האם הדרכון הירוק יפתח לנו את הדרך למסעות לארצות אחרות? יעדי תיירות מסוימים, כמו איי סיישל, קפריסין ורומניה, כבר הסירו את דרישת הבידוד למבקרים שיוכיחו שהם מחוסנים, ואף יש מדינות כמו איסלנד והונגריה שנפתחו בפני אנשים שיוכיחו שהחלימו מהקורונה.

כתב התיירות של רשת ה-CNN, בארי ניילד, מדווח היום (שני) כי הנפקת "הדרכון הירוק", או כל תעודה דומה לו, מעלה את הסיכוי לשימוש ב"כרטיס הזהב" שמטרתו להחזיר את תעשיית הנסיעות ולצידה גם את המסעדות, הברים, בתי הקולנוע ושאר מתקני הפנאי והבידור. לטענתו מדובר ב"חדשות טובות עבור אנשים שמשתוקקים להזמין את חופשות הקיץ לאחר חודשים של סגר".

כתבות נוספו ב-N12:

"אני ממש ממתינה לדרכון הירוק", מספרת אלה אנדראוני, מדריכת טיולים מישראל. "זה לא שממש אכפת לי מהמשמעות הרפואית של דרכון כזה, זה לא שהוא ישמור עלינו מבחינה רפואית, אני חושבת שזו פשוט תהיה תעודה שתאפשר לנו לחזור לעבוד – זה מה שחשוב לי עכשיו".

בדיקת קורונה בנתב"ג (צילום: יוסי אלוני, פלאש/90 )
בדיקת קורונה בנתב"ג | צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

חברות טכנולוגיה כמו IBM כבר מפתחות אפליקציות שיכללו פרטים על בדיקות הקורונה ומתן החיסונים. השבוע קרא מזכ"ל ארגון התיירות העולמי של האו"ם, זוראב פולוליקשווילי, לאמץ באופן גלובלי דרכוני מתחסנים כחלק מצעדים רחבים יותר שלדבריו – "חיוניים כדי להניע שוב את העולם".

"אני חושבת שהדרכון הירוק יכול להיות רעיון טוב רק אם עוד מדינות יהיו במצבה של ישראל", הדגישה אנג'לה פולאקו, מדריכת תיירים מירושלים בריאיון ל-N12. גם לוצ'יאנו אסין, מדריך תיירים מקיבוץ סאסא שהפך השנה לחקלאי, התייחס לנושא וטען כי "הדרכון הירוק צריך להיות בשימוש במדינה – אם אין פרוטוקול בין-לאומי אחיד - אין בדרכון ירוק משמעות".

המחלוקות סביב הדרכון הירוק

בדיון שנערך בסוף השבוע בבריסל, הסכימו ראשי האיחוד האירופי על הצורך בשיתוף פעולה חוצה גבולות בנושא אישורי חיסונים, אך ביקשו ליצור מנגנון שלא יראה באלה שלא חוסנו אזרח סוג ב'. באיחוד מנסים למנוע מצב שבו מסעדות או ברים ידרשו הוכחת חיסון מלקוחות או חברות נסיעות שמונעות ממי שלא מחוסן לקבל שירות.

חשוב להדגיש כי רעיון "הדרכונים הירוקים" נמצא במחלוקת, ומי שמצפה לו עלול להתאכזב. בכמה מדינות אירופיות, כמו בישראל, דנים בצורך בתעודת חיסון מוכרת בין-לאומית. ראש ממשלת יוון, קיריאקוס מיצוטקיס, כתב לנשיא הנציבות האירופית מוקדם יותר החודש כי הצורך בתיעוד שיהיה מקובל בכל המדינות נמצא ב"עדיפות מהותית לכולנו".

נתב"ג בשבוע שעבר
נתב"ג

"אומנם אנו לא מתכוונים להפוך את החיסון לחובה או תנאי מוקדם לנסיעות, אך אנשים שחוסנו צריכים להיות חופשיים לנוע", הדגיש מיצוטאקיס. "זה גם יספק תמריץ חיובי לקבל את החיסון, זאת הדרך היחידה להבטיח חזרה לנורמליות". בסוף קיץ 2020 כבר נפתחו גבולות מסוימים בתוך האיחוד האירופי, ונופשים נעו אבל בכמויות קטנות מאוד יחסית. בתעשייה חוששים שללא תנועה חופשית בשנת 2021, ההשפעה הכלכלית עלולה להיות הרת אסון".