כבר חצי שנה שמומחים וחוקרים ברחבי העולם חוקרים לעומק את נגיף הקורונה, שהתגלה לראשונה בדצמבר שנה שעברה. אך בעוד שהמחקרים הרבים שנעשו עד כה הצליחו לעזור להרכיב את הפאזל של וירוס הקורונה, הנגיף ממשיך להפתיע רבים ולא מעט סימני שאלה נותרו סביבו, לצד גילויים נוספים שרק מוסיפים למסתורין סביבו. כעת צוות מדענים ממדינות שונות בעולם מצא כי נגיף הקורונה עשוי להוביל להתפרצות של סוכרת בקרב אנשים בריאים שלא סבלו מסוכרת לפני כן.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

ידוע כי אנשים הסובלים מסוכרת מסוג 2 נמצאים בקבוצת סיכון לסיבוכים ואף למוות מנגיף הקורונה. אך כעת נראה שהנגיף גם עלול לגרום להתפתחות של סוכרת בקרב אנשים בריאים. הממצאים פורסמו בכתב העת הרפואי New England Journal of Medicine על ידי צוות של 17 מומחים לסוכרת מרחבי העולם. מאמרם פירט כיצד חלבון מסוים המסייע לווירוס לחדור לתאים בגוף נמצא לא רק בריאות, אלא גם באיברים נוספים בגוף. חלבון זה נמצא באיברים הקשורים למטבוליזם, כמו הכבד והכליות, מה שעשוי להעיד על השפעות נוספות שיש לנגיף הקורונה על הגוף, שהן לא רק במערכת הנשימה.

זוהי לא הפעם הראשונה שנמצא ראיות לכך שנגיף הקורונה יכול לפגוע במערכות שונות בגוף. לפני חודשיים פרסמו חוקרים משווייץ מחקר לפיו הנגיף פוגע גם בכלי דם. כרגע טרם ידוע כיצד בדיוק נגיף הקורונה מוביל להתפתחות של סוכרת, אך החוקרים משערים כי המפתח הוא חלבון מסוג ACE-2, אותו חלבון שנקשר לנגיף ומסייע לו לחדור לתאי גוף אנושיים.

סוכרת (צילום: shutterstock)
ייתכן שהנגיף עשוי לגרום להתפרצות של סוכרת | צילום: shutterstock
עוד ב-mako בריאות:
>> זהירות: המאכלים שיכולים לפגוע לכם בראייה
>> הסיכון שלכם להידבק יעלה אם תלכו למקום הזה
>> זו הטעות הכי גדולה שאתם עושים עם המסכה שלכם

לפי צוות המומחים, ACE-2 מאפשר לווירוס הקורונה לחדור לאיברים כמו הלבלב, הכבד, המעי הדק והכליות – וגם לרקמות השומן בגוף. הם סבורים כי חדירה של הנגיף לאיברים הללו עלולה להוביל לבעיות בתפקוד האיברים בכל הנוגע לפירוק של גלוקוז בגוף. פרופ' פרנצ'סקו רובינו, מרצה לכירורגיה מטבולית באוניברסיטת קינג'ס קולג' בלונדון התראיין לטלגרף וציין כי מטופלים רבים שפיתחו סוכרת בעקבות הקורונה היו למעשה בעלי נטייה מוקדמת לסוכרת – אך שהנגיף הזיק באופן כה משמעותי למטבוליזם שלהם, שהם פיתחו סוכרת ברמה קלינית ברורה ובולטת.

עם זאת, עדיין חסרים פרטים רבים לגבי סוג הסוכרת שעשויה להתפתח בעקבות נגיף הקורונה. האם היא זמנית? או שמא היא כרונית ונשארת לטווח זמן ארוך? עד כמה היא מסכנת את חייהם של הנדבקים? כיוון שמדובר בראיה ראשונית לכך שנגיף הקורונה עשוי להוביל להתפתחות של סוכרת, אין ספק שנדרשים מחקרים נוספים כדי להבין את הקשר הזה ועד כמה הוא באמת צריך להדאיג את הקהילה הרפואית.

מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ג' (16.06.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.