מומחי הבריאות מתעקשים שהחיסון לקורונה הוא הכרחי, אך למרות זאת, רבים בישראל ובעולם חוששים לקבל אותו. רגע לפני שנתניהו ואדלשטיין יתחסנו במוצאי שבת הקרובים, ובעקבות החששות הלגיטימיים של אזרחים רבים, פרופסור רן בליצר, ראש מערך החדשנות בשירותי בריאות כללית וחבר בצוות הטיפול במגפות של משרד הבריאות, יענה לשאלותיכם בנושא.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

האם מישהו מת כתוצאה מנטילת החיסון?

פרופסור בליצר הסביר: "במחקר שכלל למעלה מ-40 אלף איש - 20 אלף בחיסון ו-20 אלף בפלציבו, היו 6 פטירות בסך הכול. 2 מקרי התמותה בקבוצת החיסון - היו מבוגרים עם מחלות קודמות, כך שאין שום רמז לכך שהחיסון תרם או גרם למותם. ממילא, יש תמותה טבעית שצפויה בקבוצה כזו גדולה. מקרב קבוצת הפלציבו מתו 4 בני אדם".

הבנתי ששני אנשים שחוסנו סבלו משיתוק פנים, האם החיסון בטוח?

"בכל הקבוצה שקיבלה את החיסון - 20 אלף איש - רק 4 חוו את התסמין. חלקם מיד אחרי החיסון, חלקם עשרות ימים לאחר מכן. בכל מקרה - לא מדובר בתופעה נדירה. כרגע, אין רושם שהחיסון גורם לתופעת הלוואי האלו. כל הארבעה שחוו את זה, החלימו, זה חלף". לגבי השמועות על כך שבחיסונים קיים חומר מסרס הסביר פרופ' בליצר כי זה "לא קרוב אפילו לאמת - אין שום בדל הוכחה או רמז לכך שהחיסון עלול לפגוע בפריון באיזושהי צורה. אפקטי הפייק ניוז הוזנו על ידי מדענים ידועי שם, אני לא מכיר דבר כזה".

"צריך להילחם אולי במתנגדי חיסונים" (צילום: רויטרס, חדשות)
צילום: רויטרס, חדשות

האם החיסון מסוכן מאחר והוא אושר בהליך מהיר?

"זה לא אמור להדאיג אבל צריך לקחת את זה בחשבון. בעולם רגיל - חיסונים מאושרים אחרי חודשים רבים ואפילו שנים של מעקב. במקרה הזה - אף אחד לא רצה להמתין. המעקב הממוצע אחרי תופעות לוואי ארך חודשיים, ולא שנים. האם ניתן לשלול מעל לכל ספק שאין לחיסון תופעות לוואי לטווח הארוך? לא, אי אפשר לדעת בוודאות".

"הרמזים שיש היום - חודשיים אחרי אין תופעות לוואי חמורות, שאמורות להתבטא בימים הספורים שלאחר מתן החיסון. ניתן להניח שאם ישנן כאלה - הן יהיו נדירות או לא קיימות כלל. האם יודעים בוודאות שיש סכנה ברורה ומיידית מהמחלה? כן. האם יודעים שהחיסון מונע מחלה? כן. ועל כן - כל אדם בחישוב הסיכונים האישי שלו צריך לקחת בחשבון את החשש מהמחלה ומסיבוכיה ומהסיכונים התיאורטיים - שלא הייתה להם נראות בשטח".

האם החיסון ימנע מאיתנו להידבק?

פרופסור בליצר השיב: "אין לזה תשובה. בפייזר לא עשו מעקב שוטף בבדיקות מטוש אצל אנשים שהתחסנו ולא התחסנו כדי לדעת אם הם יכולים להידבק. צריך להסתמך על הנחות יסוד - אם אני צריך לעשות. העדויות על אחוז המניעה מהדבקה שהחיסון מאפשר - נדע רק בהמשך. לאנשים בקבוצות הסיכון הגבוה - אין בכלל שאלה. לאנשים צעירים וללא גורמי סיכון - האיזון הוא החלטה אישית. אני אישית חושש יותר מהמחלה וסיבוכיה מאשר מהחיסון וסיבוכיו, ולכן בוחר וממליץ להתחסן".

אני בן 62, על איזה מהחיסונים אתה ממליץ לי?

"הראשון שזמין - לא רואה הבדל דרמטי בין מודרנה לפייזר - לא בשיטת הייצור, לא במנגנון הפעולה. כשהחיסון של מודרנה יקבל את כל האישורים - אתייחס אליו באופן דומה. הוא יעבור בקרוב שימוע מדעי כמו זה שעבר החיסון בפייזר".

החיסונים מגיעים לארץ (צילום: החדשות12)
חיסוני פייזר שהגיעו לישראל | צילום: החדשות12

האם מחלימים מקורונה צריכים להתחסן?

"כמות החיסונים תהיה מוגבלת לתקופה ארוכה - המחלימים נמצאים בתעדוף נמוך אל מול אלו שחלו. לא הייתי מתעדף אחרת בשלב זה, ולכן לא הייתי שולח את המחלימים להתחסן בחיסונים שכבר הגיעו בינתיים".

שמחה שאלה: האם מי שאלרגי לפול יכול להתחסן?

"בעיקרון, לחיסון היו שני מקרים של תגובה אנפילקטית - תגובה כלל גופית עם קוצר נשימה וירידת לחץ דם. מי שיש לו תגובה שכזו באופן מוכר, או מי שמחזיק מזרק אפיפן - אלה צריכים להימנע בשלב זה. החיסון בהתוויית נגד עבורם. מי שיש לו אלרגיה קלה - פניצלין, פריחה כתוצאה מחשיפה למזון - לקבוצה זו אין בעיה לקבל את החיסון".

נכון להיום בידי משרד הבריאות מצויים כ-300 אלף חיסונים של חברת פייזר, ובחודשים הקרובים צפויים להגיע עוד כמה מיליונים. הפיתוח של החיסון הנוכחי אומנם היה מהיר, אך המומחים טוענים שוב ושוב כי הוא בטוח מאוד, ומסוכן הרבה פחות מהנגיף עצמו, שכידוע עלול לגדוע חיים במהירות.

קופות החולים הודיעו היום כי תאריך תחילת החיסונים מבחינתן ייערך ב-23.12, חלק מהמובטחים צפויים לקבל זימונים כבר ביומיים הקרובים. מבחינת התעדוף יהיו אלה הצוותים הרפואיים והמבוגרים שיקבלו את החיסון ראשונים. לנוכח החשש שמא לא יישארו מספיק חיסונים, חברי הוועדה לתעדוף חיסונים התנגדו ברוב מוחלט לפתיחתם לכלל הציבור.