אחרי שלא הושג פתרון – המתמחים מימשו את האיום: נציגי ארגון המתמחים "מרשם" הגיעו היום (חמישי) למשרד הבריאות בתל אביב כדי להגיש את מכתב ההתפטרות שעליו חתומים כ-2,590 מתמחים לרפואה, זאת בעקב כך שהצדדים לא הצליחו להגיע למתווה שיוביל לקיצור שעות המשמרות שלהם. 

ד"ר ריי ביטון, מובילת המחאה, הכריזה בדמעות: "זהו יום עצוב מנשוא, שבו נפל דבר בישראל. לכבוד שר הבריאות ניצן הורוביץ, הריני להודיעך על התפטרותנו כרופאים מתמחים. התפטרותנו מוגשת לך בלב כבד ובלית ברירה נוכך העסקה פוגענית של 26 שעות ברציפות, ללא שינה וללא מנוחה".

היא תקפה את שר הבריאות ניצן הורוביץ, וטענה: "הסרת את כל ההבטחות שלך, איננו מסוגלים להמשיך". בשם המתמחים וגם סודנטים לרפואה שאמורים להתחיל את הסטאז' אך לא יעשו זאת, הכריזה על ההתפטרות ההמונית: "זה לא אינטרס אישי שלנו, אלא של המדינה - לוודא שרופאים אינם מותשים, בלתי מרוכזים וחסרי אמפתיה לנוכח התנאים הלא אנושיים". 

המתמחים טוענים שכשהגיעו למשרד הבריאות, הם נתקלו במאבטחים שלא נתנו להם להיכנס ולהגיש את מכתבי ההתפטרות שלהם. 


"זה יום מביך וקשה שבו משרד הבריאות נעל את עצמו ואבטח את שעריו במאבטחים כדי לא לאפשר לרופאים המתמחים להגיש את 2500 מכתבי ההתפטרות", אמרה עו"ד סיגל פעיל, מומחית בדיני עבודה המייצגת את ארגון הרופאים המתמחים 'מרשם'. "לכן הנחיתי את הרופאים לבצע 'המצאה כדין' ולהדביק את מכתב ההתפטרות על הדלת הנעולה של המשרד ואת 2,500 החתימות בכניסה בסמוך לדלת."

המתווה של שרי הבריאות והכלכלה - שנדחה על ידי המתמחים 

השר הורוביץ ושרת הכלכלה אורנה ברביבאי הציגו אתמול את המתווה לקיצור שעות התורנות של המתמחים בבתי החולים. על פי המתווה שהוצג, שעות התורנות יקוצרו מ-26 שעות ל-18 שעות במקצועות שאינם כירורגיים, והמתווה יחל באפריל 2022 בעשרה בתי חולים בפריפריה - ויתרחב לכל הארץ ב-2026. אלא שארגון הרופאים המתמחים "מרשם" הביע התנגדות למתווה - והודיע שאלפי מתמחים מגישים את מכתבי התפטרות.

הפגנת המתמחים בבימה (צילום: באדיבות ארגון מרשם)
מחאת המתמחים, ארכיון | צילום: באדיבות ארגון מרשם

"שיקרו לנו, מכרו אותנו והונו אותנו", אמרה אתמול יו"ר הארגון, ד"ר ריי ביטון, לאחר פרסום המתווה. "ביד רועדת ובלב כבד נגיש 2,360 מכתבי התפטרות של מתמחים וסטאז'רים. אנחנו רוצים לבקש סליחה מהמטופלים שלנו ומתנצלים על הצעד הקיצוני הזה שניאלץ לעשות. הייתה אפשרות לתקן את הדבר, רצינו להגיע למתווה מקובל - אך לצערנו זה נמנע".

ביטון הסבירה את התנגדות המתמחים למתווה: "לצערנו, אין בו בשורה אמיתית. הקיצור הוא רק למקצועות שאינם כירורגיים בפריפריה בלבד. גם הטיפול הנמרץ ומחלקת ההרדמה לא במתווה. אין שום הבטחה לגבי קיום המתווה לשנים הבאות. רק 10% מהמתמחים ייהנו מהקיצור בשנת 2021, בעוד ש-90% מהמתמחים ימשיכו עם תורנויות של 26 שעות. יש התחלה של קיצור תורנויות ואנו מברכים עליו אבל זה לא מספיק. ביקשנו שהפעימה הראשונה תהיה על יותר מ-10% מהמתמחים".

_OBJ

ד"ר אורי רוזן, אחד מראשי מחאת המתמחים, האשים אמש את שר הבריאות ניצן הורוביץ בכך שהמתווה שהוצג לקיצור שעות תורנות של המתמחים בבתי החולים בקושי ישפיע על המציאות בשטח. "עבדנו יחד אבל לא פורסם שום מתווה", טען ד"ר רוזן במהדורה המרכזית, ופנה ישירות לשר הורוביץ: "עשית פניית פרסה וסיבוב על הגב שלנו. זה יגיע לפחות מ-10% מהמתמחים. אין דד-ליינים ובסוף אין בשורה. ברור לי שגם בלילה לא אישן טוב כי מחר נצטרך להסתכל למטופלים שלנו בעיניים. מאוד חבל".

"אני שר הבריאות הראשון שמקצר את התורנויות", אמר בתגובה השר הורוביץ, "הפעם אנחנו עושים את זה - וזה קורה. זה הישג היסטורי ובשורה בלתי רגילה שאנחנו מתחילים במהלך אמיתי של קיצור תורנויות בבתי חולים. אנחנו מתחילים בפריפריה וממשיכים למרכז הארץ – ולכן אני לא מבין את הטעם בהתפטרות. אנחנו הולכים עם המתמחים יד ביד ורובם מברכים על הצעד הזה. אני מקבל הודעות תמיכה ממתמחים בכל הארץ".

גורם בכיר בהסתדרות הרפואית טוען כי ארגון מרשם, המוביל את מהלך ההתפטרות, כלל לא מייצג את הרופאים המתמחים בישראל: "רשומים בו בערך 800 רופאים מתמחים בלבד, מתוך כ-7,000 שעובדים בבתי החולים בישראל". עוד הוסיף כי "בקרב המתמחים במקצועות הכירורגיים, חלק גדול בכלל מתנגדים לקיצור של התורניות כי זה עלול לפגוע בהכשרתם". חשוב לסייג ולומר כי אכן חלק מהרופאים המתמחים במקצועות הכירורגיים מתנגדים לקיצור התורנויות, אך בהם יש גם רבים שתומכים.