בחודשים המאתגרים שהיו לנו עד כה, רבים הביעו את חוסר שביעות רצונם מההנחיות הלא עקביות בכל הנוגע לניהול מגפת הקורונה. מכוני כושר נפתחו, נסגרו ואז שוב נפתחו. מסעדות שנאלצו למכור את הסחורה שלהן, רק כדי לגלות שעות ספורות לאחר מכן שהן למעשה יכולות להיפתח. כמות האנשים המותרת בבתי עסק ומסעדות השתנתה פעמים רבות. קשה להגיד שזה מפתיע שלבסוף אנשים רבים חשו תסכול והרגישו שרירותיות מסוימת בהחלטות שנעשו בנוגע להנחיות הקורונה – ולפי ההנחיות החדשות, נראה שתחושת התסכול לא תחלוף בקרוב.

ההנחיות המעודכנות לקראת הסגר שיתחיל ביום שישי הקרוב מאפשרות להגיע לחוף הים (בהנחה שהוא נמצא במרחק של עד 500 מטר מהבית שלכם) – אך אוסרות על רחצה בים. הסיבה לכך אינה ברורה, בעיקר מאחר שעד כה כלל לא נמצאו ראיות לכך שניתן להידבק בנגיף במים. למעשה, לפי המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן בארה"ב (CDC), הידבקות בקורונה במקומות כמו בריכה וים היא פחות סבירה. עוד בגל הראשון, כשנאסר על השהות בחוף הים, מומחים רבים ציינו כי דווקא הים, בשל היותו מקום גדול באוויר הפתוח, שמאפשר ריחוק פיזי – נחשב לאחד המקומות הבטוחים ביותר. מנגד, לפי ההנחיות המעודכנות, מותרת טבילה במקווה – חלל סגור וקטן הרבה יותר מחוף הים, עם פוטנציאל הדבקה משמעותי יותר.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

הרחצה בים לא רק נחשבת לפעילות בטוחה בתקופת הקורונה (כל עוד שומרים על מרחק של שני מטרים אחד מהשני), למעשה יש בה גם לא מעט יתרונות בריאותיים וכאלה שיכולים לעזור במיוחד בתקופת הקורונה. מהפחתת דיכאון וחרדה ועד לשיפור בעיות נשימתיות – הנה כמה יתרונות בריאותיים של רחצה בים, שבתקווה נוכל ליהנות מהם עוד לפני שהחורף יגיע.  

משפר את בריאות העור

מי ים מכילים כמות משמעותית של מינרלים, כמו נתרן, כלוריד, סולפט, מגנזיום וסידן. לכן מים מלוחים נחשבים יעילים לשיפור בריאות העור בקרב אנשים שסובלים מבעיות בעור, כמו פסוריאזיס ואקזמה. אנשים הלוקים במחלות אלו לרוב נוטים לרחוץ בים המלח ומדווחים על שיפור במצב העור שלהם לאחר מכן. 

ישנן ראיות שתומכות בכך שמגנזיום (מינרל המצוי במים מלוחים) תורם לבריאות העור בקרב חולי אקזמה, ככל הנראה בשל כך שהמינרל יכול לתרום לשיפור הלחות בעור וכך למעשה מונע יובש, שיכול להחמיר אעת האקזמה. כאמור, במי ים ישנם מינרלים נוספים כמו נתרן ויוד, שהופכים אותו לאנטי-ספטי, כלומר מי ים עשויים לתרום גם להחלמה של פצעים. אך שימו לב שפחות מומלץ להיכנס לים עם פצעים פתוחים, כיוון שהם עלולים להזדהם, בשל חשיפה לחיידקים שונים שיכולים להזיק.

אישה משתזפת בים (צילום:  Olesya Kuprina, shutterstock)
משפיע על המוח באופן חיובי | צילום: Olesya Kuprina, shutterstock

מרגיע כמו מדיטציה

נמצא קשר בין פעילות גופנית הנעשית בסביבות טבעיות ובין שיפור הבריאות הנפשית. נראה שאימונים הנעשים במקומות כמו חופי ים ופארקים ירוקים תורמים יותר לבריאות הנפש מאשר אימונים במקומות שהם לא בטבע. הסיבה לכך היא שכאשר אתם מתאמנים באוויר הפתוח ובסביבות טבעיות אתם נהנים מכמה יתרונות גדולים במקביל: היתרונות המשקמים והמרגיעים של סביבה טבעית - והיתרונות של פעילות גופנית. לכן שחייה בים היא אופציה מעולה ליהנות מכל היתרונות הללו. 

בשנת 2014, ביולוג יומי בשם וולאס ג'יי בדק בספרו "Blue Mind" מדוע אנשים מרגישים שהם במצב מדיטטיבי ורגוע כשהם שוהים או שוחים בים. מתברר שאחת הסיבות לכך היא דפוסי הנשימה שלנו במהלך שחייה וצלילה, שלמעשה מעוררים את מערכת העצבים הפאראסימפתטית, שאחראית לפעולות הרגעה כשהגוף נמצא במנוחה ובהתאם לכך "משתיקה" את המחשבות במוח. בנוסף לכך, היא מעוררת הורמונים וגלים במוח שמשפיעים עליו באופן חיובי. 

עוד ב-mako בריאות:
>> אתם ביקשתם: תפריטים לדיאטה של אדל
>> וואו: זה מה שקורה בעור כשמפסיקים להתאפר
>> בלי שיעול: הסימנים לקורונה שמופיעים בילדים

טוב לאלרגיות ובעיות בסינוסים

חשיפה לסביבה מלוחה ושחייה במי ים יכולות לעזור להפחית תסמינים של אלרגיה, נזלת אלרגית ותסמינים נשימתיים אחרים. הסיבה לכך היא שלסביבה המלוחה יש השפעה הדומה לשטיפת אף עם מי מלח - היא יכולה להפחית דלקת בדפנות הסינוסים. מורין ג'נקינס, מנהלת השירותים הקליניים באגודה הבריטית לאלרגיות ציינה בעבר לדיילי מייל כי אנשים שגרים בסמוך לים ונוהגים לשחות בים נוטים להיות בעלי מערכת נשימה בריאה יותר.

עם זאת, עדיין אין הוכחות מדעיות חד-משמעיות לכך שמי ים אכן יכולים להיות יעילים לאנשים הסובלים מבעיות נשימתיות. גם תחושת חוסר-המשקל בזמן ששוהים במים יכולה להיות מרגיעה ואף יכולה להאט גלים במוח. בנוסף לכך, טיפולים כמו הידרותרפיה ושחייה נמצאו כמפחיתים תסמינים של דיכאון וחרדה.

אישה בים (צילום:  Elovich, shutterstock)
השפעה מרגיעה על השרירים | צילום: Elovich, shutterstock

ההשפעה הייחודית של מים קרים

ידעתם שמים קרים מעוררים קולטני טמפרטורה מתחת לעור שמשחררים הורמונים, כמו אנדורפינים, אדרנלין וקורטיזול? לכל ההורמונים הללו יש השפעה תרפויטית על מצבים בריאותיים הקשורים לשרירים ולעצמות, כמו פיברומיאלגיה, המתבטאת בכאבים כרוניים בכל הגוף. בנוסף לכך, חשיפה חוזרת למים קרים יכולה לשפר את תפקודה של מערכת העצבים הפאראסימפתטית ובכך עשויה לתרום לתפקוד איברים בגוף.