התפרצות הקורונה בישראל - וקרב ההאשמות: היום (שישי) נקבע מותה של אישה בת 90 בבית החולים שיבא, ובכך עלה מניין המתים בארץ ל-149. היום חלה עלייה נוספת במספר הבדיקות, אך עובדי המעבדות מתריעים על כשלים וזועמים על "הדרה מתהליך קבלת ההחלטות" - שעות לאחר חשיפת N12 על הליקויים הסדרתיים. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

אחר שאתמול חלה ירידה במספר בדיקות הקורונה, אתמול בוצעו 11,908 בדיקות - כך לפי הודעת משרד הבריאות. 876 מתוכן הן בדיקות חוזרות לחולים. ביום רביעי עמד הנתון על 9,269, לאחר שבמהלך ימי החג נחצה הרף של 10,000 בדיקות.

המתקפה על מנכ"ל משרד הבריאות: "דגימות נפסלו"

אסתר אדמון, יו"ר הסתדרות ביוכימאים מיקרוביולוגים ועובדי המעבדות, פנתה היום במכתב חריף למנכ"ל משרד הבריאות והתריעה על הכשלים הרבים בתהליך הבדיקות. במכתב למשה בר סימן טוב הזהירה: "היעדר שיתוף פעולה עם המומחים במעבדות, והדרתם מתהליך קבלת ההחלטות ותכנון מערך ההתמודדות עם הנגיף, גרם כבר לשרשרת כשלים בכל השלבים, בתהליך ביצוע הבדיקה, משלב הדיגום, ועד שלב הדיווח".

לדבריה, "פנייה זו באה על מנת להפיק לקחים מהטעויות הרבות שנעשו עד כה במאבק בקורונה, ומתוך כוונה  להיערך נכון לשלב הבא: המשך בדיקות לאבחון הנגיף ובדיקות סרולוגיות לאבחון נוגדנים". 

אדמון מנתה במכתב, שנשלח גם לראש הממשלה נתניהו ולשר הבריאות ליצמן, שורת כשלים. הראשון - "תקשורת בין מערכות - נוצר נתק בין מקבלי ההחלטות במשרד הבריאות ובהנהגת המדינה לבין נציגי המקצוע. אין נוכחות של נציג מעבדות מקצועי בין מקבלי ההחלטות".

רשימת הליקויים - וההאשמות

אדמון התריעה על כך שלא מתייעצים עם עובדי המעבדות ומתחה ביקורת על הליך קבלת ההחלטות: "בוזבז זמן יקר מדי, עד מתן ההוראה להרחיב את אישורי המעבדות הרפואיות לביצוע הבדיקות לאיבחון נגיף הקורונה!". 

משה בר סימן טוב 1 (צילום: אבשלום שושני, פלאש/90 )
הפנייה לבר סימן טוב: "להפיק לקחים מהטעויות הרבות" | צילום: אבשלום שושני, פלאש/90

לדבריה, מנהלי המעבדות והעובדים יזמו בעצמם את הכנת המערך לבדיקות, ללא סיוע מערכתי: "כתוצאה מכך נאלצו העובדים בשלבים הראשונים לעבוד עם נגיף חי ללא ציוד מיגון מתאים". עוד ציינה אדמון כי הייתה עדה ל"חוסר ידע בניהול שוטף של המלאים במעבדות והעידר ראייה רוחבית לאספקה שוטפת של ריאגנטים": לפי המכתב, עובדות אלו גרמו להאטה של כשבועיים בביצוע הבדיקות.

אדמון ציינה במכתב כי המשרד החליט לעקוף את מערך לקיחת הדגימות, שיכול לבדוק מדי יותר יותר מ-100,000 איש ברחבי המדינה. "ההחלטה תמוהה, המערך האלטרנטיבי, ה'פרימיטיבי' הזה, שאינו מיומן, ממוחשב וחסר ניסיון, גרם לפסילות אלפי דגימות". 

דגימת קורונה במעבדה של קופת חולים כללית (צילום: יוסי אלוני, פלאש/90 )
"אלפי דגימות נפסלו" | צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

במכתב ציינה כי בוצע דיגום לא נכון - "לשון במקום לוע, נזלת במקום רירית האף", ונוסף על כך אירעו בעיות בזמני השינוע וחלק מהדגימות הגיעו ללא נתונים מזהים או עם נתונים שגויים: "הדבר גרם לפסילת דגימות". לדבריה, המערך שהוקם אופיין ב"אי הבנה בסיסית בהשלכות הדיגום והשארת דגימות מחוץ לפתחי מעבדות ללא תיאום מוקדם לקליטתם". 

"כלל הכשלים הללו אירעו, וחלקם עודם קורים, בעת שהמערכות הקיימות במערכת הבריאות מסוגלות לתת מענה מצוין, מקצועי וממוחשב", תקפה. "המערכות יכולות להעביר את המידע ישירות לרופא המטפל ולתיק הנבדק, ויכלו להיות מדווחים, ללא דיחוי

מהמרכז הרפואי שיבא עדכנו על מקרה המוות האחרון. "היום בצהריים נפטרה מטופלת בת 90 שהיתה מאושפזת בבית החולים לטיפול בחולי קורונה", נמסר. "המטופלת סבלה ממחלות רקע. אנו משתתפים בצערה של המשפחה". 

מעבדה נוספת בדרך; עימות בין ישראל לרשות

בשורה נוספת שתקל על הגברת קצב הבדיקות התקבלה היום, כאשר משרד החוץ הודיע כי מעבדה ראשונה תגיע מסין עד לסוף השבוע הבא. לבקשת שר החוץ ישראל כ"ץ, פנה שגריר ישראל בסין, צבי חפץ, למנכ"ל חברת BGI הסינית וסיכם עימו כי מעבדה ראשונה של החברה לבדיקות קורונה תגיע לארץ. במשרד החוץ ציינו כי בתוך זמן קצר יוכלו המעבדות הללו לאפשר לישראל לבצע מעל 12 אלף בדיקות קורונה ביום.

שר החוץ ישראל כ"ץ אמר: "הדיפלומטים הישראלים בכל העולם נמצאים בחזית המאבק בקורונה ומגוייסים מתחילת המשבר להשגת ציוד חיוני והכרחי למאבק במגפה. בזכות עבודת משרד החוץ, מדינת ישראל יכולה להתמודד עם הקורונה בצורה הטובה ביותר האפשרית". מנכ"ל BGI, נינג לי (Ning Li), מסר שהוא שמח לשתף פעולה עם ישראל ולחלוק מנסיונם במאבק בקורונה.

הפלסטינים מאשימים את צה"ל בהפצת קורונה בשטחי הרשות
ברשות הפלסטינית טענו: ישראל מפיצה קורונה

ברשות הפלסטינית נמתחה בימים האחרונים ביקורת חריפה על התנהלות ישראל ואף הושמעו האשמות על הפצת המחלה. מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף כמיל אבו רוקון, הגיב היום ותקף: אנו רואים התבטאויות אלו והאשמות אלו כחציית קו אדום, ופגיעה במאמצים הכבירים שנעשים בישראל למען האתגר המשותף והמשבר שפוקד את האזור כולו".

"אני קורא להנהגה הפלסטינית לחזור בה מההצהרות חסרות השחר - ומתריע כי עלולות להיות לכך השלכות על תחומים שונים", הוסיף האלוף. הוא ציין כי למרות מאמצי שיתוף הפעולה בשבועות האחרונים, "אנו עדים ונחשפים לשלל טענות חסרות שחר מצד בכירים ברשות הפלסטינית, עד כדי דברי בלע והכפשה כנגד צה"ל, מערכת הביטחון, מדינת ישראל והציבור בישראל".

"אמירות כגון 'החיילים מנסים להפיץ וירוסים על שמשות המכוניות והדבר נובע מחינוך גזעני וחינוך לשנאה; אלו אנשים שמייחלים למותו של האחר' ועוד האשמות פרועות וגזעניות נגד ישראל והעם היהודי תוך טענה שקרית שאנו אחראיים להתפשטות המגיפה ואף מפריעים למאמצים הפלסטיניים לבלימתה", הדגיש. "אמירות מבישות אלו משוללות כל יסוד ובסיס וסותרות באופן מוחלט את המציאות ואת ההירתמות והנכונות הישראלית לסייע, ככל הניתן, במאמצים האזוריים לבלימת התפשטות המגיפה בישראל ובזירה הפלסטינית". 

קרן בצלאל וניר דבורי השתתפו בהכנת הידיעה.