N12
פרסומת

הפיתוח הישראלי למאבק בקורונה: איתור מוקדי תחלואה באמצעות הביוב

בשבוע הבא יחלו משרד הבריאות ואוניברסיטת בן גוריון בנגב לדגום את מערכות הביוב של 14 ערים בישראל כדי לקבל תמונה מדויקת שתמחיש באילו ערים ושכונות יש חולי קורונה • הפיתוח יאפשר להימנע מהטלת סגר כללי על יישובים שלמים ולמקד את ההגבלות באזורים מסוימים שבהם יזהו אחוזי הידבקות גבוהים בנגיף

תמיר סטיינמן
פורסם: | עודכן:
פיילוט ביוב
פיילוט ביוב | צילום: באדיבות חברת Kando
הקישור הועתק

חולי קורונה יאותרו באמצעות הביוב: אחרי הפיילוט המוצלח באשקלון, שם הצליחו לנטר ולמפות מוקדי קורונה באמצעות דגימות וחיישנים שהתקינו במערכת הביוב - פיתוח עליו עמלו באוניברסיטת בן גוריון בנגב בשיתוף משרד הבריאות, בשבוע הבא פרויקט איתור החולים המהפכני הזה יורחב ל-14 ערים בישראל.

היום (חמישי) נחתם הסכם בין אוניברסיטת בן גוריון בנגב ומשרד הבריאות על שיתוף פעולה ליישום השיטה הזו שתתריע על חולי קורונה על פי בדיקה במערכת השפכים בכל יישוב. השיטה תאפשר ניטור לפי ערים, שכונות ואפילו רחובות - ואז ניתן יהיה להחיל סגר על רחוב או שכונה ולא בצורה גורפת כמו בסגר כללי.

השיטה תופעל בין היתר בירושלים, בבאר שבע, רהט, בית שמש, נתניה, כפר סבא, טירה, אלעד, רמת השרון, פרדסיה, בנימינה, להבים ובערים נוספות ברחבי הארץ.

בור ביוב, אילוסטרציה
איתור מוקדי תחלואה דרך הביוב - ב-14 ערים בישראל | צילום: shutterstock

החוקרים יוכלו לאתר ערים ושכונות שבהן רמת התחלואה גבוהה והאם יש בהן מגמת ירידה או עלייה בתחלואה. בהמשך, יוכלו החוקרים לספק אינדיקציה מוקדמת לזיהוי הנגיף והתרעה לקראת התפרצות. הפיתוח הזה אמנם לא יחליף את הבדיקות אבל כן יהיה כלי משלים ויסייע במאבק בקורונה.

"אנחנו פיתחנו שיטות לאתר את הנגיף בתוך מי השפכים על מנת לעשות ניטור לכלל האוכלוסייה תוך כדי הסתכלות על השפכים", אומרת קארין יניב, דוקטורנטית במחלקה להנדסת ביו-טכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון בנגב, "זאת על מנת לאתר את הנגיף ברמת השכונות והערים ואולי אפילו להגיע בעתיד לרחוב וכך בעצם למצוא את מוקדי ההתפרצות בראשיתם ולמנוע סגרים".