העולם מתחלק לשני סוגי אנשים: אלה שקונים פחית שתייה ופשוט שותים ממנה – ואלה שחייבים לנקות את הפחית לפני שהם שותים. יש גם אנשים שמסרבים בתוקף לשתות מכל פחית, אך עליהם אנחנו שומעים פחות. הסברה הרווחת, או מיתוס, אומרת שעל פחיות השתייה עשויות להיות שאריות של שתן וצואה מחולדות שהסתובבו בין הפחיות במחסן המפעל שהן יצאו ממנו, או כשהן המתינו בחנות לקונה. אז זה כמה זה סביר שדבר כזה יקרה והאם שתייה היישר מהפחית אכן עלולה להיות מסוכנת? בדקנו והנה התשובות:

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

צוות חדשות של רשת CBS האמריקאית החליט בשנת 2013 לבדוק אחת ולתמיד האם ישנם חיידקים לא ידידותיים על גבי הפחיות שלנו. הם אספו 20 פחיות שתייה ממרכולים, תחנות דלק, מסעדות, אוניברסיטאות ומכונות שתייה. לאחר מכן הם אספו דגימות מהפחיות, שנלקחו למעבדה ונבדקו. התוצאות הראו שאכן הפחיות שאנחנו שותים מהן עשויות להכיל לא מעט חיידקים לא רצויים, אם כי רובם לא נחשבים מסוכנים. סטפילוקוקוס, פסאודומונס אארוגינוזה (חיידק המצוי לרוב בחולים עם כשל חיסוני, אך יכולים גם לתקוף אנשים עם מערכת חיסונית תקינה), וקוליפורם, שחי במעי של בני אדם וחיות ועשוי בהחלט להגיע מצואה.  

נכון, זה לא נשמע כמו משהו שהיינו רוצים לשתות, אבל נראה שאין סיבה ממשית לדאגה למרות זאת. לפי ד"ר אמש אדלג'ה, מומחה למחלות זיהומיות וחוקר באוניברסיטת ג'ונס הופקינס, חיידקים כמו קוליפורמים בעיקר מעידים על הימצאותו של אורגניזם באזור, ולא בהכרח יגרמו לזיהום.

פחית (צילום: Dan Kosmayer, Shutterstock)
יש חיידקים שונים, אבל לאו דווקא מסוכנים | צילום: Dan Kosmayer, Shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> הטריק הוויראלי של רופאת השיניים להתאמת מסכה
>> רוצים לרדת במשקל? קודם כל תפסיקו לאכול את זה
>> ייתכן שבקרוב נוכל לטוס בלי לחשוש מקורונה

נוסף לכך, הסבירות שקוליפורם יפיץ חיידקים, וירוסים או טפילים מזיקים, תלוי באופן האחסון של הפחית. לפי ד"ר אמש, פתוגנים (חיידקים מחוללי מחלות) לרוב לא ישרדו בשאריות הקוליפורמים על הפחית אם היא מאוחסנת במקום קריר, כפי שרוב הפחיות מאוחסנות בימינו.

אז האם מסוכן לשתות מפחית בלי לנקות אותה? רוב הסיכויים שלא. ובחיינו אנחנו נתקלים בהרבה יותר חיידקים "דוחים" ולא נעימים ממה שנדמה לנו. אבל אם אתם רוצים להיות אקסטרה בטוחים ומוגנים, אתם יכולים לשטוף את הפחית לפני השתייה, או פשוט למזוג לכוס. ד"ר אמש מבהיר כי לא משנה איזו דרך מלאת חיידקים עברה הפחית לפני שהגיעה לידיכם, אם אתם אנשים בריאים, לא הכרחי לנקות או לחטא את הפחית, אלא אם ניתן להבחין בלכלוך על פני השטח. ייתכן שבתקופת הקורונה אתם מרגישים פחות בטוחים לשתות מפחית שאדם אחר נגע בה ובמקרה הזה, כאמור, אתם תמיד יכולים לשטוף או לנגב במגבון מחטא לפני הצריכה.