משרד מבקר המדינה עומל בימים אלה על דוח נוסף בנוגע להתנהלות אגף השיקום במשרד הביטחון, שיתמקד בטיפול אגף השיקום בנכי צה"ל ובהתנהלות הוועדות הרפואיות, כך נודע היום (שלישי) ל-N12. הבדיקה החלה מעט לפני המקרה הטרגי בו איציק סעידיאן, לוחם לשעבר ונכה צה"ל, הצית עצמו מול משרדי אגף השיקום. בתוך כך, אוהל מחאת נכי צה"ל והלומי הקרב מול אגף השיקום בפתח תקווה ממשיך לפעול, והבוקר הגיע לבקר בו השר לנושאים אזרחיים וחברתיים במשרד הביטחון, מיכאל ביטון, לשוחח עם המוחים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

פרשת איציק סעידיאן עוררה ביקורת קשה נגד אגף השיקום, ואנשי משרד הביטחון מיהרו להצהיר שיערכו בדק בית כדי לתקן את הליקויים. הביקורת הפנימית של משרד הביטחון לא תמנע את פרסום דוח המבקר, אך היא יכולה להשפיע על תוכנו, אם אכן חלק מהליקויים יתוקנו.

השר מיכאל ביטון עם המוחים באוהל מחאת נכי צה"ל
השר מיכאל ביטון באוהל מחאת נכי צה"ל והלומי הקרב

הדוח המדובר הוא למעשה דוח מעקב של משרד מבקר המדינה. הדוח הקודם פורסם ב-2019 וכלל ביקורת חריפה על התנהלות אגף השיקום. מטרת הדוח הנוכחי היא לעקוב אחר מסקנות הדוח הקודם ולזהות את הסוגיות שטופלו ואת אלה שלא. במקרים רבים, כאשר מבקר המדינה עורך דוח מעקב על דוח קודם, עשוי הדבר להעיד על כך שחלק משמעותי מהמסקנות לא תוקן כראוי.

בדוח שפורסם בשנת 2019 הצביע מבקר המדינה על שורה ארוכה של ליקויים, המונים בין היתר מחסור הולך וגובר ברופאים מחוזיים שהביא לגידול בעומס המוטל עליהם ולפגיעה ברמת השירות הניתן לנכי צה"ל. עוד נכתב בדוח כי הדבר אף עלול לפגוע בסיכויי הנכים להשתקם.

מתניהו אנגלמן מבקר המדינה (צילום: N12)
מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן | צילום: N12

במסגרת הדוח ייעשה לראשונה שימוש באמצעים מתקדמים, כמו ניטור מגמות ברשת וניתוח השיח הציבורי, כדי להבין את הלך הרוח ואת התגובות של אנשים המעידים על בעיות שנתקלו בהן באגף השיקום. כמו כן, שאלונים יועברו למדגם מייצג של נכי צה"ל, במטרה לקבל תמונת מצב בהירה.