מתן תשובות המעבדה לנבדקים לנגיף הקורונה מתעכבת – זאת בשל בעיית מחשוב שהתגלתה הלילה (בין שישי לשבת), כך עדכן הבוקר משרד הבריאות. במשרד לא הוסיפו פרטים על אופי התקלה, או על מספר הנבדקים שתשובותיהם יתעכבו. במקביל, מד"א עצרה את כל הבדיקות שאינן דחופות בשל מחסור בציוד מגן. בכיר במשרד הבריאות הבהיר כי הטעות נפלה רק ב-8 דיווחים מתוך למעלה מ-6,000.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מקופות החולים נמסר כי בשעה 23:00 קיבלו הנחייה ממשרד הבריאות לעצור את מתן התשובות על בדיקות קורונה לנבדקים. במשרד הדגישו כי עבודת המעבדות נמשכת כסדרה גם במהלך השבת, וכי נמשכת גם לקיחת הבדיקות על די מד"א. צוותי משרד הבריאות ומשרד ראש הממשלה עובדים על מציאת פתרון לתקלה.

על פי גורם שבקיא בתקלה, מדובר על בדיקות של 1,200 נבדקים. הבדיקות בוצעו כשורה והשידור למערכת משרד הבריאות היה תקין – והבעיה נפלה בהזנה לגיליונות האקסל של משרד הבריאות. משכך, צריך להעביר את הנתונים מחדש למחשבי משרד הבריאות ולבחון מה זהה ומה לא – ואז להודיע מחדש לנבדקים את תוצאותיהם.

מדובר בבדיקות של כל המעבדות וכל קופות החולים. חשוב להדגיש כי הבדיקות עצמן עדיין קיימות וטרם הושמדו, כך שניתן לבצע את הכל מחדש במקרה הצורך. בשלב זה, לא ידוע האם נבדקים קיבלו תשובות שגויות או לא. מוריס דורפמן, ראש חטיבת רגולציה מחשוב ובריאות דיגיטלית במשרד הבריאות, העריך כי התקלה תתוקן בתוך שעות בודדות. 

"מדובר ב-27 מעבדות פעילות בכל רחבי הארץ", מסר. "במסגרת בדיקה שגרתית של מהימנות הנתונים אמש ( טרם הודעה לחולים) התגלו מספר נתונים סותרים. לאור זאת הוחלט לבצע בדיקה מקיפה בכל המעבדות של נתוני הבדיקות שבוצעו אתמול (וטרם דווחו לחולים)".

עוד ציין: "חשוב להדגיש שצוותי המעבדות עושים עבודה מצוינת ושהמעבדות פועלות בהיקפים חריגים שעוד ילכו ויגדלו ובמשך 7 ימים בשבוע. פעילות המעבדות נמשכת בשבת, וכך גם פעילות מד"א. ההנחיה הינה רק לעצור בשלב זה את הודעות לציבור על הבדיקות שנעשו אמש. להערכתנו התקלה תתוקן תוך שעות בודדות".

נוסף על כך, דגימה ממד"א מגיעה למעבדה בשקית ניילון עם שם של חולה ומספר תעודת הזהות שלו כתוב בעט על פתק. גורם שמעורה במערך הבדיקות מספר כי במעבדה בשיבא לוקחים את הפתקים ומצלמים אותם אחד אחד באמצעות מכונת צילום.

מתחם הקורונה (צילום: קובי ריכטר, TPS)
בדיקות קורונה במתחם "היבדק וסע" | צילום: קובי ריכטר, TPS

"נמצאים באי-ודאות, הכי חשוב לשמור על בידוד"

לדברי גורם בכיר במערכת הבריאות, "בעקבות התקלה, בטוח שיש אנשים שקיבלו תשובה שלילית לקורונה כשזה בעצם חיובי. לכן המסר שחשוב להעביר לציבור: בכל מקרה ההמלצה לכולם היא לשמור על הבידוד".

בעקבות זאת, אחד מהנבדקים בשם א', שעבר בדיקה לגילוי נגיף הקורונה ואתמול קיבל תוצאה שלילית מספר: "בעקבות הפרסום של משרד הבריאות אני מאוד חושש שנפלה טעות בבדיקה שלי. אתמול קיבלתי תוצאה שלילית לאחר שעברתי את הבדיקה וזה שימח אותי מאוד -  ועכשיו אני חושש שמחר יגלו לי שנפלה טעות ואולי אני בסוף חולה". 

גורם בכיר באחת מקופות החולים מוסיף: "אנחנו נמצאים באי ודאות. יש תקלה במערך המעבדות. הקמנו חמ"ל, עשינו ישיבה ב'זום', שואלים אותנו: 'הודענו למטופל שהוא חיובי. גילינו שהוא ביקר באחת המרפאות שלו – להגיד לסגל להיכנס לבידוד או שלא?'. נתתי הנחייה שכל מה שכבר הופץ להתייחס כאילו התוצאות תקינות. במוצאי שבת תיעשה הערכת מצב נוספת, ואני מקווה שעד הלילה יגידו לנו מה מקור ומה גודל הטעות".

לדברי הגורם, בשלב זה עוד לא ברור היקף המחדל. "האם זה רק בדיקות של אתמול או שזה כבר כמה ימים או יותר משבוע?", תהה. "איפה הבעיה ומה הבעיה אנחנו עוד לא יודעים".

גורם שמעורה במערך הבדיקות הסביר כי ישנם כמה גורמים לבעייתיות מערכת הבדיקות: ראשית, ישנן מספר רב של מעבדות במוסדות שונים, ולכל אחת ישנה מערכת מידע אחרת ודרך אחרת לקדד תשובות. הזנת הבדיקות הנכנסות אינה מסונכרנת, וזיהוי החולים בזמן לקיחת הדגימה מתבצע על ידי גורמים שנים, בהם מד"א, בתי החולים וקופות החולים.

הקלדת החולים הידנית במעבדות בכניסת הבדיקות מסתמנת כשלב בעייתית מאוד, והיא נעשית בצורה שונה בכל מעבדה עם סיכוי גבוה לטעויות. לבסוף, גם קיבוץ התשובות למערכת מידע אחת שזמינה למשרד הבריאות נעשית ככל הנראה באופן ידני - דבר שהוא גם בעייתי מאוד. 

בגלל מחסור בציוד מגן: מד"א עוצרת את הבדיקות הלא-דחופות

אסתר אדמון, יו"ר הסתדרות המיקרוביולוגים, הביכוכימאים ועובדי המעבדות, מסרה בתגובה: "עד כה, עושות המעבדות הרפואיות עבודה מצוינת, מקצועית ומהימנה. הבעיה היא בחוסר הסדר בשטח - בין היתר, בפער בין הנתונים המתפרסמים של היקף הדיגום המטופלים לבין הגעתן למעבדות. כל דגימה, מרגע הגעתה לכל אחת מהמעבדות הרפואיות בשעות הפעילות, נבדקת תוך שש שעות, ומועברת התשובה מהמעבדות למשרד הבריאות, לפי הפרוטוקול. יש לבדוק את השרשרת ואת המסלול כולו, מרגע לקיחת הדגימה עד הגעתה למעבדה, ואופן מסירת התשובה על ידי משרד הבריאות"

בתוך כך, מד"א הפסיקה לבצע בדיקות קורונה שאינן דחופות, בשל מחסור בציוד מגן. בשלב זה מתבצעות רק בדיקות דחופות, ובדיקות במתחמי "הבדק וסע".