ועדת הבריאות של הכנסת אישרה היום (שני) הנחיות נוספות להתמודדות עם גל התחלואה החמישי מקורונה בישראל. בין ההנחיות החדשות ניתן למצוא חובת עטיית מסכה גם בשטח פתוח בהתקהלות של יותר מ-50 אנשים. כמו כן, אחרי פניית N12 למשרד הבריאות - ועדת הבריאות פטרה מחלימים טריים מקורונה מביצוע בדיקת אנטיגן במקרה של מגע עם חולה מאומת, זאת בתנאי שקיבלו אישור החלמה ב-30 הימים שקדמו לכך.

ההנחיות החדשות אושרו במהלך דיון של ועדת הבריאות בכנסת, שעסקה בהתמודדות עם התפרצות האומיקרון והעלייה הגואה בתחלואה בישראל.

חמש הנחיות חדשות שאושרו למחלימים ומחוסנים:

  1. מחוסן או מחלים שנחשף לחולה מאומת יידרש להישאר בבידוד עד לקבלת תוצאה שלילית בבדיקה מהירה בתחנת בדיקה רשמית.

  2. אם אדם קיבל אישור החלמה לפי בדיקת PCR חיובית במהלך 30 הימים שקדמו למגע הדוק עם חולה מאומת, הוא לא יידרש לבצע בדיקת אנטיגן (כלומר - מחלים "טרי" עד חודש ממועד החלמתו לא יידרש לבצע בדיקות כלל)

  3. מחוסן או מחלים שמטפל בקטין חולה מתחת לגיל 12, או בחסר ישע חולה, חייב בבידוד עד לקבלת תוצאה שלילית בבדיקה שיבצע ביום האחרון לבידוד של החולה. אולם, אם אותו אדם נמצא עם החולה רק בחלק מזמן הבידוד של החולה, הוא יוכל לצאת מהבידוד כעבור שבוע בתנאי שיימצא שלילי בבדיקה שתתבצע ביום האחרון לשהייתו עם החולה.

  4. בזמן התקהלות של יותר מ-50 אנשים בחלל פתוח יש חובה לעטות מסכה.

  5. מי שביצע בדיקת PCR טרם כניסת הסעיפים הללו לתוקף ב-30.12.21, יוכל להשתחרר מבידוד ולא יצטרך לבצע בדיקה נוספת.

מלבד חובת עטיית המסכות גם בשטח פתוח, ההנחיה המעניינת כאן היא בסעיף 2. עד היום גם מחלימים טריים מקורונה נדרשו לבצע בדיקת אנטיגן במקרה ובאו במגע עם חולה מאומת. זה תקף כמובן גם לנדבקים באומיקרון. אמש פנינו מ-N12 למשרד הבריאות כדי להבין מדוע גם המחלימים הטריים נדרשים להיבדק, בטח לנוכח העומס הכבד במתחמי הבדיקות. משרד הבריאות השיב הבוקר שהנושא בבדיקה – והנה, כמה שעות לאחר מכן, ההנחיה בוטלה והמחלימים הטריים קיבלו פטור מבדיקה.

במהלך הדיון אמרה ראש מטה בריאות הציבור במשרד הבריאות, אילנה גנס, שלנוכח ריבוי הבדיקות "אנחנו מגיעים לקצה גבול היכולת, ועומדים על 170 אלף בדיקות ביממה. בימים הקרובים נוכל לעלות ל-200 אלף בדיקות, אולם התשובות עליהן יתקבלו בתוך 36 שעות. הבעיה היא לא בכמות הדגימות הנלקחות, אלא במספר המעבדות היכולות לפענח אותן".

כדי להפחית את העומס במתחמי הבדיקות, שוקלים במשרד הבריאות לאבחן תחלואה בעזרת בדיקות אנטיגן ולא רק בעזרת PCR. בדיון שנערך כעת עם בכירי המשרד הבריאות, נשקלת האפשרות לשנות לגמרי את מדיניות הבדיקות ולאפשר אבחון גם בעזרת בדיקה מהירה. יתרה מזאת, דנים בכלל האפשרויות, בין היתר לדרוש רק מאוכלוסיות בסיכון להיבדק או לדרוש רק ממחוסנים עם תסמינים להיבדק.