ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר היום (שני) כי ייתכן שהחלת הריבונות הישראלית על שטחי הגדה המערבית תתבצע בשלבים - ותחל בנקודות שעליהן תושג הסכמה עם כחול לבן. בדברים שאמר לחברי תנועת "ביטחוניסטים" הסביר נתניהו: ארה"ב רוצה שהסיפוח יתבצע בהסכמה רחבה ביני לבין ראש הממשלה החליפי בני גנץ. לצד זאת, בישיבת סיעת הליכוד הבהיר ראש הממשלה כי תוכניתו המדינית של טראמפ לא תבוא לאישור הממשלה והכנסת, אך יכולה לשמש בסיס למשא ומתן.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"זה לא סיפוח - זו החלת ריבונות", הסביר נתניהו בישיבת הסיעה. "התוכנית אינה מובאת לממשלה ולכנסת. מנחם בגין הביא את הסכם קמפ דייוויד לכנסת? כשיהיה לי הסכם אני אביא אותו לאישור הכנסת והממשלה. הסכמתי שאני מוכן לעשות משא ומתן על בסיס התוכנית של הנשיא טראמפ, אין שום הקפאה ביישובים הקיימים".

בנימין נתניהו מציג את מפת סיפוח בקעת הירדן (צילום: הדס פרוש, פלאש/90 )
בנימין נתניהו מציג את מפת סיפוח בקעת הירדן | צילום: הדס פרוש, פלאש/90

כשנשאל מה עמדתה של כחול לבן בנוגע להחלת הריבונות ענה נתניהו: "זו שאלה מאוד מעניינת - אני שואל את אותה השאלה. התכוונתי להביא את זה להצבעה תוך ימים אך המפה לא מוכנה. אנחנו בדיונים עם האמריקאים, רוצים את ההסכמה שלהם לכל העניין כפי שהיה ברמת הגולן. קיימנו גם שני דיונים עם כחול לבן - אני לא יודע מה עמדתם, אנחנו רוצים להשלים את המיפוי".

ג'וזף בורל, האחראי על מדיניות החוץ של האיחוד האירופי שוחח עם עמיתו האמריקני ואמר "אנו מכירים בכך שתוכנית השלום של ארצות הברית יצרה תנופה מסוימת לגבי תהליך מדיני שנפסק לזמן רב מדי, וניתן להשתמש במומנטום זה כדי להתחיל מאמצים בינלאומיים משותפים על בסיס פרמטרים קיימים מוסכמים בינלאומיים".

עוד אמר: "אנו, באיחוד האירופי, וכנים לעזור ולהקל על תהליך כזה. הבהרנו את עמדתנו לגבי ההשלכות של סיפוח אפשרי עבור סיכויי פיתרון של שתי מדינות, וליציבות האזורית. אני חושב שמדינות חברות רבות היו מאוד ברורות לגבי זה".

שר המודיעין, אלי כהן, הפציר היום בשני המנהיגים לגשר על הפערים ביניהם ולקדם את הסיפוח. "אם גנץ ואשכנזי יתקעו מקלות בגלגלי הריבונות, הם יהיו חתומים על פספוס בקנה מידה היסטורי, שעשויות להיות לו השלכות גם על המערכת הפוליטית בישראל", כתב בטוויטר. "ישנו כעת חלון הזדמנויות קצר להחלת הריבונות והחוק הישראלי, עד לבחירות בנובמבר בארה"ב. אנו חייבים לנצל זאת".

בני גנץ ודונלד טראמפ (צילום: אלעד מלכה)
הממשל האמריקני במסר לישראל: סיפוח - בהסכמה עם כחול לבן | צילום: אלעד מלכה

אתמול נפגשו נתניהו וגנץ עם שר החוץ גבי אשכנזי, יו"ר הכנסת יריב לוין ושגריר ארה"ב בישראל דייוויד פרידמן לדיון בהחלת הריבונות על חלקים מיהודה ושומרון. פגישת המשך תוכננה להתקיים היום, אולם בוטלה בשל ההתפתחויות בזירה הפוליטית, ובהן השינויים שמבקש נתניהו לבצע בהסכם הקואליציוני וההצבעה הצפויה על "החוק הנורווגי" בכנסת.

בחדשות סוף השבוע דווח כי על רקע העובדה שבמערכת הפוליטית וגם בקרב המתנחלים מתלבטים אם לתמוך בתוכנית הנשיא טראמפ או להתנגד לה - נשקלות חלופות ביניים שייתכן ויספקו מענה לכל הצדדים. על פי הפרסום, בלשכת נתניהו בוחנים בין היתר את האפשרות לבצע "סיפוח חלקי", בפעימות - אותו מושג שבאופן אירוני, שימש בעבר דווקא לפינוי שטחים.

במסגרת תוכנית זו, תוחל ריבונות ב"פעימה ראשונה" על גושי ההתיישבות הגדולים - אריאל, מעלה אדומים וגוש עציון. ואולם, לפי ההסכם הקואליציוני בין הליכוד לכחול לבן, אם תהיה החלת ריבונות - היא חייבת לעבור בכנסת. בממשלה התוכנית תזכה ככל הנראה לרוב, בין היתר הודות לתמיכת ח"כ האוזר והשר הנדל מכחול לבן, אבל הרוב בכנסת עדיין לא בטוח - ויש לראות באיזה עמדה תבחר מפלגת ימינה.