פרסום ראשון: המכון הביולוגי יבחן את מאפייני וריאנט האומיקרון, שהתגלה לאחרונה בישראל וממדי התפשטותו עדיין לא ברורים. נכון להבוקר (שני) אובחנו בישראל שני מאומתים לזן האומיקרון, ועשרות מוגדרים כחשודים.

וריאנט אומיקרון - סיקור N12:

האסטרטגיה של המכון הביולוגי היא לנסות ולשים את היד על וריאנט מאחד המאומתים בארץ, או להביא את הנגיף באופן מבוקר מחו"ל. זאת במטרה לאפיין אותו במעבדות הבטיחות הלאומיות שלו. הבדיקה מתבצעת לבקשת משרד הבריאות.

הייחודיות של החיסון שמפתחים במכון הביולוגי נעוצה בכך שהוא לא מושפע מווריאנטים ולא צריך בכל פעם "לעדכן לו גרסה", כפי שעושים לחיסון של חברת פייזר. חיסון "ברילייף" פותח במכון הביולוגי בנס ציונה ונמצא תחת חסותו של משרד הביטחון. המשרד חתם בחודש יולי על הסכם עם חברת התרופות NRx, שבסיסה בארצות הברית.

החיסון של המכון הביולוגי (צילום: משרד הביטחון והמכון למחקר ביולוגי)
מנסים להביא את הווריאנט מחול או מאחד המאומתים בארץ. המכון הביולוגי, אילוסטרציה | צילום: משרד הביטחון והמכון למחקר ביולוגי

החיסון של "ברילייף" מבוסס על נגיף VSV, שעליו הונדס החלבון, מחלבוני המעטפת של הנגיף. בעת ההזרקה, החיסון אינו גורם להתפתחות של המחלה בגוף. במקום זאת, הגוף מזהה את החלבון ומפתח תגובה חיסונית.

המסר המרגיע מדרום אפריקה: החיסון של פייזר יעיל מול אומיקרון

אתמול הגיעו מדרום אפריקה מסרים ראשונים שעשויים ללמד על התפתחויות חיוביות באשר להתמודדות הישראלית עם הווריאנט החדש. במשרד הבריאות מבהירים כי זן האומיקרון לא מוביל לתחלואה קשה בקרב מחוסנים.

בדיונים הפנימיים עם ראש הממשלה בנט משדרת צמרת המשרד מסר אופטימי. הם בטוחים כי החיסון של פייזר יעיל מול הווריאנט בטווח הקצר בכל מה שנוגע לתחלואה קשה וקריטית - אך טרם ברור אם הוא יעיל נגד הידבקות. בעניין זה, יש צורך בנתונים נוספים בשביל להבין מה ההשפעה של האומיקרון. עם זאת, הנתונים סביב התחלואה הקשה הם החשובים ביותר, שכן תחלואה זו היא שמשפיעה על המצב והספיקה בבתי החולים.

החיסון והווריאנט החדש (עיבוד: 123RF‏)
החיסון של המכון הביולוגי לא מצריך עדכוני גרסה. אילוסטרציה | עיבוד: 123RF‏

בשלב זה במשרד הבריאות תולים תקוות שהתחלואה תהיה מצומצמת מאוד ולא רואים כרגע התפשטות בעקבות הופעת הווריאנט. לכן, אם תהיה אכיפה הדוקה בנתב"ג ויישמרו חוקי הבידוד בתוספת כלי האיכון של השב"כ, זה יספיק כדי לנטר את התחלואה הקיימת ולגרום לה לא להתפשט, כך מאמינים במשרד הבריאות.