פחות משבוע אחרי מינויו לממונה על הקורונה, נועד היום (שלישי) פרופסור רוני גמזו עם ראשי רשויות והציג את עקרונות תוכנית "מגן ישראל" שאותה יציג הערב. תכליתה של התוכנית להביא לניהול ערים לפי רמזור - ערים "ירוקות", "כתומות" ו"אדומות". ככל שעיר תוגדר "ירוקה" יותר, כך ראש הרשות יקבל סמכויות רבות יותר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

בפגישה עם יו"ר מרכז השלטון המקומי חיים ביבס וראשי רשויות אמר גמזו כי עיר "ירוקה" תקבל אוטונומיה מלאה להפעיל אירועי תרבות. ערים "צהובות" יקבלו תקציב פר תושב, שמטרתו להפוך את העיר ל"ירוקה". ערים "אדומות", לעומת זאת, ינוהלו באופן מלא על ידי פיקוד העורף יחד עם הרשות המקומית.

סיוע כוחות צה"ל לאכיפת הגבלות הקורונה (צילום: דובר צה"ל)
ערים "אדומות" ינוהלו ע"י פיקוד העורף. ארכיון | צילום: דובר צה"ל

עוד נודע כי במסגרת התוכנית צפוי גמזו לקבוע יעד של 60 אלף בדיקות ביום תוך חודשיים, זאת בין היתר באמצעות הקמת מעבדות קורונה נוספות.

מול מספר הנדבקים הגבוה והמשך העלייה במספר החולים, גמזו מתכוון להציג לציבור תוכנית סדורה לטיפול בקורונה ובמשבר. כפי שפורסם שלשום במהדורה המרכזית, במוקד תוכניתו של הממונה על הקורונה יעמדו קביעת קריטריון אחיד ושקוף לכל ההגבלות, וכן שינוי מהותי בהסברה.

על פי תוכנית גמזו, יינתנו סמכויות נרחבות לצה"ל במערך החקירות האפידמיולוגיות ולא יוגדרו קריטריונים מספריים להגבלות. לתפיסתו, המטרה היא להיות בקשר רצוף עם מנהלי בתי החולים. כשאלו יאותתו שהם מגיעים ל"קו האדום" מבחינת מספר המאושפזים, לא יהיה מנוס אלא להחמיר את ההגבלות.

גמזו, נתניהו, אדלשטיין ולוי במשרד הבריאות (צילום: קובי גדעון , לעמ)
גמזו, נתניהו, אדלשטיין ולוי במשרד הבריאות | צילום: קובי גדעון , לעמ

מרכיב משמעותי נוסף בתוכנית הוא קביעת קריטריון אחיד ושקוף לכל ההגבלות. בסביבתו של גמזו מסבירים כי זהו אחד הנושאים המרכזיים שפגעו באמון הציבור במערכת. על פי התוכנית, הקריטריונים יגדירו את מספר האנשים שיכולים לשהות בכל מקום בהתאם לגודלו.

"סגר - לא הפעולה הראשונה שננקוט בה"

במסיבת העיתונאים ביום חמישי בערב שבה הוצג כפרויקטור הקורונה, אמר גמזו: "נעניתי לבקשה לנהל את נושא הקורונה ולתת תמיכה למשרד הבריאות. זה הרגע שאנחנו לוקחים את ההובלה, לא שואלים שאלות ובאים לעשות מעשה. אנחנו צריכים ויכולים להצליח ביחד, אין מצב שלא".

"זאת משימה ענקית, לכן כולנו צריכים להתאחד. סגר זה אולי קל, אבל לא הפעולה הראשונה שננקוט בה", הדגיש גמזו. "ממשלת ישראל משתדלת לעשות את זה ברגישות חברתית ללא סגר. גם לבתי החולים יש גבול, ולכן אנחנו צריכים לעבוד. קודם כל אמון הציבור, אמון בכם ובכל מערכת הבריאות". 

"יש לנו חלון זמר יחסית קצר להרבה עבודה, לכן זה דורש שילוב כוח של כולם", הוסיף גמזו. "אנחנו יכולים לעשות את זה בחלון הזמן הקצר הזה. ואם לא נצליח, גם סגר על הפרק. לא תיחלצו ממני מספר קסם לסגר. זו החלטה קשה מאוד של ממשלת ישראל, זה יהיה מאוד אחראי עם הרבה שיקול דעת".