אחרי התלונות על ההתנהלות בעיר הבה"דים בצל מגפת הקורונה, גורם בכיר בקריית ההדרכה מסביר ל-N12 עד כמה מורכב מאמץ בלימת הנגיף במקום. לדבריו, נעשים מאמצים רבים למנוע התקהלויות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"יש לנו כרגע כ-7,000 חיילים – זה אתגר גדול מבחינת מימוש ההנחיות. מאמץ ההסברה הוא אדיר, וחרף כל ההסברות ברור לנו שתמיד יהיה מישהו שיעשה טעות. אנחנו מנסים לצמצם זאת", הסביר. "גם אחרי שדיברת עם קורס, אחרי דקה מישהו מחבק את חבר שלו כי הוא שכח".

הגורם שיתף בשלל נהלים שהוכנסו למקום בניסיון להתמודד עם התפשטות הנגיף: "יש לנו ארבעה חדרי אוכל ובכל אחד מהם אוכלים 500 אנשים, מופרדים במחיצות. חילקנו את המקום לשולחנות של ארבעה אנשים שיושבים זה מול זה – גורמי הבריאות בצה"ל אמרו שהם יכולים לשבת אחד בסמוך לשני, אבל חשוב שאלה שיושבים זה מול זה יהיו רחוקים וזה מתאפשר".

"בכניסה לחדר האוכל ממתינים בטורים או בשלשות, במרווחים של שני מטרים. בכל כניסה יש קצין שאחראי על זה", הוסיף הגורם. "בנוסף, אנחנו עובדים בשיטת המזון המהיר, דוכנים שאפשר לבחור בהם מנה בפיתה ואז לאכול בחוץ".

"כרגע מסתפקים בנזיפה - זה עלול להפוך לכלא"

גם מאמצי האכיפה נעשים באופן שוטף. "אנחנו מפעילים חוליית נגדים וקצינים עם אפודים זהורים ומגפונים, שעוברים בשבילי הבסיס ומזכירים לאנשים לא להתקהל", שיתף הגורם. "במקרים על עברות משמעת, מחלקים גם דוחות ומטפלים משמעתית – כרגע מסתפקים בנזיפה, אבל בהמשך זה עלול להחמיר גם לעונש מאסר".

לדברי הגורם, גם הפעילות בבסיס עברה התאמות לאור המצב. "ההדרכה נעשית עם עד 30 איש בכיתה, שיכולה להכיל 70 איש", הסביר. "בחלק מהמקרים שולחים לחיילים מצגות לטלפונים הניידים, כדי שיוכלו לעבור על החומר בחדרים". הגורם הוסיף שגם אין משחקי כדורגל וכדורסל במקום, וכי בתי הכנסת סגורים.

גם במרכז המסחרי שבעיר הבה"דים הפעילות נעשית באופן מותאם. "התחלנו לפעול השיטה של חלוקה לקבוצות של חיילים שמגיעים למרכז בשעות קבועות, כדי להוריד את העומסים", הסביר הגורם. "אנחנו גם מרשים להורים לשלוח חבילות מהבית, כדי שהצורך להגיע למרכז המסחרי ירד".

"הסגל הזוטר לא מבין מה קורה בחוץ"

בעיר הבה"דים ישנם גם לא מעט חיילים ששוהים בבידוד, והתאמות נעשו כדי לעמוד בכך. "הגדרנו שלושה מבנים שהם רק למבודדים, והם נמצאים שם שניים בחדר בהתאם להחלטת גורמי הרפואה", פירט הגורם. "הם מקבלים את כל השירותים – כולל כביסה פעם ביומיים – ישירות לשם, כדי שלא יצאו. חיילים שיש להם תסמינים לא נשלחים הביתה, כדי שלא ידביקו את המשפחות, אלא נשארים בבידוד – ואם מצבם מוחרף הם מועברים לאשפוז".

אנשי הקבע בבסיס מקבלים גם הם יחס אחר מבימי שגרה. "רובם המכריע לא יוצא הביתה, אלא רק בעלי המשפחות – ומי שנכנס בבוקר לבסיס חייב לחתום על טופס לפיו עמד בהנחיות ואין לו תסמינים. לפני כל יציאה הם עוברים תדריך והם יודעים שהם צריכים להגיע ישירות הביתה, בלי להסתובב".

"האתגר הכי גדול זה ההסברה לסגל הזוטר, שלא תמיד מבין מה קורה בחוץ", הודה הגורם. "התחלנו להפיק סרטוני חדשות שמסכמים את אירועי היום. יש משקל גדול לאחריות האישית של כל אחד ואחד – בסוף החיילים סגורים פה 30 ו-40 יום ברצף ואנחנו מנסים לייצר אווירה נכונה, אבל אם נצטרך נהיה קשים יותר".