בפעם הראשונה בישראל: לאחר שנדבקה בקורונה בעת שירותה הצבאי כלוחמת בגדוד קרק"ל, הגישה הבוקר (חמישי) מ' תביעה בדרישה שתוכר כנכת צה"ל לאחר שחלתה בנגיף. "עד היום היא חווה בעיה בחוש הריח ותחושת עייפות מוגברת", הסביר עורך דינה אלי סבן. התביעה הוגשה נגד אגף השיקום במשרד הביטחון, ומדובר בתביעה הראשונה של חיילת נגד צה"ל בעקבות הידבקות בנגיף הקורונה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בשיחה עם N12 שחזרה מ' את תקופת התמודדותה עם המחלה: "בתאריך ה-7.6.20 עברתי בדיקת קורונה עקב איבוד חוש הריח, הרגשה של דלקת גרון ותחושה של שפעת ועייפות. לאחר מספר ימים קיבלתי תשובה חיובית ואושפזתי במלון הרלינגטון באשקלון. שוחררתי מבידוד ב-10.7.20". לדבריה של מ', "עד היום אני חווה בעיה בחוש הריח ותחושת עייפות. קרוב לוודאי שנדבקתי במחלת הקורונה בעת שירותי בצה"ל, ולכן יש קשר בין מצבי הרפואי כיום, אשר נגרם עקב המחלה, ובין השירות הצבאי שלי".

"זאת מחלה מתעתעת שעלולה להמשיך ולפגוע בגופה של צעירה שכל חייה לפניה"

בחודש שעבר בעקבות ריבוי מקרי הדבקה של חיילים המשרתים בבסיסי הטירונים ניצנים ומחנה 80, מחו הורים לחיילים וטענו כי השיטה בה נוקטים בצה"ל אינה יעילה ומביאה להדבקה ביחידות. "מדיניות הצבא בנושא ההתמודדות עם ההתפרצות החמורה במחנה 80 היא חסרת הגיון", אמר אחד ההורים.

כוח משימתי של צה"ל במאבק בקורונה (צילום: דובר צה"ל)
כוח משימתי של צה"ל במאבק בקורונה | צילום: דובר צה"ל

"נכון שמפרידים חולים עם ובלי סימפטומים, אבל בתוך קבוצות הבידוד ישנם חיילים שאין להם תסמינים, אך הם נשאי קורונה ומדביקים אחרים, כפי שיש כאלה שנחשפו לחולים עם סימפטומים ולא נדבקו. לנגיף יש ביטויים מגוונים מאוד שמשתנים מאדם לאדם, כך שאי אפשר לדעתֿ", הוסיף.

עו"ד אלי סבן (צילום: דניאל יחזקאל)
עו"ד אלי סבן | צילום: דניאל יחזקאל

בעקבות הביקורת שונו הנהלים והוחלט כי תועדף האפשרות להפניה לבידוד ביתי בקרב המשרתים בבסיסים הסגורים. בידוד החיילים מתבצע לפי אחת משלוש אפשרויות: בידוד ביתי - בתנאי שישנם תנאים מתאימים לכך בבית החייל, בידוד יחידתי - בתנאי שישנם תנאים מתאימים ללא צפיפות, ובידוד במתקני אגף כוח האדם, כמענה חליפי לחיילים בודדים או למסגרות הדורשות זאת. נכון לאתמול, ישנם 94 משרתים בשירות סדיר, קבע ועובדי צה"ל המאובחנים כחולים בקורונה במצב קל, ועוד 1,500 משרתים שנמצאים בבידוד ביתי.

עו"ד אלי סבן, סנגורה של מ', מסר כי: "הלוחמת נדבקה בקורונה במהלך שירותה הצבאי וממשיכה, גם לאחר יציאתה מהבידוד ושחרורה מצה"ל, לסבול מתסמינים רפואיים מטרידים. זאת מחלה מתעתעת ומורכבת שעלולה להמשיך ולפגוע במערכות רבות בגופה של צעירה בת 21 שכל חייה לפניה. הדרישה להכיר בה כנכת צה"ל לאור הידבקות בנגיף הקורונה, נועדה להבטיח שתקבל כל טיפול רפואי שתידרש לו בהווה ובעתיד, במידה ותחול החמרה במצבה".

חיילת שנדבקה בקורונה דורשת להיות מוכרת כנכת צה"ל
החיילת שנדבקה בקורונה

ההידבקות בקורונה אינה הסיבה היחידה שבגללה החליטה מ' לתבוע את משרד הביטחון שיכיר בה כנכת צה"ל, שכן היו מספר אירועים נוספים שהעיבו על שירותה כלוחמת מצטיינת בגדוד הקרק"ל. במהלך השירות היא נבחרה לייצג את היחידה באליפות צה"ל בקרב מגע, אולם במהלך האימונים המאסיביים לאליפות פרקה את הכתף. למרות האירוע החריג שעברה שלווה בכאבי תופת, היא נדרשה לשוב ליחידתה כשהיא פצועה וכאובה.

לאורך שיחתנו גוללה מ' שורה של התעלמויות מצד מפקדיה ביחידה, שלטענתה לא התחשבו במצבה הבריאותי שלאחר הפציעה, לא סייעו לה לצאת ולהיוועץ ברופאים ולא התחשבו בה למרות כאבי התופת שחוותה מאז האירוע.

אחת החוויות הלא נעימות שעברה, התרחשה במהלך בדיקת MRI שעברה בכתפה. "הבדיקה הייתה מאוד לא נעימה", שחזרה מ'. "התפתלתי מכאבים בזמן הזריקה כמעט עד עילפון. לאחר הבדיקה היד השתתקה וחוותי כאבים איומים שלא עברו". למרות הכאבים, דרשו מפקדיה לרדת לשטח ולקחת חלק בתרגילים. "למרות הכאבים נדרשתי להשתתף בתרגילי שטח יבשים ורטובים כאשר אני משותקת בחצי גוף, עם נשק מוחזק לצד הגוף בצורה שאינה תקינה. כל השבוע התלוננתי ובכיתי מכאבים עזים, חסרת יכולת להזיז את היד, לא התייחסו למצבי ברצינות והשאירו אותי בשטח. לא ראיתי רופא למרות דרישותיי החוזרות. רק לאחר תחינות ובקשות חוזרות הסכימו להעלות אותי מהשטח".

למרות מצבה הרגיש, נדרשה מ' לקחת חלק באימונים רטובים שממש סיכנו את חייה. "התבקשתי לכרוע, ולא לשכב", סיפרה, "מה שנדרש לביטחוני, כיוון שלא יכולתי לשכב. עמדתי בסכנה אמיתית שכן מדובר בתרגיל באש חיה, הייתי בקדמת החוליה, כאשר מאחוריי יש חיילים שמתאמנים עם נשק חי". לדבריה של מ' מצבה אף החמיר, ולאחר שלא קיבלה מענה מספק מהרופאים הצבאיים לנוכח מצבה, פנתה בעצמה לרופא פרטי ששלח אותה בהקדם לניתוח בכתפה הפגועה. "בזמן הניתוח התגלה קרע של הרצועה משני הצדדים. לאחר הניתוח עברתי טיפולי פיזיותרפיה, בדיקות וועדה רפואית בה שונה לי הפרופיל ל-24 זמני לחמישה חודשים. כיום אני עדיין סובלת מכאבים בכתף, בעיקר בעת שינה ובבקרים, ולעיתים נעזרת במשככי כאבים".

עו"ד סבן, המתמחה בייצוג אנשי מערכת הביטחון בתביעות כנגד משרד הביטחון ואגף השיקום, העריך כי צפוי בקרוב גל תביעות מצד חיילים ושוטרים שנדבקו בקורונה במהלך השירות. "אנו עדים להפרות בוטות של כללי הריחוק בצה"ל ולהחלטות שנויות במחלוקת של מפקדים שהביאו למקרים רבים של הדבקות בקורונה. בין היתר, חוו חיילים פגיעה רפואית משמעותית ואולי אף בלתי הפיכה. לאחר שחרורם מצה"ל יוכלו לממש את זכותם ולבקש הכרה כנכי צה"ל לכל דבר ועניין".

תגובת משרד הביטחון: "הבקשה התקבלה אתמול (ד') באגף השיקום והיא נמצאת בתחילת בירור".