אחת ההשלכות של ההדבקות ההמוניות בקורונה היא פגיעה בטיפול בפגים. התינוקות שנולדו טרם זמנם, זקוקים בחלק מהמקרים לתמיכה נשימתית ונמצאים במצב רגיש שדורש השגחה צמודה. על פי הנחיות משרד הבריאות, על כל תינוק מונשם בפגייה יש צורך באיש צוות שיעקוב אחריו באופן אישי, אלא שלנוכח המחסור החמור בכוח אדם, נוצר מצב בו אחות אחת נאלצת להתמודד לבדה בפגייה.

תו ירוק חדש: כל מה שצריך לדעת 

נכון להיום, 1961 אחים ואחיות במערכת הבריאות נמצאים בבידוד, בעקבות חשיפה או הידבקות בנגיף הקורונה. ההיעדרות משפיעה על כל מחלקות בתי החולים וכך גם במחלקות היולדות והפגים. מנחם, אב לתינוקת בת שבועיים שנולדה בבית החולים שערי-צדק סיפר ל-N12: "אשתי ואני אומתנו לקורונה ונאלצנו להישאר בבידוד. בתנו סבלה מסטורציה נמוכה כאשר נולדה ולכן הועברה לפגייה. בשלב הראשון הקשר נעשה בצורה טלפונית בלבד ולאחר שהשלמנו את הבידוד נדהמנו לגלות כמה חמור המחסור בכוח אדם".

פגייה (אילוסטרציה) (צילום: רויטרס)
8 פגים, אחות אחת, אילוסטרציה | צילום: רויטרס

"המצב ממש קטסטרופה: אחות אחת נמצאת לבד בפגייה עם שמונה ילדים וזה פשוט לא נורמלי", מתאר מנחם. "לפי התקן צריכה להיות אחות אחת על כל שני תינוקות מונשמים, אך בפועל אחות אחת אחראית על מספר מונשמים בו זמנית. אחות שנמצאת לבדה לא יכולה להשתלט על משימה כזו, במיוחד בשעות הלילה כשהתינוקות מפוזרים בשני חדרים שונים כך שאי אפשר לראות את מכשירי הניטור".

"האחיות חסרות אונים"

מנחם מספר על סיטואציה שלדבריו היה עד אליה, "בעינינו ראינו תינוק מוריד סטורציה למשך כשעה, המכשיר מצפצף ללא הרף ואף אחות לא הייתה פנויה לבדוק מה קורה. האחיות חסרות אונים ואחת מהן אמרה לנו בכנות שכדאי לנו להישאר במהלך הלילה בקרבת התינוקת, כי אם תרד הסטורציה היא לא תהיה בסביבה לעקוב, כיוון שעליה לטפל בתינוקות משני חדרים שונים בו זמנית".

בשל המגפה, הוחלט לצמצם את שעות הביקורים במחלקות לשעתיים בלבד כדי לצמצם את סיכון ההדבקה. אבל לדבריו של מנחם הביקורים הללו דווקא היו יכולים לסייע לפתרון הבעיה: "שהות של הסבתא, לדוגמה, יכולה להקל משמעותית על עבודת האחיות על ידי האכלה, החתלה וכדומה". 

פגיה (אילוסטרציה) (צילום: filmfoto, 123RF)
סכנת נפשות של ממש, לא באשמת הצוות | צילום: filmfoto, 123RF

מנחם מדגיש כי הוא "לא מאשים את האחיות. הן מסורות ואכפתיות ועושות מעל ומעבר. אבל יש מחסור כל כך חמור בכוח אדם שזו ממש סכנת נפשות. האחיות המסורות כורעות תחת העומס, הן אינן נחות לרגע ועדיין אין באפשרותן להגיש טיפול מיטבי לתינוקות".

״זו ממש סכנת נפשות״

רומי שחורי, מנכ"לית עמותת לה"ב למען הפגים בישראל מעידה בפנינו כי המצב שמתאר מנחם אינו מקרה פרטי והוא מעיד על מה שמתרחש בכל בתי החולים. "המערכת פשוט קורסת וזה קורה בכל רחבי הארץ", היא טוענת. "בנקודת הזמן הזו הפגיות נמצאות בתת-תקינה בגלל העומס והמחסור בכוח האדם בעקבות האומיקרון. אני חושבת שבתקופה זו לא הגיוני להגביל את שעות הביקורים בפגיות לשעתיים. צריך לאפשר להורים להיכנס לפגיות כדי להקל על הצוות הרפואי ולא לפגוע בהשגחה על הפגים".

מבית החולים שערי צדק נמסר בתגובה: "פגיית שערי צדק היא הגדולה והמובילה בארץ המעניקה מידי שנה טיפול מקצועי אנושי חם ומחבק למאות פגים ובני משפחותיהם. בשנתיים האחרונות לצד ההתמודדות עם מגפת הקורונה נשמרה בהקפדה רמת הטיפול הגבוהה בפגייה בכל הגלים. בגל החמישי כמו בכל בתי החולים גם שערי צדק מתמודד עם מספרי חולים ומאומתים גבוהים הבאים לידי ביטוי גם בתחלואת צוות בכל המחלקות וגם בצוות הפגייה".

"למרות זאת נעשו מאמצים רבים והסטות של צוותים על מנת לשמור על רמת הטיפול הגבוהה ויחס גבוה של אנשי צוות לכל פג וכך היה גם בשבוע האחרון בו היה עומס חריג שטופל נקודתית ומיידית", כתבו בית החולים והגיבו לתוכן הכתבה. "בניגוד לנטען, אין ולא היה מצב בו הייתה אחות אחת טיפלה בשמונה פגים מונשמים ואנו עושים כל מאמץ כדי לשמור על יחס של אחות לפגים מונשמים בהתאם לתקן של משרד הבריאות".

"במטרה לשמור ככל האפשר על בריאות הפגים ולמנוע הדבקה, הוגבל בפגייה ובכל בית החולים מספר המבקרים - למבקר אחד למטופל. בפגייה בוצעה הקפדה יתרה שמנעה כניסת מבקרים רבים שחלקם התגלו כמאומתים לאחר מכן. נמשיך להעניק את השירות הרפואי המצוין והמקצועי לפגים ולמשפחות בתקווה לחזור לפעילות שגרתית עם דעיכת המגיפה", תגובת שערי צדק.