בזמן שמספר החולים קשה בשיא, פרויקטור הקורונה פרופ' סלמאן זרקא אמר היום (שני) במסיבת עיתונאים כי אותרו כ-700 מקרי הידבקות בתת-וריאנט החדש, BA2, בישראל. "זה זן ממשפחת האומיקרון שמדבק עוד יותר", אמר. "אבל הנתונים מראים שהוא לא גורם לתחלואה קשה יותר". על ביטול התו הירוק אמר: "המדיניות שלנו היא למצוא את האיזונים ולאפשר חיי שגרה".

סיקור נרחב של הקורונה ב-N12:

• תקנות התו הירוק החדש נכנסו לתוקף

• כך צריך לבצע בדיקת קורונה ביתית | המדריך המלא

הבידוד קוצר ל-5 ימים | כל מה שצריך לדעת

"הסימנים החיוביים והאופטימיים שמראים לנו על יציאה מהגל - לא מספיקים כדי לשחרר אותנו מהזהירות הנדרשת", הסביר פרופ' זרקא בפתח מסיבת העיתונאים. "עדיין יש אלפי נדבקים מדי יום. לצד האומיקרון יש תת זן חדש BA2. זה זן ממשפחת האומיקרון שמדבק עוד יותר אבל הנתונים מראים שהוא לא גורם לתחלואה קשה יותר. עד כה אותרו כ-700 מקרים של הידבקות ב-BA2, חלקם יובאו מחו"ל וחלקם אותרו בארץ".

פרופ' סלמאן זרקא פרויקטור הקורונה (צילום: לע"מ)
פרויקטור הקורונה פרופ' סלמאן זרקא | צילום: לע"מ

"בדנמרק האומיקרון ייצר גל נוסף ובבריטניה אנחנו רואים יציבות במערכת", הסביר פרופ' זרקא. "אנחנו חוששים שהתפשטות BA2 בישראל תגרום לנו לתחלואה של אלפים במשך שבועות רבים. נמשיך לעקוב אחר הנתונים מהעולם, וחשוב לומר שהפתרון הוא עדיין חיסון, מסכה וריחוק פיזי".

"המדיניות שלנו היא למצוא את האיזונים ולאפשר חיי שגרה לצד המגפה", אמר הפרויקטור על ביטול התו הירוק. "המשק פתוח, בתי הספר פתוחים ואנו רוצים להמשיך במדיניות הזו. בתי החולים בישראל אינם בסכנת קריסה. יש מקומות שבהם יש יותר עומס אבל מערכת הבריאות ממשיכה לתת מענה".

לפי פרופ' זרקא, בקרב בני שישים ומעלה - הסיכון לתחלואה קשה גבוה פי עשר אצל לא מחוסנים בהשוואה למחוסנים. "בין אם הגל יורד או ממשיך - יש לנו את כל הכלים כדי להימנע מהדבקה ותחלואה קשה", אמר. "הנשק הטוב ביותר נשאר החיסון. גם אם היעילות נפגעה, הוא עדיין מונע תחלואה קשה וחייבים להגן על האוכלוסיה בסיכון".

בדיקת קורונה בירושלים (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
בדיקות קורונה בירושלים, ארכיון | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

בעוד שכ-600 אלף איש קיבלו את המנה הרביעית עד כה, כ-40% מבני ה-60 ומעלה בישראל, פרויקטור הקורונה קרא להתחסן: "אני קורא לכם תתחסנו ותגנו על עצמכם ממחלה קשה". על הירידה בהיענות הילדים לחיסון אמר פרופ' זרקא: "גם האומיקרון מייצר לונג-קוביד ופימס. נמשיך להסביר להורים בעזרת רופאי הילדים שחיסון מגן מהדבקה, תחלואה קשה ותופעות ארוכות טווח".

פרופ' זרקא הצטרף לביקורת שהשמיעה הבוקר ראש שירותי בריאות הציבור, ד"ר שרון אלרעי-פרייס, על העברת המידע ממשרד החינוך: "מתווה החינוך איננו מייצר עודף תחלואה אבל בהחלט יש לנו מה לשפר מול משרד החינוך בקבלת נתונים יותר מסודרים על התחלואה והבידודים".

אחות מזריקה לילד חיסון (צילום: יוסי אלוני, פלאש/90 )
ילד מתחסן נגד קורונה, ארכיון | צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

בתוך כך, ד"ר אלרעי-פרייס ביקרה את התנהלות משרד החינוך סביב נתוני התחלואה בקרב תלמידים בבתי הספר. במהלך דיון בוועדת הבריאות טענה: "משרד החינוך לא מדווח על הילדים ומשרד הבריאות לא יכול לאכוף בידודים".

לאחר שבמהלך הדיון עדכנה מנכ"לית משרד החינוך, דלית שטאובר, כי אותרו 60,000 ילדים חולים, ביקשה ד"ר אלרעי פרייס להבין את התנהלות משרד החינוך. "מה שיותר מטריד שממשלת ישראל קיבלה החלטה שילד מאומת ולא ביצעו את הבדיקות, הוא הולך לבידוד. אבל אין לנו דרך לעשות זאת כי אין באמת מעקב אחר המתווה", טענה.

החלטות קבינט הקורונה נכנסו לתוקף הלילה, והתו הירוק כבר לא יחול במקומות ציבוריים רבים. ההחלטה של הממשלה מסוף השבוע מגיעה על רקע העובדה כי גם היום נשבר שוב השיא במספר החולים הקשה מאז פרוץ המגפה. לאחר עדכון מתווה התו הירוק, הוא יחול רק במקומות הנחשבים בסיכון גבוה – כמו חתונות, מסיבות ועוד.