נתונים בלעדיים של משרד הביטחון מעידים על חוסר המהימנות של בדיקות האנטיגן בגילוי הזן החדש: הנתונים החדשים שפורסמו הערב (שבת) לראשונה ב"חדשות סוף השבוע" מראים שהבדיקות המהירות מפספסות כמחצית מהנדבקים. מומחים מסבירים: צריך לבדוק גם את הגרון. מחר יתקיים דיון בממשלה שיעסוק במדיניות הבדיקות החדשה, לקראת כינוס קבינט הקורונה.

במפא"ת, המינהל למחקר, פיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית של משרד הביטחון, לקחו את כל הבדיקות האנטיגן שבוצעו השבוע על ידי חברות הדיגום, וגילו שאחוז המאומתים בבדיקות אנטיגן מוסדיות הוא 1.8% בלבד - רחוק מהנתון בבדיקות ב-PCR.

שיעור המאומתים שפוספסו באנטיגן, כלומר יצאו שליליים באנטיגן אבל התגלו לאחר מכן בבדיקות PCR כחיוביים, עומד 47%. הנתון ההפוך, קרי מי שיצא חיובי באנטיגן אבל שלילי ב-PCR, עומד על 37%. המשמעות היא שבדיקות האנטיגן המוסדיות - אפילו לא הביתיות - לא מדויקות ומפספסות גם חיוביים וגם שליליים.

מהשבוע הבא מתחמי בדיקות ה-PCR לא יאפשרו לישראלים מתחת לגיל 60 לבצע בדיקה. במתחמי בדיקות ה-PCR דורשים לאפשר למי שמעוניין לבוא להיבדק - ויאפשרו למי שרוצה להגיע להיבדק.

גורמים שמתפעלים את המתחמים עימם שוחחנו מותחים ביקורת חריפה על הממשלה: "היה נכון להסדיר מחדש את מדיניות הבדיקות - אבל ההחלטה לשלוח רק בני 60 ומעלה לבדיקות PCR תעוות את נתוני התחלואה והמשמעות שלה היא שנעבוד פי 20 פחות מהיכולת שלנו. במקום 200 אלף נבדקים שדגמנו, נרד לסביבות ה-12 אלף. זה חיתוך מוגזם".

גם שרים בממשלה לא מרוצים ממדיניות האומיקרון הנוכחית, אם בהקשר של הבדיקות ואם בהקשר של הפיצויים שלא ניתנים לאף ענף במשק. מחר תיערך בממשלה סקירה נרחבת של מדיניות הבדיקות לדרישת השר זאב אלקין. ביום שלישי יתכנס גם קבינט הקורונה כדי לנסות להסתכל קדימה מבעד לערפל, שלושה שבועות אחרי שהתכנס בפעם האחרונה.

בדיקת אנטיגן ביתית (צילום: 123rf)
37% אותרו כחיוביים ונשללו. בדיקת אנטיגן | צילום: 123rf

פרופ' גילי רגב מבית החולים שיבא-תל השומר סבורה כי בדיקות האנטיגן לא מספקות תוצאות מספיק מדויקות: "בדיקה בודדת לא מספקת". מומחים נוספים אומרים: "אם אתה מחוסן, נחשפת היום ותעשה בדיקה היום - אין משמעות לכך שתצא שלילי. לוקח יומיים-שלושה ולכן צריך בדיקה נוספת אחרי יומיים או שלושה". פרופ' רגב מציעה דרך לשיפור יעילות הבדיקה: "אופן הבדיקה רק מהאף כנראה מפספס באומיקרון. צריך להכניס את המטוש ללוע ומשם לאף, ורק אז הרגישות תעלה".

מנתוני משרד הבריאות שפורסמו הערב עולה שמספר חולי הקורונה במצב קשה עלה ב-29 ביממה החולפת ועומד כעת על 172. אתמול אובחנו 18,780 מאומתים אתמול - שיא נוסף במספר המאומתים היומי מפרוץ המגפה. מספר החולים במצב קריטי עלה מ-56 ל-63, מתוכם 49 מונשמים ו-15 מחוברים לאקמו. שיעור הבדיקות החיוביות עומד על 9.48% מתוך כ-200 אלף בדיקות. מקדם ההדבקה נותר יציב וגבוה, ועומד על 1.95 לעומת 1.96 אתמול.

בשבוע האחרון נפטרו 12 בני אדם כתוצאה מסיבוכי המחלה ומספר המתים מפרוץ המגפה עומד כעת על 8,259. מספר החולים הפעילים בישראל עלה ל-106,107. מספר המאומתים בשבוע האחרון עלה ב-268.3% בהשוואה לשבוע הקודם ומספר החולים במצב קשה עלה ב-143.9%. כאחוז מתושבי המדינה אובחנו השבוע כחיוביים לנגיף.