אחד הדברים שהיו הכי קשים להתרגל אליהם בשגרת הקורונה שנכפתה עלינו מזה שנה - היא ההנחיה לעטות מסכות. למרות שיעילותן של המסכות במניעת הדבקה אינה מוטלת בספק, רבים התקשו ומתקשים עד היום עם המסכות. אך כעת נמצא יתרון נוסף לעטיית מסכה, שמוסיף אלמנט נוסף לחשיבותה בתקופה זו. חוקרים מהמכון לסוכרת, למחלות עיכול ולמחלות כליות, השייך למכונים הלאומיים לבריאות בארה"ב (NIH) מצאו כי המסכות לא רק עוזרות להפחית סיכוי להידבק בנגיף, אלא גם עשויות לסייע לגוף להילחם טוב יותר בנגיף הקורונה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

על פי החוקרים, המסכות מעלות באופן משמעותי את הלחות באוויר שאנשים נושמים בזמן שהם עוטים מסכה. הרמות הגבוהות של הלחות באוויר יכולות להסביר נתונים לפיהם נמצא קשר בין עטיית מסכה לצורה פחות חמורה של מחלת הקורונה. לדברי החוקרים, לחות גבוהה יותר במערכת הנשימה עוזרת למערכת החיסונית להילחם בנגיפים נשימתיים, ביניהם גם נגיף הקורונה הנוכחי.

"רמות גבוהות של לחות נמצאו שמפחיתות חומרה של שפעת וזה עשוי להיות תקף גם לחומרת מחלת הקורונה,  לפי מנגנון דומה", כתבו החוקרים במאמרם על המחקר, שהתפרסם בכתב העת הרפואי Biophysical Journal

במהלך המחקר נבדקו ארבעה סוגי מסכות: מסכת N95, מסכת מנתחים חד-פעמית בעלת שלוש שכבות, מסכת כותנה ופוליאסטר בעלת שתי שכבות ומסכה מכותנה עבה. המשתתפים התבקשו לנשום לתוך קופסת פלדה, שאיפשרה למדוד את רמת הלחות בתוכה. הם מצאו כי כשאנשים עטו מסכות, הצטברות הלחות בתוך הקופסה הייתה גבוהה יותר, בעיקר כיוון שמרבית אדי הלחות נותרו בתוך המסכה, כך שמי שעטה אותה - נשם אותם גם. התוצאות הראו כי כל ארבע המסכות העלו את רמת הלחות באוויר הנשאף, אך ברמות שונות. מבין כל המסכות, נמצא כי מסכת הכותנה העבה הובילה לרמה הגבוהה ביותר של לחות.

מסכות ביתיות (צילום:  Apple_Mac, shutterstock)
מסכות מבד כותנה עבה נמצאו הכי יעילות בהגברת הלחות | צילום: Apple_Mac, shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> חיסון לקורונה: הסיבה שכואב לכם במקום ההזרקה
>> 29 מתים: המדינה שהצליחה להשתלט על הקורונה
>> הוכח: התבלין הזה עוזר לשריפת שומן בגוף

רמות גבוהות של לחות באוויר שנושמים יכול להגביל את התפשטות הנגיף לריאות, על ידי שיפור הפינוי המוקו-סילארי - מנגנון הגנה שחשוב להפחתת גורמים מזהמים במערכת הנשימה. בנוסף לכך, הלחות הגבוהה באוויר הנשאף יכולה לסייע לתפקודם של אינטרפרונים, חומרים חלבוניים שמיוצרים בתאים בגוף ותפקידם לבלום התפשטות של נגיפים. מחקרים שנעשו בעבר הראו כי כי לחות נמוכה באוויר מפחיתה הן את הפינוי המוקו-סילארי והן את התגובה של האינטרפרונים, מה שיכול להסביר גם למה בעונות הקרות יותר אנחנו חולים יותר במחלות במערכת הנשימה. 

"מחקר זה תומך בחשיבות של עטיית מסכות כדרך פשוטה, אך יעילה להגן על אנשים מסביבנו ועל עצמנו מפני זיהום נשימתי, במיוחד במהלך חודשי החורף כשאנחנו רגישים יותר לווירוסים אלו", סיכמו החוקרים. 

באפליקציית איזי ריכזו את כל המקומות בהם תוכלו להתחסן נגד קורונה:

מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום א' (14.02.2021) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.