מחקר חדש שבוצע בהולנד ופורסם בכתב העת Nature Scientific Reports חושף סיבה נוספת לכ שבני אדם כל כך נמשכים לג'אנק פוד. מתברר שזה לא רק בגלל שהוא "שחיתותי" וטעים לנו, סיבה נוספת עומדת מאחורי זה – והיא קשורה לאבותינו הקדמונים. החוקרים מצאו כי אנשים מצליחים יותר לזכור מיקום של ג'אנק פוד עתיר קלוריות, ללא קשר לכמה שהם נהנו או עד כמה הם מכירים את סוג המזון הזה, מה שיכול לרמוז על העדפה של המוח למזונות עתירי קלוריות.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

המשתתפים במחקר התבקשו לשמור על רוטינה קבועה בהתהלכם בחדר שבו הוצגו בפניהם דגימות של מגוון מאכלים. הם התבקשו לחפש שמונה דגימות מזון, כמו תפוחים, בראוניז, פריכיות ומלפפונים או להריח חתיכת כותנה שהדיפה ריח של מאכל מסוים. לאחר שנמצאה הדגימה, כל אחד מהמשתתפים היה צריך לטעום את האוכל או להריח ולדרג עד כמה הוא אוהב מזון זה.

לאחר מכן קיבל כל משתתף מפה של החדר והתבקש להיזכר במיקום כל דגימת מזון. החוקרים גילו שאנשים שבפניהם הוצגו דגימות מזון דייקו ב-27 אחוז יותר בזכירת המיקום שבו גילו את המזונות העשירים בקלוריות מאשר האפשרויות הבריאות יותר. נוסף לכך, התברר כי אנשים זוכרים סוגי מזונות על פי הריח - במחקר נמצא דיוק של 28 אחוזים בכל הנוגע למיקום של דגימות ריח של מזון.

אישה אוכלת פיצה (צילום:  AS photo studio, shutterstock)
אנחנו מחפשים מזון עתיר קלוריות, כמו אבות אבותינו | צילום: AS photo studio, shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> האם זו הסיבה לתחלואה העודפת של ערבים וחרדים?
>> 8 מאכלים שיגרמו לכם להיראות זקנים יותר
>> נמאס לכם להתעורר עייפים? זה הפתרון בשבילכם

החוקרים סיכמו: "מצאנו כי אנשים באופן טבעי זכרו מיקומים של מזונות עתירי קלוריות - ללא קשר להערכת טעמם של המזונות או להכרות אישית של מזונות מסוימים. כמו כן, ההטיה הטבעית לכיוון מזון עשיר בקלוריות בזיכרון המרחבי האנושי באה לידי ביטוי אפילו בסביבה תחושתית מוגבלת, שבה היה זמין רק מידע על ריח".

תוצאות אלו מצביעות על כך שבמוח האנושי עדיין קיימת מערכת קוגניטיבית המותאמת לאיתור מזון עתיר אנרגיה, אינסטינקט אבולוציוני שנשאר כזכר לאספקת מזון לא יציבה בעבר. מצב זה גרם לאנשים להעדיף מזונות עתירי קלוריות שייתנו להם אפשרות לחיות זמן רב ללא מזון, מאחר שאספקת המזון הייתה מאוד לא רצופה והסתמכה על הצלחתם לצוד או ללקט די מזון. בתקופתנו, אנחנו בוחרים מזון מתוך שפע, בעיקר לשם הנאה. הצייד/לקט, אם לא ישיג מספיק מזון, המשפחה תישאר רעבה.

לדברי פרופ' אבי קרסיק, מנהל מרפאת ההשמנה במרכז DMC לטיפול בסוכרת: "החיפוש אחר מזון היא תכונה המוטבעת בנו. מנגנונים במערכת העצבים המרכזית ובמערכת העיכול, באמצעות מעגלים הורמונליים וקשרים נוירולוגיים שמתבהרים בשנים האחרונות. אנו רואים שהם שמורים בכל עולם היונקים, ממכרסמים ועד בני האדם, והם נועדים להגברת שרידות. השפע בחברה שלנו מציב בפנינו אתגר של אכילה מושכלת ומודרכת כדי להימנע מצריכת יתר והשמנה שהשלכותיה כבר מאיימות על מגמת העלייה בתוחלת החיים בחברה המודרנית. אם ישנו חשש שאתם סובלים מעודף משקל, מומלץ להתייעץ עם רופא/ה מומחה להשמנה ודיאטנ/ית על מנת להתחיל טיפול בהשמנה".