ההגבלות לפני הסגר הבא? תמונת המצב - והבלבול: היום (שני) יתכנס שוב קבינט הקורונה כדי לדון בהגבלות נוספות. השרים מודאגים מהעלייה בתחלואה ובוחנים צעדים לריסון ההדבקה - וה"איום" בסגר שלישי, עוד לפני גל החיסונים הגדול, עדיין על הפרק. גם במצב הנוכחי עדיין קיימות הגבלות רבות: ישראל למעשה עוד לא סיימה את שלבי היציאה מהסגר השני, וגם בציבור קיימים ספקות לגבי חלק מההגבלות והנימוקים להן. עושים לכם סדר: זה מה שעדיין אסור - ומותר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

למרבה המבוכה, האתר של משרד הבריאות - שאמור להיות הכתובת לכל תהייה או הבהרה - לא הספיק ככל הנראה להתעדכן בקצב השינויים, ההקלות וההגבלות. הידיעה הראשית באתר עודכנה (לפי החיווי) ב-24.9 - במהלך הסגר השני - ובתחילתה עדיין כתוב שאסור לקיים פעילות חינוך למעט חריגים בודדים. עם זאת, גם לאחרונה הוכנסו שינויים באתר. משרד הבריאות מעדכן על ההגבלות בעמוד הטלגרם שלו בכל פעם שההנחיות משתנות - אך לא באופן מרוכז.

 "אסור למוסדות המקיימים פעילות חינוך לפעול" 

מתי ההגבלות עודכנו לאחרונה באתר?

https://img.mako.co.il//2020/12/07/health_site2.png

אז איך יודעים מה אסור ומותר?

האתר של משטרת ישראל עודכן אתמול וכולל את כל ההגבלות שהמשטרה אוכפת - למעט ההחלטות האחרונות של קבינט הקורונה וועדת השרים לענייני אזור מוגבל. אמש אישרו השרים את הארכת מתווה הקניונים, השווקים והמוזיאונים ב-48 שעות, עד לשלישי בחצות. עוד הוחלט להאריך את ההכרזה על כפר מנדא, יפיע ושפרעם כאזור מוגבל. 

לצפייה בטבלת הקנסות המלאה של המשטרה לחצו כאן

אכיפת ההגבלות החדשות בירושלים‎ (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
אלו ההגבלות שהמשטרה אוכפת | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

התקהלות: במשטרה מבהירים כי ההגבלה היא עד 10 אנשים בתוך מבנה (15 במבנים של מסגרות רווחה) ו-20 בשטח פתוח. אם האתר שבו מתקהלים כולל גם מבנה וגם שטח פתוח, תותר השתתפות של עד 20 איש.

הפגנות: במשטרה מבהירים כי "מגבלת ההתקהלות לא חלה על עניין ההפגנות". ההגבלה שבתוקף: לשמור על מרחק של שני מטרים לפחות, למעט אנשים הגרים באותו מקום (משפחה גרעינית).

תפילות: במבנה מותרת תפילה של עד עשרה אנשים יחד (מניין), למעט אנשים שגרים באותו המקום. כמו כן מותרת תפילה של עד 20 איש בשטח פתוח. ברחבת הכותל המערבי, במסגד אל אקצה ובכנסיית הקבר - התפילות מותרות בכפוף להגבלת ההתקהלות.

תפילות מול הפגנות (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
תפילות מול הפגנות, ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

הגבלת תנועה: חל איסור על שהייה במקום ציבורי או עסקי שפתיחתו לציבור נאסרה. רק מפעיל המקום או מי מטעמו רשאי להיכנס למקום לצורכי עבודה. נסיעה ברכב פרטי: עד 3 אנשים, חוץ מאנשים שגרים יחד. בכל ספסל אחורי נוסף (ברכב גדול) ניתן להסיע אדם נוסף.

מקומות עבודה: אלו שאינם פתוחים לקהל הרחב בשגרה (משרדי עורכי דין, רואי חשבון, משרדי הייטק) רשאים לפעול בהיקף של 100% ולקבל לקוחות באופן מצומצם. אלו שפתוחים לקהל הרחב בשגרה לא רשאים לקבל לקוחות, למעט חריגים.

תחבורה ציבורית: פועלת במתכונת מלאה, עם חלונות פתוחים (ככל האפשר). רכישת כרטיס באופן פיזי - רק לאזרחים ותיקים, מלווה לעיוור ונוסעי קווי שירות ממוגנים. האכילה אסורה אלא אם "הדבר דרוש לשם שמירה על בריאותם". הישיבה במושבים שמאחורי הנהג אסורה אלא אם יש מחיצה גבוהה. באוטובוסים בין-עירוניים בקווי שירות לא תותר נסיעה בעמידה, ובאוטובוסים עירוניים בקווי שירות לא תותר עמידה בשורה הראשונה שמאחורי הנהג.

במונית לא יישבו נוסעים במושבים שליד הנהג, אלא אם יש מחיצת ניילון בין הנהג לבין המושבים שלידו. במוניות יש גם הגבלת נוסעים: נהג ונוסע אחד נוסף או נהג ושני נוסעים, אם אחד מהם צריך ליווי או אם הם גרים באותו הבית ללא הגבלה. מפעילי כלי תחבורה נדרשים להפעיל גם סדרנים. 

עומסים בתחנות אוטובוס במודיעין
אלו ההגבלות בתחבורה הציבורית

נותני שירותים: התאפשרה פעילות של מאמני כושר אישי, מורים פרטיים, מדריכי טיולים, בעלי מקצוע המגיעים לבתים ומטפלות - במרחב הפרטי או הציבורי. הפעילות מתאפשרת בכפוף להגבלת התקהלות. לפני כשבוע הודיעה המדינה לבג"ץ כי מאמני כושר יוכלו לגבות כסף על אימוני ספורט באוויר הפתוח.

עם זאת, אסור לקיים אימון בחדר סגור. ראש שירותי בריאות הציבור, פרופ' שרון אלרעי-פרייס, אמרה לאחרונה: "פעילות בסטודיו או בית עסק לא מותרת כרגע. זה לא יכול לקרות בבית פרטי של בן אדם עם עשרה מתאמנים וזה לא יכול לקרות בחדר כושר".

חנויות רחוב וקניונים: בחנויות הרחוב מותרת כניסה של עד 10 איש - או יחס של אדם אחד בכל 7 מ"ר, לפי הנתון המחמיר ביניהם. אם שטח החנות הוא 70 מ"ר או יותר, ניתן להכניס עד 10 אנשים. אם שטח החנות קטן מ-70 מ"ר, ניתן להכניס לפי יחס של אדם לכל 7 מ"ר, אך בכל מקרה לא פחות מארבעה אנשים.

בקניונים (הפיילוט שיסתיים בשלישי) מותרת תפוסה מרבית של אדם אחד בכל 15 מטרים רבועים. בחנויות גדולות בקניונים (יותר מ-150 מ"ר), החישוב הוא לפי אדם בכל 15 מטרים רבועים ללא "תקרה מספרית" של כל הנוכחים.

שווקים: גם השווקים פועלים במסגרת הפיילוט עד ל-8.12, יום שלישי הקרוב בחצות. הכללים: תפוסה - לקוח לכל 7 מ"ר, לצד "ניהול ממוחשב ככל שאפשר של מספר הלקוחות בשוק לצרכי ויסות והפרדה, ככל האפשר, בין הכניסות לשוק ליציאות מהשוק". על השווקים למנות סדרנים בכניסה, שיווסתו את הלקוחות ויזכירו להקפיד על ההנחיות. עוד אסורה אכילה בשטח השוק וגם קיום אירועים או מופעים בשטח השוק.

אילו אירועים אסור לקיים? במשטרה מדגישים כי אסור לקיים אירועי ספורט המוניים, מופעי בידור, מופעי אומנות, פסטיבלים, ארגון כנס או השתתפות בו - כל אלו מוגדרים "אירוע אסור".

אילו אירועים מותר לקיים? הגדרה נפרדת של המשטרה היא "אירוע מוגבל" - טקס (כגון דתי, חתונה, מסיבה או טיול מאורגן). אירועים אלו יכולים להתקיים רק עד 10 אנשים במבנה ו-20 איש בשטח פתוח, ואסור לארגן או להשתתף באירועים שחורגים מהכמות המותרת. מפעילי מקום ציבורי, עסקי או פרטי שהכניסה אליו נעשית בתיאום או בהזמנה מראש, חייבים לשמור את מספרי הטלפון של הלקוחות, עד 20 ימים, לצורך חקירה אפידמיולוגית.

הגבלות על נותני שירותים באירועים: החוק אוסר על מתן שירותים לאירוע אסור, וגם לאירוע מוגבל שמתקיים במקום ציבורי או עסקי. האיסור חל גם על אירוע מוגבל שמספר המשתתפים בו חורג ממגבלת ההתקהלות המפורטת. 

עסקים שפעילותם אסורה: במשטרה מציינים כי אסור להפעיל "מקום הפתוח לציבור או בית עסק" - מקום בילוי, מסחר, תרבות, תיירות או פנאי, בתי אוכל, בריכות שחייה, יריד וכל דוכן בו, מכון כושר וסטודיו, מוסדות חינוך שפעילותם לא הותרה וקניונים ומוזיאונים שפעילותם לא הותרה. 

עסקים שפעילותם מותרת: מכירת מזון (סופרמרקטים), בית מרקחת, מכון אופטיקה, חנות למוצרי היגיינה, חנות רחוב, חנות במתחם קניות פתוח (שאינו קניון), מכבסה, מקום למכירת/תיקון מוצרי תקשורת ומחשבים וחנות למוצרים לתחזוקת הבית.

טיפול רפואי: טיפול רפואי, פסיכולוגי או סוציאלי הותר כל העת. לאחרונה התאפשרה גם פעילות של רפואה משלימה, טיפולי יופי וקוסמטיקה עם הגבלות של "התו הסגול" - פעילות 1*1, כלומר ספר אחד על לקוח אחד. 

קבלת קהל מותרת רק ב"מקום עבודה לשם מתן שירות חיוני לציבור שלא ניתן לספקו מרחוק, או מתן שירות חיוני לאדם שלא יכול לקבלו מרחוק באופן מקוון או טלפוני". במשטרה פירטו רשימת עסקים כזו לדוגמה: בנק, מוסך, דואר, ביטוח לאומי. עוד מותרת קבלת קהל במשרד ממשלתי וברשות מקומית. 

למרות האיסורים על מכוני כושר, מותרת פעילות של מתקנים לאימונים עבור ספורטאים מקצועניים: "מקום המשמש לאימון ספורט, לרבות בריכות שחייה, למקומות המשמשים לאימונים ותחרויות של ספורטאים מקצועיים או תחרותיים בלבד". עבור ספורטאים קטינים, מותרת הפעלה של מקום סגור וגם פתוח: עבור ספורטאים בוגרים, מותרת פעילות במקום בשטח פתוח - וגם בריכות לענפי שחייה ומים. כמו כן מותרת פעילות של בריכה טיפולית לצורך טיפול במים.

תיירות: מלונות באילת ובים המלח פועלים, והתיירים נדרשים להציג אישור החלמה מקורונה או בדיקה שלילית לקורונה שבוצעה עד 72 שעות לפני הנסיעה. באילת ובים המלח פועלות מסעדות - ישיבה של עד 50 איש בשטח פתוח - וגם אטרקציות בשטח פתוח. חנויות רחוב ומרכזי קניות פתוחים בתפוסה של אדם לכל 7 מ"ר ולכל היותר עד 20 אנשים. בחדרי האוכל ובבריכות המיועדים לאורחי המלונות: תפוסה של עד 50% מהתפוסה המותרת ולכל היותר אדם לכל 6 מ"ר.

כמו כן מותרת פעילות של מתקן אירוח - מלונות, פנסיון, אכסניה או יחידת אירוח - שמיועד לאורחים שמתגוררים במקום ("חלופת מגורים"). לא חלה הגבלת זמן של תקופת האירוח. עם זאת, אסורה הפעלה של מתקנים משותפים כמו חדר אוכל, בריכת שחייה ומכון כושר. ניתן להפעיל גם מתקן אירוח הסמוך למוסד רפואי, שמיועד לשימוש מטופלים ובני משפחותיהם. גם מלוניות בידוד מטעם המדינה פעילות.

מחסום בכניסה לאילת (צילום: החדשות12)
בכניסה לאילת בודקים תוצאות בדיקת קורונה | צילום: החדשות12

למרות ההגבלות, מותרת פעילות של מתחם אירוח שכולל שש יחידות אירוח לכל היותר (גם למטרת נופש) - כל עוד אין בו כניסה משותפת או חללים משותפים ליחידות. "ביחידת האירוח יתארחו אנשים הגרים באותו מקום בלבד, ולא יופעלו מתקנים משותפים, ובכלל זה חדר אוכל, בריכת שחייה ומכון כושר".

בתי אוכל: מסעדות בתי קפה וכו', יכולים לפעול במשלוחים או באיסוף עצמי ("טייק-אווי"), הישיבה במקום אסורה.

פעילויות פנאי: לאחרונה אישרו השרים כי גני חיות, ספארי, שמורות טבע וגנים לאומיים, שטח פתוח באתר עתיקות ושטח פתוח באתר מורשת יוכלו לפעול בהתאם לתקנות. גם הקרנת קולנוע מתאפשרת מרכב פרטי ("דרייב-אין"), עם הגבלה של 400 מכוניות וללא מכירת מזון. המוזיאונים פועלים עד ליום שלישי בחצות במסגרת הפיילוט.

שיעורי נהיגה: מותר לקיים שירותי נהיגה, עם לא יותר מנהג ושני נוסעים.

משלוחים: "כלל העסקים, לרבות בתי אוכל ומסעדות, רשאים להפעיל שירות משלוחים. בשירות משלוחים למקום מגורים, המשלוח יונח בסמוך לפתח בית המגורים, מחוצה לו, למעט לבקשת אדם עם מוגבלות אשר זקוק לסיוע בהכנסה המשלוח לביתו".

חינוך

בתום הסגר השני לפני חודש וחצי, בתחילה נפתחו המסגרות לגיל 6-0 ובהמשך גם כיתות בתי הספר עם הגבלות. רק השבוע חוזרות כיתות ז'-ט' לבית הספר, בהיקף מצומצם.

בגנים:

הפעילות מתקיימת בכל הארץ, גם ביישובים אדומים. אסורה פעילות של מפעילים חיצוניים.

גננת או סייעת יכולה לעטות משקף פנים במקום מסכה.

מעבר של גננות או סייעות משלימות מתאפשר רק עד ארבעה גנים.

בבתי הספר:

כיתות א'-ד' פועלות בכל הארץ. כיתות א'-ב' לומדות כרגיל ללא חלוקה לקבוצות, כיתות ג'-ד' – בקבוצות של עד 20 ילדים.

כיתות ה'-י"ב פועלות רק ברשויות שמוגדרות "ירוקות" או "צהובות" לפי מודל הרמזור.

עד כיתה ו' – הלמידה היא בקבוצות של 20. ב-10% מהכיתות אפשר להכניס עד 24 תלמידים באישור משרד החינוך – בעדיפות למוסדות באזורי תחלואה נמוכה.

בכיתות ז'- י"ב – הלמידה היא בקבוצות של 20 לכל היותר, תלמידים יכולים להיות בשתי קבוצות.

ההגבלות מכיתות א'-י"ב (בשטח בית הספר)

"תלמידים ואנשי צוות יעטו מסכה בכל עת, כולל בהסעות, ולא כולל בעת אכילה או פעילות גופנית". עוד נקבע: "תלמידים יאכלו את ארוחותיהם בשטח פתוח, ואם הדבר לא אפשרי, בישיבה בשולחנות נפרדים". תלמידים מחויבים להגיע עם הצהרת בריאות מדי יום. בהסעות תושאר שורת מושבים ריקה בין החלק הקדמי לחלקה האחורי של ההסעה.

כיתות א' חוזרים ללימודים (צילום: יוסי זמיר, פלאש/90 )
עוד ועוד תלמידים חזרו לכיתות | צילום: יוסי זמיר, פלאש/90

אזורים מוגבלים

שפרעם (עד יום חמישי, 10.12, בשעה 17:00), יפיע וכפר מנדא (עד יום שישי, 11.12, בשעה 17:00)

ההנחיות:

הגבלות תנועה - חל איסור לצאת מהבית למרחב הציבורי, למעט: התאווררות (במרחק של 500 מטרים מהבית), הגעה וחזרה ממקום העבודה בתוך האזור המוגבל (ללא קבלת קהל) והגעה לפעילות מסגרת חינוכית שפעילותה מותרת. גם פעילות ספורטיבית מותרת ליחיד – או לאנשים שגרים יחד – ללא הגבלות מרחק כל עוד היציאה היא רגלית ולא ברכב. התחבורה הציבורית תפעל במתכונת מצומצמת.

עוד מותרת הצטיידות במוצרים ושירותים חיוניים כגון מזון, אופטיקה, תרופות, היגיינה ותקשורת. מותר גם לצאת לטיפול רפואי, פסיכולוגי, סוציאלי ושירותי רווחה – וגם לצורך סיוע לאנשים בעלי קושי או במצוקה או טיפול חיוני בבעלי חיים. יציאתם של אנשים עם מוגבלות מותרת עם מלווה אחד, וכך גם ביקור דיירים במסגרות רווחה אצל קרובים מדרגה ראשונה – וביקורים של בני המשפחה במסגרות אלו.

גם יציאה להפגנה או הגעה לכנסת מותרת. עוד הליכים שמותר לצאת ולהיכנס בשבילם לאזור מוגבל או מתוכו: הליך משפטי, תרומת דם, טבילה במקווה, תפילה, השתתפות בחתונה, ברית או הלווייה, מעבר דירה, העברת קטינים בין הורים שלא חיים יחד.

עובדים שמותר להם להיכנס לאזורים מוגבלים: גופי הצלה וחירום, צוותים רפואיים, עובדים סוציאליים וגופי רווח, עיתונאים, ספקי מוצרים ושירותים חיוניים.

באזורים מוגבלים אסור לפתוח: שווקים, קניונים, חנויות או דוכנים, כולל מסעדות - למעט חנויות למכירת מזון, בתי מרקחת, חנויות אופטיקה, חנויות פארם ומעבדות לתיקון מוצרי תקשורת או מחשבים (שיכולים לפעול גם בתוך קניונים). כמו כן אסורה הפעלה של מועדונים, ברים, פאבים ואולמות אירועים; מכוני כושר ובריכות שחייה; פארקי שעשועים, לונה פארקים, פארקי מים, גני חיות, ספארי ופינות חי; בתי קולנוע, תיאטראות, ספריות, מוזיאונים ומוסדות תרבות;  מקומות לעריכת מופעים וירידים; גני שעשועים ומתקני שעשועים;  עסקים לטיפול לא רפואי בגוף האדם וטיפולי רפואה אלטרנטיבית; כלי שיט ציבוריים ורכבלים;  חופי ים, שמורות טבע, גנים לאומיים, אתרי מורשת ומקומות שיש בהם אטרקציה תיירותית.

החובה ללכת עם מסכה

על פי ההנחיות, חלה חובת עטיית מסכה בכל מקום שאיננו מקום המגורים (גם במרחב הציבורי). החובה לא חלה על ילדים מתחת לגיל 7, אנשים בעלי מוגבלות (נפשית, שכלית או רפואית), אדם שנמצא במקום סגור או מופרד ללא אחרים, אדם שנמצא רק עם אנשים שגרים איתו באותו בית. גם שני עובדים שנמצאים בקביעות באותו חדר ושומרים על מרחק יכולים להוריד מסכות.

גם אדם שמדבר בשידור באמצעי תקשורת רשאי להסיר את המסכה, כל עוד הוא שומר מרחק מאחרים. גם בצילומי הפקות לטלוויזיה ולקולנוע (כולל בית ספר לקולנוע) מותר לשחקנים להוריד מסכה. מותר להוריד מסכה גם בעת פעילות ספורטיבית וגם בזמן מתן טיפול רפואי ש"מטבעו לא ניתן לקיימו עם מסכה".

ישנה הקלה גם בנוגע להרצאות ופעילויות חינוך: "בעת מתן הרצאה, שיעור או צורך אחר בדיבור או בפנים גלויות, ניתן להוריד את המסכה לזמן הפעילות, וזאת בתנאי שהאדם הקרוב ביותר נמצא במרחק העולה על 2 מטר, או כאשר קיימת מחיצה מפלסטיק קשיח מעל לגובה הראש לפחות בין האנשים ו/או התלמידים". גם מבחן בכתב יכול להתקיים ללא מסכות כל עוד שומרים מרחק וגם בזמן מתן שירות לאדם עם מוגבלות שמיעה.

חוף הים: אין חובה לעטות מסכה בשהייה על החוף ובכניסה למים, כל עוד שומרים על מרחק של שני מטרים לפחות מאנשים שלא גרים באותו בית. "יש חובה לעטות את המסכה בעת הליכה לשירותים, למזנון או למתקן אחר המצוי בחוף הים", ציינו במשטרה.

עסקים: אסור להכניס למבנה אדם בלי מסכה אם אין לו פטור, ואסור לתת לו שירות. "המחזיק או המפעיל יכול לתת שירות לאדם ללא מסכה אם הניח, באופן סביר, שלא חלה עליו חובה כזו בשל היותו בעל מוגבלות". בעלי העסקים מחויבים גם בשילוט ובכריזה (אם יש) על חובת מסכות.