ישראל השקיעה בחברת מודרנה בסכום של 70 מיליון דולר – במטרה לקבל קדימות בתור ברגע שהחיסון יפותח – אך תופעות הלוואי עדיין רבות. חברה אחרת בגרמניה צפויה להתחיל את השלב השלישי בפיתוח מתוך ארבעה, בו ישתתפו אלפי מתנדבים. ומי נמצאת בשלב המתקדם ביותר במירוץ לחיסון? כל הנתונים

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

חברת מודרנה: קופצת מהשלב הראשון לשלישי

ישראל מושקעת בכ-70 מיליון דולר בחברת מודרנה – על מנת לקבל העדפה כשהחיסון יהיה מוכן. מודרנה סיימה את השלב הראשון מתוך ארבעה בדרך לחיסון, עם 45 מתנדבים. לאחר שקיבלו את אישור מנהל התרופות בארצות הברית, קופצת החברה היישר לשלב השלישי כבר בסוף החודש. תוצאות הניסוי גילו כי הוא מפתח נוגדנים לנגיף – אך 50% מהנבדקים חוו תופעות לוואי בהן כאבי ראש, כאבי שרירים, צמרמורות וחום. במקרה הטוב ביותר, הם צופים, החיסון יהיה מוכן בתחילת שנת 2021.

קורונה בישרל (צילום:  Photo by Hadas ParushFlash90, פלאש/90 )
מחכים לחיסון. הקורונה בישראל | צילום: Photo by Hadas ParushFlash90, פלאש/90

חברת ביון טק ופייזר – תופעות לוואי קלות

פיתוח נוסף שייך לחברת ביון-טק מגרמניה ופייזר. הם עברו את השלב הראשון והשני עם 60 מתנדבים. בסוף החודש, צפויים להתחיל את השלב השלישי עם אלפי מתנדבים. מחצית מהם, על פי הדיווח, חוו תופעות לוואי קלות. גם כאן – היעד הוא תחילת 2021.

אוניברסיטת אוקספורד: השלב המתקדם ביותר

למרות המתחרים הראויים – החיסון בשלב המתקדם ביותר שייך ככל הנראה לאוניברסיטת אוקספורד. החוקרים סיימו שלב שני מתוך ארבעה, עם 1,077 מתנדבים – הניסוי הגדול ביותר עד כה. בסוך החודש צפויים להתחיל שם את השלב השלישי במספר.

פרופ' טל זקס המנהל הרפואי של חברת "מודרנה" (צילום: החדשות12)
פרופ' טל זקס, המנהל הרפואי של חברת מודרנה | צילום: החדשות12

תוצאות המחקר מראות כי החיסון מפתח נוגדנים למחלה, וכ-70% חוו תופעות לוואי. במקרה האופטימי ביותר – יגיעו לחיסון בסוף שנת 2020. על פי דיווחים שונים, ישראל נמצאת במשא ומתן לרכישת קדימות בתור.

חשוב לציין; כל אחד מהחיסונים האלה, מייצר לנו נוגדן שונה בדם. השאלה החשובה, וזה בדיוק מה שנבדק עכשיו בשלב השלישי: עד כמה הנוגדנים האלה מונעים הדבקה? אנחנו נכנסים לשלב הקריטי ביותר - והעולם כולו נושא עיניים.