עלייה ניכרת בחולים קשה: מספר חולי הקורונה במצב קשה עלה ב-29 ביממה החולפת ועומד כעת על 172 - כך עדכן הערב (שבת) משרד הבריאות. אתמול אובחנו 18,780 מאומתים אתמול - שיא נוסף במספר המאומתים היומי מפרוץ המגפה. מספר החולים במצב קריטי עלה מ-56 ל-63, מתוכם 49 מונשמים ו-15 מחוברים לאקמו. שיעור הבדיקות החיוביות עומד על 9.48% מתוך כ-200 אלף בדיקות. מקדם ההדבקה נותר יציב וגבוה, ועומד על 1.95 לעומת 1.96 אתמול.

בשבוע האחרון מתו 12 בני אדם מסיבוכי המחלה ומספר המתים מפרוץ המגפה עומד כעת על 8,259. מספר החולים הפעילים בישראל עלה ל-106,107. מספר המאומתים בשבוע האחרון עלה ב-268.3% בהשוואה לשבוע הקודם, ומספר החולים במצב קשה עלה ב-143.9%. כאחוז מתושבי המדינה אובחנו השבוע כחיוביים לנגיף.

במטה ההסברה של משרד הבריאות מסרו הערב כי בימים הקרובים צפויים להישלח מסרונים לא מעודכנים בעניין סיווג הבדיקות והבידודים, והבהירו כי מחוסנים ומחלימים שנחשפו לחולה מאומת ואינם מעל גיל 60 או באוכלוסיות בסיכון נדרשים לבצע בדיקת אנטיגן ביתית או מפוקחת - ולא מחויבים בבידוד.

במקרה של תוצאה חיובית בבדיקה הביתית, הבהירו במשרד הבריאות, יש להיבדק במתחם של בדיקות מוסדיות ולהיכנס לבידוד במקרה של תוצאה חיובית. במשרד הדגישו כי ללא ביצוע בדיקת אנטיגן מפוקחת, לא ניתן יהיה להכיר בהחלמה מהנגיף. אנשים שלא החלימו ולא התחסנו וקיבלו הודעה על חשיפה לקורונה - נדרשים לבצע בדיקת אנטיגן מפוקחת ולהיכנס לבידוד.

גל הקורונה החמישי, גל האומיקרון, כבר הספיק להוביל לשיא במספר המאומתים היומי - אלא שהמספרים שראינו עד כה הם רק ההתחלה. במשרד הבריאות ובממשלה מעריכים שבשבוע הבא מספר הנדבקים היומי יגיע ל-50 אלף - וששיא הגל צפוי להגיע בעוד כשבועיים, עם כ-100 אלף מאומתים ביום. המספרים הללו מתכנסים להערכה לפיה בין 2 ל-3 מיליון ישראלים יידבקו באומיקרון. 

בממשלה אמנם לא אומרים זאת בקול רם, אך ישראל הולכת למעשה למודל של הדבקה המונית, ואת הסיכון הזה מנסים למעשה "לגדר" עם כל הכלים האפשריים: מתן מנת החיסון הרביעית, התרופה החדשה שמסייעת לחולי הקורונה הקשים - וגם העובדה שזן האומיקרון אלים פחות וגורם לתחלואה קשה חמורה פחות בהשוואה לגלים הקודמים של הקורונה.

זו הסיבה שהמדד האמיתי לחומרת המחלה והתפשטותה בישראל בשבועות הבאים יהיה מספר החולים הקשים. השאלה שנשאלת בהקשר זה היא מתי מקבלי ההחלטות ירימו דגל אדום ויגידו שהסכנה גדולה מדי. ההערכה היא שיהיו בישראל בין 1,500 ל-2,000 חולים קשים. בינתיים, ראש הממשלה בנט דרש להיערך למצב שבו יהיו 4,000 חולים קשים - תרחיש מרחיק לכת שסביר שלא יתממש.

על רקע העלייה המשמעותית בשיעור המאומתים היומי, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, ד"ר שרון אלרעי-פרייס, התייחסה אמש בריאיון ל"אולפן שישי" להתפשטות הנרחבת של הווריאנט - ולצעדים שבכוונת המשרד לנקוט בשבועות הבאים.

לדבריה, "הווריאנט הזה פחות מדבק את הריאות, כרגע אנחנו עם אותה כמות של מונשמים וחולים על אקמו. כולנו מקווים שזה הסוף, אך המגפה הזו הפתיעה אותנו פעם אחר פעם. לדבריה, 12% מהמאומתים כיום הם מחלימים, שזה משהו שלא נתקלנו בו בעבר. יש לנו גל גדול מאוד להתמודד איתו".

ד"ר אלרעי-פרייס סתרה את האמירות לפיהן ישראל עברה למדיניות של הדבקה המונית: "אם היינו פועלים כך, היינו מפסיקים את כל הבדיקות, וזה ממש לא המצב – אנחנו רק מעלים את כמות הבדיקות". עם זאת, היא הבהירה: "צריך להתאים את מה שאנחנו עושים למציאות של גל הדבקה מאוד גדול". עוד חשפה ראש שירותי בריאות הציבור שנבחנת האפשרות לקיצור נוסף של זמני הבידוד: "כרגע אנחנו אוספים נתונים כדי לעשות את זה בצורה מושכלת".