האם נוכל לבחור איזה חיסון נגד קורונה נקבל? הפיתוח המהיר והטכנולוגיה החדשנית שבעזרתה פותחו החיסונים נגד הקורונה הביאו רבים לחשוש מקבלת החיסון. בעקבות כך, החל שיח ער בישראל האם כל אחד יוכל לבחור את סוג החיסון שאותו הוא יקבל. כיום בישראל יש חיסונים מתוצרת חברת פייזר בלבד, ובעתיד צפויים לנחות בארץ גם חיסוני החברות מודרנה ואסטרהזניקה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות  

גבריאל ברס, תושב מודיעין סיפר בשיחה עם N12: "אני חושב שמאוד חשוב להתחסן והייתי מעדיף לקבל את החיסון הישראלי של המכון הביולוגי, אבל אני מבין שזה ייקח עוד הרבה זמן. לכן מרגע שניתן האישור של ה-FDA לחיסון של חברת פייזר - אני הייתי רוצה לקבל אותו.

"אני מצפה שתהיה שקיפות מלאה מטעם קופות החולים ומשרד הבריאות לגבי איזה חיסון כל אחד קיבל", שיתף ברס, "כדי שאם חס וחלילה תימצא בעיה באחד מהם, כל אחד יידע מיד האם זה רלוונטי אליו. יש רבים שמפחדים מהחיסון הרוסי ספוטניק, ולכן צריכה להינתן אפשרות בחירה ושתהיה שקיפות מלאה". 

חיסון נגד קורונה. אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
חיסון נגד קורונה. אילוסטרציה | צילום: רויטרס

בכיר באחת מקופות החולים אמר בשיחה עם N12: "כמו כל תרופה שרופא רושם למטופל, ברור שאנשים ידעו איזה חיסון הם קיבלו, ואף אחד לא יסתיר אינפורמציה". עם זאת, במענה לשאלה האם תינתן אפשרות לבחור את החברה שממנה תחוסן: "זה עוד רחוק, רק כשנגיע לגשר נעבור אותו". 

"אין סיבה ממשית לחשש"

ד"ר מאיר עזרא אליה, יו"ר עמותת מחוסגן שפועלת לקידום בריאות הציבור, אמר: "הדיון בנושא עקר. השנה למשל במבצע חיסוני השפעת, אף אחד לא שאל האם החיסון שקיבל הוא מתוצרת חברת סאנופי או מחברת GSK. קיים הבדל בין החיסונים של פייזר ומודרנה שעושים שימוש בטכנולוגיה חדשה מסוג mRNA, לבין החיסון של אסטרהזניקה שמבוסס על טכנולוגיה ותיקה וישנה מעולם החיסונים.

"ישנם אנשים שמרגישים שהם עומדים בפני דילמה מכיוון שהם 'לא סומכים על הטכנולוגיה החדשה'. למרות שנתוני המחקרים מוכיחים כי אין סיבה ממשית לחשש", הבטיח, "אני חושב שיהיה מצוין אם לאחות בקופת החולים תהיה את האפשרות להציע את חיסון אסטרהזניקה שמבוסס על הטכנולוגיה הוותיקה למי שיבקש, כדי להגביר את תחושת הביטחון ולהגדיל את שיעור ההתחסנות".

מודרנה (צילום: Yonatan SindelFlash90)
החיסון של מודרנה נגד קורונה | צילום: Yonatan SindelFlash90

חיסון של פייזר נגד קורונה (צילום: רויטרס)
החיסון של פייזר נגד קורונה | צילום: רויטרס

עם זאת, קיים מכשול לוגיסטי בהעמדת האפשרות לכל אדם לבחור באיזו חברה יחוסן: "את החיסונים צריך לשמור בטמפרטורה של מינוס 70 מעלות, ומרגע הוצאתם מהמקרר מתחיל 'מרוץ נגד הזמן' לשימוש בחיסונים לפני שיתקלקלו ויהיה צורך לזרוק אותם", הסביר ד"ר אליה. לכן יש בעייתיות לשמור במרפאה קטנה שני מגשים של חיסונים מחברות שונות".  

מקופת החולים כללית נמסר: "הקופות ינהגו בהתאם להנחיית משרד הבריאות בנושא".  

מקופת החולים מכבי נמסר בתגובה: "מכבי נערכת בשלב זה למתן החיסונים של חברת פייזר שהגיעו לארץ. בהמשך עם הגעת חיסונים של חברות נוספות, נקבל הנחיות ממשרד הבריאות כיצד להתנהל בנושא. נדגיש כי לאחר כל חיסון של מטופל, יתועד בתיקו הרפואי איזה חיסון הוא קיבל ומאיזה מספר אצווה".  

מקופת החולים מאוחדת נמסר: "עוד לא ידוע האם תינתן האפשרות לבחירת החברה שייצרה את החיסון, אך כידוע בשלב הראשון הגיעו לישראל חיסונים מתוצרת פייזר בלבד".  

מקופת החולים לאומית: "הנושא בשליטת משרד הבריאות שיקבע את המדיניות והקופות ישמשו כ'קבלני ביצוע' להחלטה".   

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "זה לא נושא לדיון בוועדת חיסונים. בכל אופן, זו לא תוכנית כבקשתך. הציבור יחוסן על פי שיקולים רפואיים ולוגיסטיים".