר המיותר, המכונה דלל. בשל כך, הצנטריפוגות באתרי הגרעין מהוות צוואר בקבוק מרכזי בפרויקט ההעשרה, והיוו במשך השנים יעד מרכזי לתקיפות המערב. כך, למשל, ב-2011 פגעה תולעת ה-STUXNET בצנטריפוגות באתר בנתז, והבוקר הודיעה אירן שהתקלה שאירעה אמש פגעה בהן גם כן.

העשרת הצנטריפוגות באירן. ארכיון  (צילום: התקשורת באירן)
אירן החלה להפעיל את הצנטריפוגות החדשות בפורדו‎ | צילום: התקשורת באירן

ההסכם הגביל את אירן לשימוש ב-5,000 צנטריפוגות מהדור הראשון (IR-1) במתקן התת-קרקעי בנתנז. אך, בשנתיים האחרונות אירן התקינה צנטריפוגות נוספות גם באתר בפורדו (השוכן ליד העיר קום). הצנטריפוגות שהותקנו מתקדמות יותר ומסוגלות להעשיר אורניום בצורה איכותית ומהירה יותר,

השבוע הודיעה אירן כי תעשיר בהן אורניום לדרגה של 20 אחוזים, ברמה הגבוהה פי כמה וכמה ממה שאושר בהסכם. כל זה מאפשר פריצת דרך מהירה יותר ליכולת הרכבת פצצה, מכפי שהעריכו בעבר - כלומר, מקצר את משך הזמן שיחלוף מרגע שתחליט איראן לייצר פצצה, אם תרצה בכך, ועד שתהיה בידיה פצצה בפועל.

לא רק אורניום – אירן מתקדמת גם במערכת הנשק

גם אם תהיה לאירן כמות אורניום מועשר במידה המספקת לפצצה, עדיין חסרה לה מערכת נשק שתאפשר פיצוץ מתאים וכן יכולת שיגור לעבר יעדים רחוקים ברחבי האזור. בפרויקט אמאד שהגיע לסיומו ב-2003, אותו הוביל ראש תוכנית הגרעין לשעבר, מוחסן פחריזאדה, ערכה אירן שורת ניסויים במרעום הייחודי, הנחשב למנגנון פיזיקלי מורכב במיוחד.

הכור בפרצ'ין, ארכיון (צילום: AP)
האתר הצבאי בפרצ'ין | צילום: AP

הניסוי המדובר אירע באתר הצבאי בפרצ'ין, הממוקם דרומית לטהרן. במשך שנים סירבה אירן להעניק גישה לאתר עבור פקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, מה שמנע מהעולם להבין מה בדיוק קרה בשטח. רק מאז החתימה על ההסכם ב-2015 החלה אירן לשתף פעולה עם פקחי הארגון והסכימה להעביר להם דגימות שטח מהאתר, אך סירבה לתת להם לאסוף אותן בעצמם.

בדוחות רשמיים של הסוכנות זיהו הרחבה של האתר החל מ-2015. דוחות של ארגוני האופוזיציה האירנית, דוגמת המג'אהדין ח'לק – שחשף במשך השנים את אתרי הגרעין הסודיים בפרדו ובנתנז, מתריעים כי בפרצ'ין ובאתרים צבאיים נוספים נמשכת בחשאי העבודה על פרויקט הגרעין הצבאי ועל הרכבת ראש קרב גרעיני.

אתרים נוספים חוזרים לפעילות

הסכם הגרעין שנחתם בין אירן למעצמות ב-2015 עיגן והגדיר את הפעילות הגרעינית המותרת בכל אחד מאתרי הגרעין במדינה. מאז חזרו הסנקציות האמריקניות בעקבות יציאת טראמפ מההסכם, אירן לא נשארה חייבת והחזירה את הפעילות בשורת אתרי גרעין.

כך, כאמור, התקינה צנטריפוגות מתקדמות במתקן הגרעיני בפורדו וכן חזרה לבצע ניסויים באתר בפרצ'ין. כמו כן, בחודש שעבר הודיעה אירן על חזרה לפעילות כור המים הכבדים באראכ, אותו הסכימה לסגור במסגרת ההסכם. האתר המשמש אותה ליצירת אנרגיה גרעינית במסלול הפלוטוניום, דרך נוספת להגיע לפצצה.