כשצוללים אל תוך הפרטים של מה באמת קורה במחנה 80, מתברר שהתמונה פחות דרמטית ופחות מדאיגה ממה שמציירים הורי החיילים המבודדים שעוברים בימים אלה טירונות בבסיס. מחלקות הטירונים והטירוניות חולקו לקפסולות ולכל מחלקה, שבה מקסימום 50 חיילים, יש שירותים וחדר אוכל משלה. בסך הכל בודדו 11 חיילות עם תסמינים, שנשלחו בשישי לכפר מחלימים. הבסיס כולו עבר חיטוי וברוב המקומות המפקדים מבודדים יחד עם החיילים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

במחנה 80 יש  1,700 טירונים ובכל 3 שבועות מגיעים חדשים. לא פשוט בזמן הקצר הזה ליצור אמון בין המפקדים לטירונים. זה המגע הראשון שלהם עם הצבא וחלקם, צריך לומר ביושר, מפונקים. הם צריכים את הזמן להתרגל למסגרת חדשה ונוקשה - במיוחד בתקופת הקורנה, כשיש חוסר ודאות לכולם, הנחיות משתנות ודרישות חדשות.

זה לא קל גם להורים שמקבלים מסרים מדאיגים מילדיהם, שמפעילים עליהם לחץ בלתי רגיל שמגיע גם לתקשורת וכך גם על המפקדים. חיילת מבודדת נמצאת בחדר לבד, כשבאותו זמן המשפחה שלה חוגגת את סוכות. זה מצב לא נעים והיא מתקשרת להורים מתלוננת על הבידוד ועל האוכל בבסיס. הפתרון של ההורים זה להתקשר למפקדים.

מחנה 80
בעקבות תלונות על התנאים ההורים מפעילים לחץ על המפקדים

המעגל הזה מתחולל בכל אחד מבסיסי צה"ל בימים אלה. ההורים רוצים את הילדים בבידוד בבית, אך בצה"ל הטילו עוצר יציאות כדי שהאוכלוסיה הבוגרת לא תידבק.

הצבא שוגה פעמיים - פעם ראשונה כשהוא לא שומר על קשר קבוע עם ההורים ולא מבין את החשיבות עבורם של קבלת מידע מעודכן על הנעשה עם ילדיהם. מפקד שנוהג לעדכן את ההורים בתמונת המצב של התחלואה ביחידה ומה נעשה כדי להתמודד איתה, יכול גם לשלוח תמונות של חדר האוכל, המגורים והמקלחות. כך ניתן היה לייצר שקט ולהוריד את מפלס הלחץ והחרדה אצל ההורים - פשוט לדבר איתם בגובה העיניים.

הטעות השנייה היא שצה"ל התעורר מאוחר. הרמטכ"ל מתרוצץ עכשיו בין הבסיסים, עושה ביקורות פתע, בודק את מצב התחלואה ואת אכיפת ההנחיות. זה מבורך, אבל היה חייב להיעשות מוקדם יותר. צה"ל הוא ראי של החברה גם בהתנהלות וגם במצב התחלואה. הבעיה היא שהצבא לא יכול להרשות לעצמו שיחידות ייצאו מכשירות.

מצב הרוח הלאומי שפוף וזה משפיע על כולם. חייל שנמצא בחוסר ודאות מתלונן להוריו שגם ככה בלחץ. זה גורם להורים לפנות למפקדים ולתקשורת.

לפני שבועיים נפגש קצין בכיר בצה"ל עם מקבילו, גנרל בצבא ארה"ב. הקצין האמריקני סיפר לו שארה"ב איבדה שליטה על התחלואה ושהוא פשוט "נעל" את היחידות שתחת פיקודו. צה"ל לא יכול לעשות צעד קיצוני כזה למרות שזה מה שצריך לעשות. בארה"ב ההורים לא מתלוננים ומגיעים לשער הבסיס, אצלנו כן. ועדיין, צה"ל חייב לשנות את האופן שבו הוא מתנהל מול ההורים.