הדיון הראשון על אסטרטגיית היציאה: היום (חמישי) מתקיים הדיון הראשון על החזרה ההדרגתית לפעולה. ראש הממשלה בנימין נתניהו, חלק מהשרים וגורמים נוספים קיבלו עדכון מראש המל"ל, מאיר בן שבת, על הנתונים החדשים. הדיון צפוי להימשך מספר שעות - וייתכן שהמידע על ההחלטה יימסר לציבור רק בהמשך סוף השבוע. השר כחלון אמר במהלך הדיון: "נכנסנו למשבר במצב חזק, אבל לא לעולם חוסן". תוך זמן קצר שני בני אדם בשנות ה-80 לחייהם מתו מקורונה, ובכך מניין המתים עלה ל-143.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

גורם בכיר הבהיר ל-N12 כי החלטות בנושא אסטרטגיית היציאה של ישראל יתקבלו עוד הערב וכי ההחלטות המסתמנות יהיו רחבות יותר ממה שמשרד הבריאות מציע.

ראש הממשלה ציין בדיונים המקדימים כי על התכנית להיות הדרגתית ואחראית, ונראה שעקרונית דעתו תואמת לגישת משרד הבריאות. המתווה המתגבש כרגע בדיון הוא פתיחת חנויות קטנות בצורה מבוקרת, העלאת העבודה במשק מ15% ל-30%, קביעת "תו סגול" - קריטריונים לתעשייה ולמסחר שרק מי שיעמוד בהנחיות החיטוי וההיגיינה יוכל להמשיך לפעול - מדידת חום, שמירת מרחק בין עובדים, משמרות קבועות וכדומה. עוד דובר בדיון על מסגרות מיוחדות לילדים בגילי 0 עד 6 ששני הוריהם עובדים ועל החזרה מדורגת של החינוך המיוחד.

במהלך הדיון שר האוצר משה כחלון אמר שהכלכלה במשבר עמוק. "חטפנו מכה קשה מאוד. התוצר שלנו מתכווץ, ההכנסות יורדות דרמטית", אמר. "נכנסנו למשבר במצב חזק, אבל לא לעולם חוסן. אני אומר כאן - אם נמשיך להתפנק, קופת המזומנים לא תראה נורות ורודות". 

הוא הוסיף: "אם לא נטפל מהר במשק - התחזית שלנו היא שגם רבעון א׳ של 2021 יילך לפח. שנת 2020 כבר גמורה. אנחנו חוששים שאנשים ייצאו לרחובות עקב חוסר תקווה אנשים רוצים לראות את הסוף ופשוט לא רואים".

משה כחלון  (צילום: החדשות 12, החדשות12)
שר האוצר כחלון: "לא לעולם חוסן" | צילום: החדשות 12, החדשות12

לנתניהו ולשרים הוצגו שלושה מודלים כתנאי לשחרור המשק. הראשון - המודל של משרד הבריאות: לפי מספר חולים יומי. משרד הבריאות מבקש: פחות מ-100 חולים מאותרים חדשים ביום. לפי המודל של המשרד, אם ב-30 לחודש אפריל יהיו פחות מ-100 מאותרים חדשים ביום, יחלו הצעדים לשחרור המשק. התוכנית שנחשפה היום ב-N12 עוררה זעם רב במשק, מכיוון שלפיה המשק ייפתח רק בעוד כחודש - ובכך ייגרמו נזקים כלכליים.

הנתון של החולים החדשים שעליו מסתמך משרד הבריאות תלוי גם במספר הבדיקות. היום הודיע משרד הבריאות על ירידה: לאחר יומיים שבהם נחצה רף 10,000 הבדיקות ביום, אתמול בוצעו 9,269 בדיקות מעבדה. ב-13 באפריל בוצעו 10,401 בדיקות ואתמול 11,501 בדיקות ובמשרד התגאו אז ש"עמדנו ביעד שהוצב".

הדיון בממשלה על אסטרטגיית היציאה

המודל השני שהוצג לשרים הוא של בנט, בתמיכת פרופ' רן בליצר. שר הביטחון  קורא להחזיר את רוב המשק לפעולה כבר ביום ראשון, כאשר הנתון הקובע מבחינת המודל הוא מספר החולים הקשים. 

את המודל השלישי הציג פרופ' אמנון שעשוע, מייסד מובילאיי ואחד מיועצי נתניהו למשבר. שעשוע מציע להשאיר בבידוד את קבוצות הסיכון ולשחרר את היתר.

בתוך כך, ביקורת רבה נשמעה בקרב חלק מהשרים כלפי מערכת הבריאות – ובעקיפין גם כלפי נתניהו. לדבריהם, האזרחים משלמים את מלוא המחיר – אך עולה השאלה מה נעשה בזמן ההסגר ואם משרד הבריאות עמד במה שנדרש ממנו כדי לקיים "שגרת קורונה", כגון בדיקות סקר. לטענתם התשובה לכך היא שלילית. עוד תוהים אותם שרים מדוע הדיון מתקיים רק היום ולא התקיים כבר לפני שבוע.

נתניהו מנהל את הישיבה ממשרדו
נתניהו מנהל את הישיבה ממשרדו

מוקדם יותר היום דווח כי קיים פער גדול בגישות של משרד האוצר ומשרד הבריאות: במשרד האוצר דוגלים בהקלות רבות יותר על התעשייה, ולאפשר פתיחה של חנויות קטנות, דבר שגם יועצו של נתניהו אבי שמחון הביע בו תמיכה. במשרד הבריאות לעומת זאת מתנגדים נחרצות וחושבים שצריך בשלב זה רק להעלות את מספר העובדים במקומות עבודה.

בנט: לפתוח את המשק מחדש; שעשוע: יש להפעיל סגר סלקטיבי 

אתמול דווח ב-N12 ששר הביטחון נפתלי בנט צפוי לדרוש בדיון שיתקיים בממשלה לפתוח את המשק מחדש - במגזרי התעשייה, מסחר והשירותים. זאת לצד שורת פעולות של ריחוק חברתי, שמירה על הקשישים ובתי האבות וסגר מקומי על מוקדי התפרצות. 

שר הביטחון נפתלי בנט
שר הביטחון נפתלי בנט

השר בנט טוען כי הנזק הכלכלי והרפואי והפגיעה שמביא הסגר גדול מהסיכון הבריאותי של הקורונה. "המשך הסגר ברמה דומה או מעט מופחתת יהווה פגיעה אנושה במדינת ישראל ובאזרחיה. מאות אלפי עצמאים רואים את עסקיהם נהרסים, מיליון מובטלים מצויים באובדן הכנסות מוחלט. הסגר שהיה נכון בערפל של תחילת המגיפה אינו נכון כעת", אמר שר הביטחון. 

פרופסור אמנון שעשוע (צילום: N12)
פרפסור אמנון שעשוע | צילום: N12

לפני כשבועיים פרופסור אמנון שעשוע העריך כי בעוד מספר שבועות ניתן יהיה לעבור להסגר חלקי בלבד: "אנחנו בהסגר רוחבי על כלל האוכלוסייה וצריך לעבור להסגר אנכי ולהפעיל אותו באופן סלקטיבי - לסגור שכונה, עיירה או עיר. הסגר יכול להיות כירורגי, כלומר דרך איתור חולים, וזו הדעה הרווחת בשיח. הסגר מסוים הוא על בסיס אוכלוסיות סיכון. ההערכה שלי היא שבעוד שבועיים-שלושה אפשר יהיה לעבור לשלב הבא".