סגר בחגים – כיצד ועד מתי? הממשלה אישרה ביום ראשון (13.9) את המלצת קבינט הקורונה לסגר בחגים, עם תיקונים קלים. עם זאת, גם בשלב זה עדיין לא ברורים בוודאות כל פרטי הסגר - והם צפויים להתברר בימים הקרובה. אז מה אומרת ההחלטה? עושים לכם סדר בסגר.

מתי מתחיל הסגר?

הממשלה אישרה סגר שיימשך שלושה שבועות. הוא יתחיל ביום שישי הקרוב, 18 בספטמבר, בשעה 14:00. בתחילה רצה משרד הבריאות להתחיל את הסגר בשעה 6:00, אך אושרו עוד כמה שעות להתארגנות וסידורים לחג.

מדובר בסגר נוקשה ורחב שיימשך זמן ממושך יותר מההמלצה של קבינט הקורונה. לפי אותה המלצה, הסגר היה אמור להימשך עד 1 באוקטובר (לפחות) - אך כעת הוא יסתיים ב-9.10. עם זאת, במשרד האוצר הודיעו כי צעדי הסגר הנוכחיים יעלו פחות למשק, ככל הנראה בשל המשך הפעלת המגזר הפרטי - למעט קבלת קהל.

"אגף הכלכלנית הראשית מעריך כי העלות המשקית של צעדי הסגר עליהם הוחלט הערב בישיבת הממשלה, תעמוד על כ-6.5 מיליארד שקל", נמסר. "עלות צעדים אלה נמוכה בכ-8 מיליארד שקל מעלותו של סגר למשך אותה תקופה, במתכונת עליה דובר בקבינט בסוף השבוע שעבר".

שינוי נוסף מהחלטת קבינט הקורונה בסוף השבוע שעבר: לא יוחל מודל "ריסון מהודק" לאחר הסגר, אלא חזרה מיידית לתוכנית הרמזור בתום "חשיבה מחודשת" ודיון על הנתונים.

ההחלטה התקבלה לאחר שנתוני התחלואה המשיכו לזנק והגיעו לשיאים חדשים לאחרונה. רק לפני ימים אחדים אישרה הממשלה את "תוכנית הרמזור" של גמזו והחלה להטיל עוצר מקומי ב-40 יישובים, לאחר שהכוונה להטיל סגר על "ערים אדומות" נזנחה בשל לחצים פוליטיים.

מדובר בסגר נרחב שכולל סגירה של כל העסקים והמסחר מלבד אלו שמוגדרים חיוניים. הסגר כולל מגבלת תנועה של עד 500 מטר מהבית, וסגירת הלימודים לשלושה שבועות. לאחר דיונים הוחלט על הקלה למקומות עבודה במגזר הפרטי: הפרטים הסופיים יפורסמו בהמשך.

איך אמור להיראות הסגר בחגים?

הסגר יחול כבר בראש השנה עצמו - ולמשך כל חגי תשרי. במסגרת הסגר תוטל הגבלת תנועה: האזרחים לא יוכלו להתרחק יותר מ-500 מטרים מהבית אלא למטרה חיונית, אם גן המשחקים או הפארק קרוב אליכם לבית עד 500 מטרים - תוכלו ללכת אליו כמשפחה. 

המשטרה הודיעה כי במאות מחסומים שיוקמו יינתנו קנסות בסך 500 שקלים לכל אחד מיושבי הרכב שהפר את ההנחיות (מעל גיל 12), והנהג יונחה לחזור למקום ממנו בא. אם הנהג ינסה להגיע בדרכים חלופיות וייתפס במחסום אחר, ייתכן שיוטלו עליו קנסות נוספים.

סעיף נוסף בסגר הוא סגירת כל מערכת החינוך לכל התקופה שתוגדר כ"סגר" - למעט החינוך המיוחד שהוחרג ולא כלול בסגר. בתחילה רצו במשרד הבריאות לסגור את הלימודים כבר ביום רביעי, אך לאחר התנגדות שר החינוך,התאריך שונה. עוד כולל הסגר סגירה של פעילות המגזר הפרטי והציבורי למעט עבודות חיוניות, מרכולים, בתי מרקחת ועסקים חיוניים. 

ראש הממשלה נתניהו בישיבת קבינט הקורונה (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)
נתניהו וגנץ בקבינט הקורונה, ארכיון | צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ

 

נתניהו ציין את כללי "המתווה המהודק": מגזר ציבורי יפעל במתוכנת מצומצמת, במגזר הפרטי העבודה תימשך כרגיל - ללא קבלת קהל. "עסקים ללא קבלת קהל ועסקים המספקים שירותים חיוניים יוכלו להמשיך לפעול ע״פ המתווה שיציג שר האוצר", נכתב.

המתווה כולל הימנעות מהתקהלויות ברחבי הארץ - עד 10 בחלל סגור ו-20 בחוץ. סופרמרקטים, בתי מרקחת ומשלוחים יפעלו כרגיל. נתניהו הבטיח כי תותר פעילות ספורט אישית (יחידנית). בנושא הספורט הקבוצתי תתקבל החלטה בקרוב.

תפילות במהלך הסגר: מה מותר?

נקודת מחלוקת שעלתה בישיבת קבינט הקורונה – מספר המתפללים במרחב הציבורי – נפתרה במתווה נפרד. לפי הודעת משרד הבריאות ומשרד ראש הממשלה, גובש "מתווה תפילות מיוחד לחגים".

בשטח פתוח תותר תפילה בקפסולות של עד 20 איש. במבנה סגור יש הפרדה בין אזורים אדומים לאזורים שאינם אדומים. ב"ערים אדומות" תותר תפילה בקבוצות של עד 10 אנשים. עוד נמסר כי "מספר הקבוצות המותר בשטח סגור יהיה כנגזרת של מספר הכניסות למבנה. שתי הכניסות הראשונות כפול 3, וכל כניסה נוספת כפול 2, ובתנאי שנשמר יחס של אדם אחד לכל 4 מ"ר משטח המקום".

לדוגמה, בבית תפילה באזור אדום בעל שתי כניסות שגודלו 250 מ"ר, מותר יהיה להתפלל בשש קפסולות של עשרה אנשים - כלומר 60 איש במרחק של 4 מ"ר לפחות. אם גודלו של המבנה הוא 500 מ"ר ובו חמש כניסות, יותרו 12 קפסולות של עשרה אנשים.

באזורים שאינם אדומים – במבנה סגור תותר התפילה בקבוצות של עד 25 אנשים. מספר הקבוצות המותר בשטח סגור אחד יהיה כמכפלה ב-2 של מספר הכניסות למבנה, ובתנאי שנשמר יחס של אדם אחד לכל 4 מ"ר משטח המקום. לדוגמה, בית כנסת באזור צהוב בגודל של 400 מ"ר עם שתי דלתות כניסה יוכל להכיל ארבע קפסולות של 25 איש, ו-100 איש בסך הכול.

ומה לגבי בילוי, פנאי וספורט?

על פי ההחלטה, ייסגרו מסעדות (למעט משלוחים) גם טייק אווי לא יתאפשר. ייסגרו גם כל העסקים והמסחר ותיירות הפנים - כולל הצימרים, שקיוו שיחריגו אותם. סופרמרקטים, בתי מרקחת, חנויות אופטיקה, אלקטרוניקה  וכל מה שמוגדר כחיוני - יפעלו כרגיל.

במקביל להגבלות, יתאפשר אימון יחידני בספורט, משפחה תוכל אף היא להתאמן יחד - אין הגבלת מרחק לצורכי ספורט.

ליגות הספורט יימשכו בפעילותן בכרגיל גם בתקופת הסגר, כך סיכמו משרד התרבות והספורט ומשרד הבריאות. הליגות יפעלו כרגיל תוך הקפדה על בידוד השחקנים לאורך תקופת הסגר, כך שיוכלו לצאת לאימונים ולמשחקים בלבד כמו בעונה הקודמת. כמו כן יתאפשרו משחקים בינלאומיים במתווה המחמיר של המפעלים הבינלאומיים.

ומה לגבי נתב"ג והתחבורה הציבורית?

נתב"ג הוחרג מהסגר. ועדה מצומצמת של שר הבריאות, שרת התחבורה מירי רגב, שר הפנים אריה דרעי ושר החוץ גבי אשכנזי יקבעו את היקף הפעילות. בהחלטה הרשמית נכתב: "בכל הנוגע לתעופה, צוות בראשות שר הבריאות או נציגו בהשתתפות נציגי שרת התחבורה, שר הפנים ושר החוץ וראש המטה לביטחון לאומי או נציגו יגישו את המלצתם בנושא עד מחר בערב".

ישראלים שרכשו כרטיסי טיסה למדינות ירוקות – יוון, קרואטיה ובולגריה – יוכלו לטוס. אם ייתקלו בבידוק, יוכלו להציג את כרטיסי הטיסה לשוטרים. כשיחזרו, לא יהיו מחויבים בבידוד. השרה רגב הפעילה לחץ גדול שנתב"ג לא ייסגר כדי לעזור לענף התעופה, אך בענפי התיירות זועמים על כך ש"דין אילת אינו כדין יוון".

תחבורה ציבורית: תפוסת הנוסעים תצומצם ב-50% ואוטובסים בינעירוניים לא יפעלו בימי שישי, מוצאי שבת ובערבי ומוצאי החגים. עוד הוחלט כי שירותי "באבל" וטיקטק" שפועלים באזור גוש דן יפעלו בימים א'-ה' בשעות הסדירות. כמו כן, מוניות השירות העירוניות יפעלו על פי מתווה האוטובוסים העירוניים, ומוניות השירות הבינעירוניות יפעלו על פי מתווה האוטובוסים הבינעירוניים. כמו כן, שירות האוטובוסים לאילת יופעל באופן מצומצם בהזמנת מקום מראש.

להלן פירוט ההנחיות לתחבורה ציבורית שפרסם משרד הבריאות לקראת הסגר:

• שירות האוטובוסים – יפעל בתפוסה של 50% מהתפוסה בין השעות 5:00-22:00.

• אוטובוסים עירוניים – יפעלו בימים א'-ה' בין השעות 5:00-22:00 ובימי שישי ומוצאי שבת על פי לוח הפעילות השגרתי.

• אוטובוסים בינעירוניים – יפעלו בימים א'-ה' בלבד בין השעות 5:00-22:00. הקווים לא יפעלו בימי שישי ומוצאי שבת וערבי ומוצאי החגים.

• רכבת ישראל תפעל בהתאם למודל הוואוצ'ר בימים א׳-ה׳ בשעות 5:00-22:00 ולא תפעל בימי שישי ומוצאי שבת, בערבי חג ומוצאי חג.

העברת ילדים בין הורים גרושים

סגן שר הבריאות יואב קיש התחייב כי הורים גרושים יוכלו להעביר את ילדיהם ביניהם בזמן הסגר. "קיבלתי עשרות פניות מהורים, ובמיוחד אבות, מודאגים בנושא העברת הילדים בזמן הסגר המתקרב", כתב סגן השר קיש בפוסט בפייסבוק. "מי כמוני יודע עד כמה השהות משותפת משמעותית לשמירה על בריאותם הנפשית של הילדים וההורים גם יחד. וידאתי שאכן סוגיה זו מוסדרת ותוחרג ממגבלות התנועה שכלולות בסגר".

מה צפוי אחרי הסגר?

השרים למעשה ביטלו שלב בתוכנית שאישר קבינט הקורונה והחליטה "לדלג" על השלב שזכה לכינוי "ריסון מהודק". כשיוסר הסגר לאחר שלושה שבועות (בכפוף לשיפור בנתונים), ישראל צפויה לחזור למודל הרמזור של הפרויקטור רוני גמזו - שמטיל הגבלות ב"ערים אדומות" ומתיר כינוסים גדולים יותר בערים "צהובות" ו"ירוקות". 

המשמעות: ב-9.10, אם התחלואה תרד והשרים יחליטו לבטל את ההגבלות, יתאפשר "מעבר לפעילות בהתאם לתוכנית הרמזור". בכך יתחדשו הלימודים ותוחזר פעילות המשק בכל הרשויות שלא יוגדרו "אדומות", על פי המודל של גמזו. תוקפו של מודל הרמזור הוארך עד ל-18 בספטמבר בשעה 14:00 בצוהריים. 

 לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות