יומיים בלבד לפתיחת שנת הלימודים, התכנס הערב (ראשון) קבינט הקורונה ודן בתוכנית שגיבש פרופ' גמזו - מודל "הרמזור". הפרויקטור, שמונה לפני כחודש, הציג בפני השרים את עקרונות "תוכנית הרמזור" המחודשת, לאחר שבפעמים הקודמות התוכנית לא אושרה ואף ספגה ביקורת. המסמך החדש מתייחס בעיקר להגבלות על התקהלויות. התוכנית תיכנס לתוקף ביום ראשון הבא ולא בתחילת ספטמבר כפי שתוכנן.

לקריאת התוכנית המלאה לחצו כאן

המסמך שחיבר גמזו, שרק בשבוע שעבר הודה כי שקל להתפטר, הוצג על ידי משרד הבריאות לשרים. המודל קורא "לאמץ מדיניות של טיפול דיפרנציאלי בהתפשטות נגיף הקורונה החדש, בהתאם לסיווג של רשויות מקומיות בארץ, לפי נתוני התחלואה שלהן". החלוקה תתבצע לארבע רמות, כפי שפורסם בעבר במהדורה המרכזית. עוד מבקש גמזו מהשרים לאפשר לכל רשות מקומית לקבוע הגבלות - ולחוקק מתן "סמכויות מיוחדות להתמודדות עם הנגיף".

על פי התוכנית, "לכל רשות מקומית יינתן ציון בין 0 ל-10 בהתאם לנוסחה". הציון יחושב לפי מספר החולים החדשים ל-10,000 תושבים ברשות בשבוע, שיעור הבדיקות החיוביות בכל רשות בשבוע, וקצב גידול מספר החולים החדשים בכל רשות מקומית בשבוע.

השר יואב גלנט, ארכיון (צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות)
שר החינוך גלנט, ארכיון | צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות

בכל שבועיים יתקיים "המועד הקובע", שבו יוחלט איך תוגדר אותה רשות מקומית. כל רשות שקיבלה ציון ממוצע של 7.5 ומעלה תוגדר "אדומה", רשות "כתומה" תהיה זו שקיבלה ציון של בין 6 ל-7.5, רשות צהובה - בין 5 ל-6 - ורשות ירוקה - מתחת לציון ממוצע של 4.5. עם זאת, צוות משותף ("צוות בין-משרדי") יוכל להגדיר סיווג שונה לשכונה או חלק מיישוב, בהתאם לנתוני תחלואה מדויקים.

במהלך הדיון נרשם עימות סביב סוגיית גני האירועים שיפעלו בערים ירוקות. שר הפנים אריה דרש ביקש להציב שוטר בכל אירוע אך ממנה מקום המפכ"ל ניצב מוטי כהן אמר כי זה דרישה לא אפשרית וכי עדיף ששוטרים יסיירו בין אולמות אירועים ויתנו קנסות לבעלי האולמות שיפרו את ההנחיות. פרופ' גמזו אמר כי הקנס המקובל היום על סך 5,000 לא מרתיע וביקש להעלות אותו ל-50,000 שקלים. 

אדום,כתום, צהוב וירוק

באזור "אדום" יוכלו להתכנס 20 איש בשטח פתוח ו-10 במבנה.

באזור "כתום" – התקהלות של עד 50 איש בשטח פתוח ובמבנה – 25 איש. בשטח פתוח של מקום ציבורי או עסקי תותר תפוסה של 40%, ובמבנה – לא יותר מ-20%.

פרופ' רוני גמזו פרויקטור הקורונה (צילום: נועם ריבקין פנטון, פלאש/90 )
פרופסור רוני גמזו, ארכיון | צילום: נועם ריבקין פנטון, פלאש/90

באזור "צהוב" תותר התקהלות עד 100 איש בשטח פתוח ותפוסה של עד 60% בשטח פתוח של מקום ציבורי או עסקי. בתוך מבנה יורשו להתקהל 50 איש, ובמבנה של מקום ציבורי או עסקי – עד 40%.

באזור "ירוק" – הרשויות ה"נקיות" ביותר מקורונה – תתאפשר התקהלות עד 250 איש בשטח פתוח ועד 100 בתוך מבנה. בשטח פתוח במקום ציבורי או עסקי – לא יותר מ-80%, ובמבנה ציבורי או עסקי – עד 60% מהתפוסה.

עם זאת, גמזו דרש הגדרה נפרדת לכמה גופים: מסגרות רווחה, מערכת החינוך, התחבורה הציבורית והתעופה, מקומות עבודה, שמורות טבע, אתרי מורשת, גנים לאומיים, מקומות קדושים, קניונים, מוזיאונים, אירועים מאורגנים (בישיבה וללא מזון), אירועי ספורט וחנויות למכירת מזון, מוצרי היגיינה ובית מרקחת. עבור מקומות אלו המגבלות ייקבעו ב"הסדרה נפרדת".

בדברי ההסבר למודל כתב גמזו: "מוצע לקבוע תנאים קוהרנטיים ואחידים יותר, במטרה להגביר את הבהירות ואמון הציבור בכללים החלים עליו. בנוסף, המנגנון מאפשר להתאים את ההגבלות החלות על התנועה במרחב הציבורי ועל פעילותם של עסקים ומקומות ציבוריים לנתוני התחלואה בכל אזור, ולאפשר החלת הגבלות מידתיות ומותאמות לכל אזור, בהתאם לנתוניו הייחודיים". עוד הבהיר גמזו כי המנגנון נועד "לייצר תמריצים" לרשויות על מנת שיוכלו להקטין את שיעורי תחלואת הקורונה.

909 מתים, 121 מונשמים

עוד לפני הדיון, משרד הבריאות הודיע מוקדם יותר היום כי אתמול אובחנו 898 חולים מאומתים חדשים, מתוך 10,594 בדיקות שתוצאותיהן התקבלו אתמול. עוד עולה מהודעת משרד הבריאות כי מספר הנפטרים עלה ל-909. ישנם 441 חולים שמצבם מוגדר קשה, מתוכם 121 מונשמים - עלייה של חמישה מחצות.

על פי הנתונים המעודכנים, 113,648 ישראלים אובחנו כנשאי הנגיף מפרוץ מגפת הקורונה. 20,151 חולים עדיין "פעילים", מתוכם 892 בבתי החולים. 92,588 כבר החלימו.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות