בשבועות האחרונים נצפית בישראל מגמת עלייה בהידבקות בנגיף הקורונה בקרב בני נוער וצעירים, המהווים את הנתח המשמעותי מקרב החולים החדשים המתגלים מדי יום. גם בבתי החולים מדווחים על עלייה בשיעור המאושפזים מקרב הילדים והצעירים. עם זאת, דוח חדש של משרד החינוך בבריטניה שמתפרסם היום (ראשון), מצביע על כך שככל הנראה הנגיף אינו אלים יותר כלפי קבוצת גיל זו.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"נראה כי המוטציה הבריטית מתפשטת במהירות גבוהה יותר וכך הפכה לזן הדומיננטי ביותר בהדבקה בבריטניה", נכתב בדוח, שפורסם תחת הכותרת: "סיכום ראיות על נגיף הקורונה בילדים, בצעירים ובמערכת החינוך" ומבוסס על נתוני משרד הבריאות הבריטי ועל מחקרים מכתבי עת רפואיים. "למרות החששות הראשוניים, הווריאנט החדש לא תוקף בצורה דרמטית יותר ילדים וצעירים בהשוואה לקבוצות גיל אחרות. הסיכון למוות בילדים וצעירים נותר נמוך גם לאחר שהווריאנט הבריטי הפך להיות הדומיננטי ביותר בהדבקה במדינה".

מחלקת קורונה ילדים בבית החולים שיבא (צילום: דוברות שיבא תל השומר)
מחלקת קורונה לילדים, ארכיון | צילום: דוברות שיבא תל השומר

עוד נכתב בדוח כי "יש ראיות ברורות וחד-משמעיות לכך שההיעדרויות ממערכת החינוך פוגעות בהתפתחות הקוגניטיבית והלימודית של הילדים לטווח הארוך".

פרופ' אשר אלחייני, מומחה ברפואת משפחה ומנהל ציבורי החבר ב"מועצת החירום הציבורית למשבר הקורונה", הסביר את ממצאי הדוח: "שיעור ההתחסנות בקרב מבוגרים בישראל גבוה מאוד. במקביל, התפשטות המגפה נמשכת ולכן הנגיף מגיע בעיקר לקבוצות הצעירות, מפני שאצלם אין כיסוי חיסוני. הוכח כי הווריאנט הבריטי מדבק יותר ומתפשט מהר יותר - אך למרות החששות שהתעוררו, לא מדובר במוטציה שפוגעת באופן קשה יותר בילדים". 

לימודים בפארק במודיעין (צילום: באדיבות דוברות עיריית מודיעין)
לימודים באוויר הפתוח, ארכיון. הדוח מזהיר מהיעדרות מבתי הספר | צילום: באדיבות דוברות עיריית מודיעין

גם נתוני התחלואה הקשה והתמותה של ילדים מהנגיף, שנאספו על ידי משרד הבריאות, מחזקים את המסקנה העולה מן הדוח. בגל השלישי למגפה, בחודשים נובמבר עד פברואר, הזן הבריטי הוא הדומיננטי ביותר בהדבקה בישראל. מספר הילדים שאושפזו במצב קשה בתקופה זו עומד על 45, וחמישה ילדים מתו מהנגיף. לעומת זאת, בגל השני בחודשים יולי עד אוקטובר, ללא הנגיף הבריטי, אושפזו 50 ילדים במצב קשה ומתוכם 3 נפטרו.

פרופ' רצף לוי, מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטת MIT וחבר נוסף ב"מועצת החירום הציבורית למשבר הקורונה", התייחס לדוח ואמר: "הדוח מאשר שהמוטציה הבריטית היא בעלת סיכון נמוך לילדים וצעירים. בדומה למחקרים מכל העולם וגם מהנתונים בישראל, עולה כי הנזקים החמורים שנגרמים בשל סגירת מוסדות חינוך לבריאותם הנפשית והפיזית של התלמידים גבוהים מהנזק הבריאותי".