התחסנותם של ראש הממשלה בנימין נתניהו ושל שר הבריאות יולי אלדשטיין הערב (שבת) נתנה את האות למבצע החיסונים נגד קורונה, שיחל מחר – עם מתן החיסון לצוותי הרפואה ולאוכלוסייה המבוגרת ולאלו הנמצאים בסיכון. אלא שהדרך ליציאה מהמגפה עשויה לקחת לפחות עוד כמה חודשים, עד שישראל תצא לחופשי ממשטר המגבלות החריפות של 9 החודשים האחרונים. כך נראה לוח הזמנים לתקופה הקרובה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מחר וביום שני – מתחילים לחסן את אוכלוסיית הסיכון – בני ה-65 ומעלה, ואת צוותי הרפואה. השבועיים הקרובים עדיין יוגדרו כסוג של פיילוט, ולכן מספרי המתחסנים לא יהיו גבוהים במיוחד. אבל בתחילת חודש ינואר, קצב החיסונים יעלה ל-50 אלף ביום, לכל הפחות.

אם נעמוד בקצב הזה – לפי המודל של פרופ' ערן סגל ממכון ויצמן, בסוף חודש ינואר – יהיו כבר כמיליון וחצי צוותים רפואיים ומבוגרים שכבר מחוסנים. המשמעות: הסכנה לבתי החולים ולעומס שינטרל את המערכת תרד במידה ניכרת.

חיסון (צילום: 123rf)
כך צפוי להיראות מבצע החיסונים בישראל - והמשמעויות | צילום: 123rf

בשלב זה, ישראל כבר תתחיל לחסן את יתר האוכלוסייה. עד סוף חודש פברואר, אם נשמור על אותו קצב, יהיו כאן כבר 3 מיליון אזרחים מחוסנים. לפי אותו מודל, כשנגיע לנקודה הזו, התחלואה תתחיל לרדת – בלי סגרים, ריסונים מהודקים או סגירת המסחר.

כשהתחלואה תרד לנקודה מסוימת – מקדם ההדבקה יהיה נמוך מאוד, והתקווה שבסוף חודש מרץ ניתן יהיה להסיר חלק מהמגבלות שמוטלות על המשק. אבל זה ממש לא יעלים את המחלה, וכאן ההיענות של הציבור חשובה מאוד: מתוך 9,200,000 מיליון אזרחים – רק כ-6 מיליון יכולים לקבל את החיסונים. מי שאינם יכולים הם ילדים וקבוצה לא קטנה שלא יכולה להתחסן מסיבות רפואיות. זה אומר ששליש מהאוכלוסייה עדיין לא יכולה להתחסן.

קורונה ישראל מסכות מבוגרים ישראלים (צילום: רויטרס, שי פרנקו)
ישראל בתקופת הקורונה | צילום: רויטרס, שי פרנקו

אומנם החיסון מונע מחלה – אבל אנחנו לא יודעים בוודאות שהוא לא מונע מהווירוס להתרבות אצלנו באף ובפה. במילים אחרות, למרות שאנחנו נהיה מוגנים – אולי עדיין נוכל להדביק. קשה לומר כמה מאיתנו צריכים להתחסן כדי להעלים את המחלה לחלוטין, אבל בכל זאת: ככל שמי שיכול יתחסן יתר – כך הם יוכלו לשמור על אלה שלא יכולים.