לקראת שיא ההדבקה, ואז – ירידה חדה של העקומה: מגמת העלייה בתחלואה נמשכת, וביממה בין שלשום לאתמול (בין שלישי לרביעי) אובחנו 43,815 נדבקים חדשים. יחד עם זאת, ההערכות הן כי מספר הנדבקים האמיתי הוא יותר ממאה אלף. על פי ההערכה, 1 מכל 15 בני אדם בישראל נדבק בווריאנט אומיקרון ועשוי להיות מידבק לאנשים אחרים.

ההערכה היא שבשבועיים הקרובים ואולי אפילו לפני, נגיע לשיא התחלואה אחרי שנראה הכפלה אחת של מספר המאומתים ואולי אפילו שתי הכפלות. הסיבה לההערכה היא בראש ובראשונה ההשוואה למדינות אחרות, שבחלקן כבר הגיעו לשיא ההדבקה, ואנו נמצאים בערך שבועיים אחריהן.

תורים במתחם בדיקות בירושלים (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
תורים במתחם בדיקות בירושלים | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

לכך אפשר להוסיף מודל אשר מציע שנגיע בערך ל-2 מיליון מאומתים במצטבר – ואז נתחיל לראות את השבירה של העקומה, מפני שמקדם ההדבקה יגיע שוב ל-1. אם נתייחס למצב שבו אנו נמצאים כעת, ונדבוק בהערכות שחצינו את מאה אלף הנדבקים החדשים מדי יום – נגלה שאנחנו נמצאים בין ההכפלה הראשונה לשנייה ונגיע בערך ל-2 מיליון נדבקים עם כ-300 אלף נדבקים חדשים מדי יום בשיא. בתוספת הנדבקים שיצטברו במהלך הירידה מהשיא, ניתן להעריך שנגיע לבין 2 ל-4 מיליון נדבקים בישראל.

מה זה אומר לגבי החולים במצב קשה?

זו כמובן השאלה הגדולה. אם עכשיו אנו נמצאים במרחק של הכפלה אחת או שתיים משיא התחלואה, ואנו יודעים גם שהתחלואה הקשה מגיעה בעיכוב מסוים לעומת קצב ההידבקות – אז נבין שאנו נמצאים במרחק של שתיים או שלוש הכפלות במספר החולים במצב קשה.

לצד החשבון הזה חשוב לזכור שבערך חצי מהתחלואה הקשה כעת נובעת מווריאנט דלתא, שאומנם היא קשה יותר, אך גם מתפשטת לאט יותר. לפי החישובים האלה, ניתן להעריך שלא נחצה את שיאי התחלואה הקשה שראינו בגלים הקודמים, כולל בווריאנט אלפא. יחד עם זאת, צריך להיערך גם למספרים יותר גדולים מכיוון שעדיין יש פה מרווח טעות גדול.

מה אפשר לעשות?

בכל המדינות בעולם קשה מאוד לעצור את התפשטות התחלואה. האומיקרון מתפשט מאוד מהר בלי קשר למה שעושים וזה מתרחש בקצבים דומים. הגבלות קלות יחסית לא יכולות לבלום את התחלואה, אלא רק הגבלות קשות ודרמטיות. הדבר שיש להתמקד בו כעת הוא בלימת התחלואה בקרב קבוצות הסיכון השונות.

בדיקת קורונה בירושלים (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
בדיקת קורונה בירושלים | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

זו העת לומר לאותם אנשים שאם כעת אדם אחד מכל 15 עשוי להדביק, ואולי בקרוב זה יהיה אדם אחד מכל 10 או 8, אז כדאי לצמצם ככל הניתן את ההתקהלויות והמגעים עם הסביבה. מי שיכול לעבוד מרחוק – שיישאר בבית. עבור אותם אנשים שאינם יכולים לעבוד מרחוק צריכה המדינה לשקול לשלם להם ימי מחלה כדי שיוכלו להישאר בבית ולא ייפגעו כלכלית. מבחינת בדיקות, אפשר לבצע בדיקות יזומות לכל מי שנתון בסכנה גדולה יותר מפני שיש לנו את התרופה שיכולה להציל חיים – ושם כדאי וחשוב לרכז את המאמצים.