יותר מ-650 אלף אזרחים בישראל קיבלו את החיסון של פייזר, ובמשרד הבריאות מקווים שעד תחילת השבוע הבא מיליון ישראלים כבר יהיו מחוסנים במנת החיסון הראשונה נגד נגיף הקורונה. מה המשמעות של קבלת מנת חיסון אחת ומתי נרכשת ההגנה המלאה מפני הנגיף? מלי קושא, אחות ראשית ומנהלת אגף הסיעוד בקופת החולים מאוחדת, עונה על השאלות של המתחסנים. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

האם מנת החיסון הראשונה מגנה עליי?

"מנת החיסון הראשונה מגנה חלקית ומגיעה עד ל-54%. רק לאחר קבלת שתי מנות החיסון לקורונה, היעילות עולה ל-95%. החיסון מגן מפני מחלה ומפני תחלואה קשה. בשלב זה אנו לא יודעים לגבי הדבקה, ולכן צריך להמשיך לעטות מסכות ולשמור על מרחק עד שיהיה חיסון עדר".

מבצע החיסונים של צה"ל יוצא לדרך (צילום: דו"צ)
עמדת חיסונים בצה"ל | צילום: דו"צ

התחסנתי לקורונה - מתי יופיעו הנוגדנים? 

"היעילות של החיסון היא 95% כאמור רק לאחר קבלת שתי המנות, בהפרש של לפחות 21 יום אחת מהשנייה.  לוקח לגוף זמן לייצר נוגדנים. שבוע אחרי המנה הראשונה מתחילים להיווצר הנוגדנים בגוף, והיעילות מגיעה למקסימום רק לאחר שתי מנות בהפרש 21 יום. שבוע לאחר קבלת המנה השנייה יהיה ניתן להנפיק את הדרכון הירוק שעליו הוחלט במשרד הבריאות ויקנה פטור מבידוד ומבדיקות, בטיסות לחו"ל ובכניסה לאיים הירוקים".

כמה זמן מרגע קבלת החיסון עד שאהיה מוגן מהנגיף? 

"רק בתום קבלת שתי מנות החיסון יהיה ניתן להגיע לרמת הגנה גבוהה מפני מחלת הקורונה ותחלואה קשה. עדיין לא ברור האם החיסון מגן גם מפני הדבקת אחרים - לכן יש להקפיד על עטיית מסכות בציבור גם לאחר קבלת החיסון". 

חברי הצוות באיכילוב חוגגים לפני קבלת החיסון (צילום: reuters)
חברי הצוות באיכילוב חוגגים לפני תחילת המבצע | צילום: reuters

מה קורה אם נדבקתי בנגיף יום לפני שהתחסנתי? 

"אם קיבלתי היום חיסון ולמוחרת התגליתי כחולה קורונה, עליי לסיים את ימי המחלה ורק לאחר מכן להשלים כרגיל את מנת החיסון השנייה. החיסון לא ישפיע לא לטובה ולא לרעה על מהלך המחלה במידה ונדבקתי לפני קבלת החיסון. במדינות אחרות בהן החל מבצע החיסונים, מאפשרים גם למחלימי קורונה להתחסן. בישראל בשלב זה הוחלט לא לחסן מחלימי קורונה מכיוון שהם לא בראש סדר העדיפויות".

מה יקרה אם לא אקח את מנת החיסון השנייה? 

"אם לא תילקח מנת החיסון השנייה, לא תגיע ליעילות של 95% ולא תהיה זכאות לדרכון הירוק שפוטר מבידוד וממגבלות נוספות". 

פרופסור נחמן אש מתחסן (צילום: החדשות12, לע"מ)
פרוייקטור הקורונה פרופ' נחמן אש מתחסן | צילום: החדשות12, לע"מ

האם מומלץ לאנשים עם אלרגיות לקבל את החיסון? 

"יש הנחיות מאוד ברורות לגבי אלרגיה: אם ידוע אלרגן, שבן אדם אלרגי למזון מסוים או לתרופה מסוימת, אפשר לחסן אבל ההשגחה אחרי החיסון אורכת יותר זמן. במקום רבע שעה, מטופל שאנו יודעים למה הוא אלרגי, נשגיח עליו חצי שעה. ההנחיה אומרת אם מישהו חווה שוק אנפליקטי בעבר שלא ידוע מה המקור שלו צריך להתייעץ עם הרופא. במקרה הזה אנחנו לא מחסנים. אם ידוע מה מקור האלרגיה, כן מחסנים עם השגחה צמודה - בעקבות המקרה של התקף אלרגיה חמור למתחסן בישראל".

מלי קושא‎ (צילום: יחצ)
מלי קושא | צילום: יחצ

האם צריך לחשוש משני מקרי המוות לאחר החיסון בישראל? 

"ממש לא, לפי הבדיקה שבוצעה במשרד הבריאות אין קשר בין הדברים. שני האנשים שנפטרו, בבית שאן ובירושלים, סבלו ממחלות כרוניות קשות, אחד מהם אף סבל ממחלה ממארת ומספר התקפי לב".