על רקע שינוי המדיניות בבדיקות הקורונה ובשל המשך העלייה בתחלואה באומיקרון – המייעץ לקבינט הקורונה, פרופ' ערן סגל ממכון וייצמן, העריך אמש (שבת) ב"חדשות סוף השבוע", שכבר השבוע מספר המאומתים לנגיף בישראל יגיע ל-50-40 אלף בני אדם, ובסך הכל לחצי מיליון בני אדם. כפי שצפו, אומיקרון ממשיך להתפשט בקצב מהיר, והכפלת מספר המאומתים מתרחשת בכל כ-3 ימים.

מדריך הגבלות האומיקרון המתעדכן

אם בתחילת השבוע שעבר מספר הנדבקים היומי עמד בממוצע על 2,800, שבוע בדיוק לאחר מכן, הממוצע כבר עמד על יותר מ-12 אלף נדבקים ליום - עלייה של יותר מ-340%. לגבי מספר החולים קשה, אם לפני שבוע, מספרם עמד בממוצע על יותר מ-10 חולים חדשים ביממה, נכון לאתמול, יש כבר קרוב ל-20 חולים קשה בממוצע, עלייה של 90%.

לדבריו של פרופ' סגל, מגמת ההכפלה במאומתים תימשך, אך כלל לא בטוח שנמדוד אותה: "בגלל המחסור בבדיקות ובגלל השינוי במדיניות הבדיקות". סגל מעריך כי על למרות הבעייתיות במספר המאומתים היומי הרב, יש גם בשורות יחסית טובות.

איך מבצעים בדיקת קורונה ביתית? מדריך

תחזית החולים קשה אומנם תציג עלייה במספרם בבתי החולים, אך היא "כנראה עדיין תהיה מתונה יותר ובסדר גודל של 350-250 חולים קשה בבתי החולים", טוען פרופ' סגל. "זו בהחלט עלייה, אך עדיין אלה מספרים שהמערכת יכולה להתמודד איתם, פחות בהרבה מהשיא".

פרופ' סגל הוסיף וציין נתון יחסית מעודד, כך שאם מסתכלים על הסיכוי של מאומת להפוך לחולה במצב קשה, הסיכוי יורד פי חמישה לעומת הסיכוי בתקופה המקבילה בגל הדלתא, כשכמות המאומתים הייתה זהה. לאורך הגלים, מבחינת מספר המאומתים בתקופת אומיקרון, נשברו כל השיאים שהיו בגלים הקודמים מתחילת המגפה. ובכל זאת - כרגע ישנם כ-20 חולים קשה חדשים ביממה, מצב טוב לעומת דלתא שבה עם מספר מאומתים קטן יותר, היו 100 חולים קשה חדשים ביממה. המצב גם טוב בהרבה מהגל השלישי (אלפא) אז היו 170 חולים קשה חדשים בממוצע ביממה.

"בכל הגלים הקודמים, תמיד נשמר הקשר, קצב דומה של עלייה. השבירה שרואים לראשונה נובעת להערכתי מזה שרוב המאומתים כרגע הם מאומתים של אומיקרון, בעוד שבתחלואה הקשה עדיין בעיקר רואים חולים קשה בדלתא", הוסיף פרופ' סגל. "הסיבה שאלה חדשות טובות זה כי כנראה אומיקרון גורם לפחות תחלואה קשה. ההתפשטות שלו עשויה לבלום במידה מסוימת את ההתפשטות של דלתא, ואנחנו יודעים שדלתא לא מתפשטת בקצבים כ"כ מהירים".

שאלנו את פרופ' סגל – עד כמה צריכים להיות מודאגים מהשינוי בבדיקות האנטיגן ומהמחסור בהן? הוא השיב שלהערכתו, בשבוע הקרוב יידבקו כחצי מיליון ישראלים, והמגמה הזו שתימשך ואף תתקדם בשבוע הבא, תוביל לכמות מאומתים שלא באמת ניתן להתמודד איתה. "אף מדינה לא מצליחה להתמודד עם כזו כמות של אנשים, זה אומר שצריכים לבדוק כמעט כל הזמן את כלל האוכלוסייה ולכן מפספסים הרבה".

"בממדים כאלה של תחלואה, ובקצב התפשטות כזה של אומיקרון, מאוד קשה לבלום את הגל". ולמרות זאת – לטענתו, כשמסביבנו הרבה אנשים נדבקים והם בכלל לא יודעים שהם מאומתים, המסר הכי חשוב כרגע הוא להתחסן. "מי שצריך לעשות את החיסון השלישי או הרביעי, מי שלא התחסן בכלל ומי שצריך לחסן ילדים, זה ייתן לכולם הגנה מצוינת מתחלואה קשה, שאותה אנחנו רוצים למנוע".