המאבק על קיצור התורנויות למתמחים מתקרב לנקודה שממנה לא תהיה דרך חזרה. לאחר שמאות מתמחים לרפואה חתמו על מכתבי התפטרות, אתמול (ראשון) התקיימה פגישה בין בכירי משרד הבריאות לבין נציגי ארגון "מרשם". המוחים סיימו את הפגישה מאוכזבים, וטענו כי לא הושגה פריצת דרך משמעותית. "מצד אחד, הפגישה הייתה מונעת מרצון טוב, אבל מצד שני לא התנהל בה שום משא ומתן. הם לא באו עם הצעה קונקרטית או עם ניסיון אמיתי לפתרון", אמרה ל-N12 ד"ר ריי ביטון, יו"ר "מרשם".

סיקור N12 על מחאת הרופאים המתמחים:

שר הבריאות הורוביץ נפגש עם נציגי המתמחים, אלא שבסופו של דבר המתווה שעליו חתמו השרים שונה מזה שהוצג לרופאים. על פי המתווה התורנויות יקוצרו ל-18 שעות, תחילה בעשרה בתי חולים בפריפריה וללא המקצועות הכירורגיים. בשנת 2026 יורחב הקיצור לבתי החולים בכל רחבי הארץ. סלע המחלוקת נוגע גם ליחידות ההרדמה והטיפול הנמרץ, שעל פי המתווה המקורי היו אמורות להיות בו כבר משנת 2022 - אך במתווה שאושר ייקח זמן עד שייהנו מהקיצור גם הן.

המתמחים מאוכזבים ועמדתם הנוכחית היא לחזור למתווה המקורי שכלל קיצור תורנויות בפריפריה גם במחלקות הכירורגיות, במחלקות הפנימיות ובמחלקות לרפואה דחופה בכל הארץ - כבר בשלב הראשון. בארגון "מרשם" הסבירו: "אנחנו דורשים שיהיה מתווה מסודר, גם אם הוא נפרס על פני חמש שנים. אנחנו מבינים שיש צורך בהדרגתיות ואי אפשר לעשות הכול מיד, אבל אנחנו מצפים לראות גיבוי תקציבי אחרת כל ההבטחות הללו הן על הקרח. אחרי המאבק הקשה שניהלנו, לא יכול להיות שניאלץ לצאת בכל שנה מחדש למאבק הזה. מלבד מילים יפות, אין דבר שמעגן ומבטיח כי התוכנית אכן תצא לפועל".

הורוביץ מצהיר שעד 2026 יקוצרו התורנויות של כל המתמחים, בשורה שמעולם לא ניתנה לפני כן בישראל. כדי לממש את התוכנית כבר השנה, האוצר התחייב להעביר כ-60 מיליון שקלים עבור תוספת תקנים לפריפריה, עבור המחסור בכוח האדם שייווצר במחלקות בעקבות קיצור המשמרות הארוכות.

מחאת המתמחים (צילום: פלאש/90 )
מחאת המתמחים, ארכיו | צילום: פלאש/90

"המתמחים חשובים לי, אני עובד למענם עוד מימיי כחבר כנסת באופוזיציה", אמר הורוביץ. "חשוב לי להקשיב ולהבין מה מפריע להם. כמו שעשינו מאז שהתחלנו להניע את תהליך קיצור התורנויות, נמשיך לעבוד עם המתמחים בשיתוף פעולה ובקשר רציף. אני מחויב לקיצור המשמרות בכל בתי החולים ברחבי הארץ. אמרתי את זה מהיום הראשון שלי בתפקיד - ואשיג את היעד הזה".

מנגד, הרופאים חוששים שנותרו חורים שבעלי אינטרסים יידעו לנצל אותם כדי לגרום למתווה לקרוס. "האם יש תוכנית עתידית לתוספת תקנים כדי לאפשר את הקיצור בכל רחבי הארץ?", תהתה ד"ר נועה הראל, מתמחה ברפואת נשים. "כל מה שאנחנו מבקשים זו תוכנית אמיתית וסדורה, ולא כותרות מפוצצות על צעד היסטורי שמאחוריהן מסתתרת תוכנית קטנה וחלשה לקצר תורנויות בחלק מהמחלקות בפריפריה בלבד. אם מחר בבוקר הממשלה תיפול והשרים יתחלפו - מי מבטיח לנו שהמתווה ייצא לפועל? צריך תקציב ותקנים כדי שנדע בכל שנה מה קורה בפועל. במתווה המקורי זה אכן אמור היה לקרות".

 האם יש סיכוי לפתרון המשבר?

"כן, חד-משמעית", טוענים רופאים שחתמו על מכתבי ההתפטרות. "זו רק החלטה של משרד הבריאות לחזור למתווה המקורי. תוספת של מיליוני שקלים תוכל להבטיח את הקיצור העתידי בכל רחבי הארץ. זה בידיים של שר הבריאות. שילך לשר האוצר ויישב בחדרו 26 שעות - כמו תורנות של מתמחה - ולא ייצא משם עד שיושג התקציב החסר".

מאות מכתבי התפטרות של רופאים מתמחים כבר חתומים ומוכנים להגשה למנהלי המחלקות כבר בימים הקרובים. מתמחים בודדים כבר התפטרו ועזבו את המקצוע כמחאה כאשר שמעו על המתווה המצומצם לפריפריה. אם תושג פריצת דרך בחלון הזמן הצר שנותר, ייתכן שעוד יהיה אפשר למנוע את המהלך הנואש הזה שיגבה מחיר כבד מכל חוליות השרשרת במערכת הבריאות.