חיסולו של דמות המפתח בתוכנית הגרעין האירנית הפתיע היום (שישי) רבים. מטווח אפס נורה מוחסן פח'ריזאדה ברחוב הראשי של העיר אבסרד, הסמוכה לבירה טהרן. למרות האשמות חוזרות ונשנות מצד אומות העולם, ביניהן גם ראש הממשלה נתניהו, באירן ממשיכים להדוף את הטענות למעורבותו העמוקה בתוכנית. אז מי הוא מוחסן פח'ריזאדה?

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

גורמים מומחים מערביים טוענים מזה שנים רבות כי פח'ריזאדה משחק תפקיד מרכזי ומשמעותי בתוכנית הגרעין של אירן. מחיתוליה של התוכנית המודרנית בשלהי שנות ה-90, עזר המדען לפתח את הטכנולוגיה של מערכת הנשק של הפצצה, כל זאת תחת מעטה של תוכנית אזרחית של העשרת אורניום לצרכי מחקר רפואי ואנרגיה ירוקה. על אף שהוכח מספר פעמים אחרת, עד היום אירן ממשיכה לטעון כי אין לתוכנית הגרעין ששלה מטרות צבאיות.

גרעין האירני אורניום כור אירן (צילום: רויטרס, שי פרנקו)
מעורב בתכנית עוד מראשיתה בשלהי שנות ה-90 | צילום: רויטרס, שי פרנקו


שמו של פח'ריזאדה עלה לראשונה על בימת האו"ם כבר ב-2007 כדמות אירנית המעורבת בתוכנית הגרעין האירנית, ובתוכנית הטילים של משמרות המהפכה, אשר אמורים בבוא היום לשאת את אותם ראשי נפץ אטומיים. בדוח משנת 2011 של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית תחת האו"ם, זוהה פח'ריזאדה כדמות מרכזית החשודה במאמצי הגרעין של אירן, שם הוגדר כגורם פעיל במיוחד בפיתוח הטכנולוגיה הדרושה לחימוש הפצצה. פח'ריזאדה היה הבכיר היחיד החבר במשמרות המהפכה שזוהה בשם מתוך כל אלו העובדים על הגרעין החשאי.


ומה אירן אומרת בנושא?

בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, אשר אמונה על פיקוח על טכנולוגיות גרעיניות ברחבי העולם, ובתוך כך גם מפקחת על תכנית הגרעין האירנית, מנסים מזה שנים לקבוע עם פח'ריזאדה פגישות. טהרן סירבה לבקשות אלו פעם אחר פעם ודחתה אותן על הסף. במספר פעמים אירן אף הכחישה את מעורבותו בפרויקט הסודי. רק לאחרונה טענה בתוקף כי אינו מעורב כלל בתוכנית הגרעין, כך על פי גורמים דיפלומטים המעורים בשיחות.

ראש תוכנית הגרעין האירנית שחוסל
שמו של פחרי-זאדה עלה לראשונה על בימת האו"ם כבר ב-2007

גורמי אופוזיציה שגלו מאירן, פרסמו בשנת 2011  דוח שהכיל תמונה לכאורה של פח'ריזאדה, שם הוא מתועד עם שיער כהה ועם זיפים על פניו, אך עד היום מהימנות התמונה מוטלת בספק. עוד טענו גורמי האופוזיציה כי פח'ריזאדה נולד בעיר קם, מרכז פולחן דתי ראשי במדינה בה גם נולד מנהיג איראן ח'אמנהאי, בשנת 1958. לטענת הגורמים הוא שירת כסגן שר ההגנה וכגנרל במשמרות המהפכה. עוד דווח כי את השכלתו בהנדסת גרעין רכש באוניברסיטה על שם האמאם חוסיין באירן, בה התבצע לאורך השנים מחקר גרעיני ענף.‎