715,525 איש בישראל מחזיקים כיום (חמישי) בתעודת מתחסן, ועבר לפחות שבוע מאז שקיבלו את מנת החיסון השנייה לקורונה. מנתוני משרד הבריאות עולה, כי אחרי המנה השנייה, אובחנו 317 איש כחיוביים לנגיף ורק 16 מהם אושפזו. ד"ר שרון אלרעי פרייס, ראש אגף שירותי בריאות הציבור, חשפה את הנתונים הבוקר בתדרוך משרד הבריאות לתקשורת בבית החולים ברזילי. "מדובר ב-0.04% מהמחוסנים בלבד", אמרה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

גם בנתוני התחלואה הקשה ניכרת השפעת החיסון. מתוך 834 מאושפזים במצב קשה וקריטי מעל גיל 60, רק 2% חוסנו באופן מלא. בקרב המטופלים במצב זה שצעירים מ-60, 1% בלבד מהמאושפזים חוסנו לגמרי. בקרב בני ה-60 ומעלה, 42% חוסנו - אך באופן חלקי בלבד (קיבלו לפחות מנת חיסון אחת, אך טרם עבר שבוע מהחיסון השני). לאור הנתונים הללו, הפצירה ד"ר אלרעי פרייס במי שחוסן במנה הראשונה להתחסן גם במנה השנייה. "נכון, יכולות להיות תופעות לוואי ליום או יומיים, אבל רואים במספרים שזה עובד", אמרה. "הסיכוי שלהם להגיע להיות חולים, ובטח במצב קשה וקריטי - יורד בצורה משמעותית".

לפי נתוני המתחסנים העדכניים, 2,849,425 ישראלים קיבלו את את מנת החיסון הראשונה לפחות, מתוכם 1,497,781 קיבלו את שתי מנות החיסון וכמחצית מהם זכאים לקבל תעודת מתחסן. אתמול הצוותים הרפואיים ביצעו 200 אלף חיסונים, אך מדובר בהאטה קלה לאחר שביום שני נרשם שיא של 226 אלף מנות חיסון שניתנו ביממה אחת. 

כזכור, על פי המחקרים שערכה חברת פייזר, יעילות החיסון שלה עומדת על 95 אחוזים, כלומר אחד מכל 20 מתחסנים עדיין עלול להידבק. נוסף על כך, הנתונים מראים כי היעילות למניעת תחלואה קשה מתקרבת ל-100%. אם לשפוט לפי המתרחש בישראל, נראה שאלה הם פני הדברים. 

פרופ' גילי רגב-יוחאי, מנהלת היחידה לבקרה ומניעת מחלות זיהומיות בבית החולים שיבא, אמרה הבוקר בשיחה עם N12: "מתוך כלל המאושפזים קשה, שרובם לא קיבלו חיסון, יש רק חמישה שקיבלו את שתי מנות החיסון. זה מעיד על תוצאה מדהימה".

פרופסור גילי רגב (צילום: N12)
פרופ' גילי רגב-יוחאי | צילום: N12

"גם אצלנו בשיבא, בתוצאות הראשוניות של המחקר על יעילות החיסון של פייזר, אנחנו מקבלים תמונה דומה בהלימה עם נתוני החברה", הוסיפה פרופ' רגב-יוחאי. "בדרך כלל אנחנו מצפים שדווקא בתוצאות 'החיים האמיתיים' נראה נתונים נמוכים יותר מהמחקר, שבו הכול נעשה בתנאים סטריליים, אבל לשמחתנו זה לא המצב וגם במציאות יש תוצאות יעילות מדהימות". 

בתוך כך, השבוע מכבי שירותי בריאות הציגו נתונים לפיהם 20 מבין 128 אלף מבוטחי הקופה שקיבלו את המנה השנייה לחיסון - נדבקו בנגיף. כלומר, רק 0.01% מתוכם. יש להדגיש שמרבית הנדבקים הם מעל גיל 55, וכמחצית סובלים ממחלות כרוניות והיתר ללא מחלות רקע.