ב-10 בדצמבר הודיע משרד הבריאות על חולה חצבת שאותר בטיסה שהמריאה מדובאי באותו הבוקר, ונחתה בנמל התעופה בן גוריון כעבור כשעתיים. המשרד הבהיר בהודעתו כי "מחלת החצבת היא מחלה נגיפית מידבקת ביותר המתבטאת בחום, הרגשה כללית רעה, נזלת ופריחה ועלולים להיות לה סיבוכים קשים ואף מסכני חיים.

המקרה המטריד מופיע על רקע דאגה רבה מצד ארגון הבריאות העולמי בנושא התפשטות החצבת ברחבי העולם, בייחוד באירופה. לדברי פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר-אילן, מציין כי בין ינואר לאוקטובר השנה, תועדו מעל 30 אלף מקרים ברחבי העולם – פי 30 בערך ממספר המקרים שתועדו ב-2022. "זו בהחלט התפשטות חריגה. אנחנו רגילים לראות מקרים של חצבת באפריקה, בהודו ובמזרח, אבל בתקופה האחרונה יש ממש התפרצות של המחלה במדינות אירופאיות וזה מעורר דאגה", הוא אומר. 

הסיבות לכך, להערכתו, קשורות בין היתר, לעובדה שכיום הורים פחות מחסנים את ילדיהם. חיסון החצבת ניתן כיום לתינוקות וילדים כחלק מחיסוני השגרה במסגרת החיסון המרובע (MMRV), שכולל גם חיסון נגד חזרת, אדמת ואבעבועות רוח. "ייתכן שהיעדר הרצון לחסן קשור לעידן הקורונה, שבו מתנגדי החיסונים זכו לבמה וגרמו להורים רבים לשקול מחדש את חיסוני השגרה באופן מטריד. לצערי, יש לכך השלכות כפי שניתן לראות בימים אלה, כאשר מחלות כמו חצבת שהיו אמורות להיעלם מהעולם מזמן, שבות להרים את ראשון המכוער. צריך להבין שחצבת היא אחת המחלות המידבקות ביותר העוברת מאדם לאדם דרך האוויר. די בכך שחולה שוהה באותו החדר עם אדם אחר, ובהנחה שהאחרון אינו מחוסן הסיכוי שיידבק הוא כמעט ודאי".

מטוס טיסה (צילום: l i g h t p o e t, shutterstock)
קל מאוד להידבק בחצבת במטוס | צילום: l i g h t p o e t, shutterstock

לגבי הטיסה שבה אותר חולה חצבת בדרכו לארץ, אומר פרופ' כהן, כי חקירה אפידמיולוגית ע"י משרד הבריאות תסייע בזיהוי הבאים במגע עם החולה והיא מתבקשת על מנת לצמצם את הסיכוי להתפשטות הווירוס בארץ. "בד"כ ביטוי ההדבקה מתרחש בין שבוע לשלושה שבועות. החדשות המעודדות הן שמרבית האנשים בארץ מחוסנים לנגיף, מה שמקטין באופן משמעותי את הסיכוי שלהם להידבק, אבל כיוון שלא כולם מחוסנים בארץ ומאחר שמדובר, כאמור, בנגיף מידבק ביותר, חשוב לבחון את השלכות המקרה".

בנוסף, מחזק הפרופ' את אזהרות משרד הבריאות ומבהיר כי מדובר במחלה שהשלכותיה עלולות להיות קטלניות. "מעבר לעובדה שמדובר במחלה לא סימפתית שעלולה לגרום לחום גבוה מאוד ולפריחה האופיינית, היא עלולה להיות כרוכה גם בסיבוכים משמעותיים יותר, לרבות דלקת ריאות ודלקת של מערכת העצבים. במקרים נדירים, היא תגרום לפגיעה מוחית משמעותית כעבור שנים מהופעתה. אגב, אחוז התמותה בעקבותיה משמעותי - 3-1 ילדים מתוך אלף שנדבקים בה מתים בסופו של דבר".