באבקה, בטבליות, עם חומצה היאלרונית או עם ויטמין C: תוספי הקולגן מציפים את המדפים, ובשנה האחרונה הם הפכו לשם החם והמדובר בתחום האסתטיקה. 

האם ההבטחה שעומדת מאחוריהם אכן מצדיקה את העלות הכספית הגבוהה, והאם באמת נמצא הפתרון האולטימטיבי להחלקת קמטים ולפנים צעירות וזוהרות יותר, שגם יכול לחסוך בהזרקות יקרות? הנשים שאנחנו דיברנו איתן לא חשו בשינוי ממשי. ד', בת 43, ניסתה ליטול את תוסף הקולגן באבקה. היא משתמשת במוצר כבר חודש וחצי, אך בינתיים מתקשה לחוש בשינוי משמעותי, ומדווחת בעיקר על שינוי קל במרקם העור: "אני לא יודעת אם זו סתם תחושה פסיכולוגית, אבל נראה לי שמאז תחילת השימוש העור שלי נעים יותר למגע. לגבי הקמטים – לצערי אני לא רואה כל שינוי בינתיים". גם ג', בת 41, שהשתמשה בתוסף במשך 6 חודשים, לא מדווחת על בשורה בקמטים, "ניסיתי קולגן בכמוסות", היא מספרת. "תוך זמן קצר הופיעו פצעונים על הפנים, אך לעומת זאת פתאום פסקה לי הנשירה המטרידה מהשיער. אני לא יודעת אם שתי העובדות האלה קשורות לעובדה שנטלתי את הקולגן". ומה אומרים המומחים?

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

נתחיל מכמה עובדות: "קולגן הוא אחד החלבונים החשובים ביותר בגוף האדם", מסבירה ד"ר מוניקה אלמן, מומחית ברפואת עור אסתטית". "הוא מרכיב חשוב בשלד, במפרקים ובסחוסים ומשמש לתמיכה, לשימור ולשיפור הגמישות והלחות של העור. הקולגן הוא מרכיב חשוב בדרמיס – השכבה האמצעית של העור, והוא ממלא תפקיד חשוב בשמירה על מוצקות העור, גמישותו והאלסטיות שלו. עם השנים, הגוף מייצר פחות קולגן איכותי, מה שמוביל ליצירת קמטוטים וקמטים".

האם תוספי קולגן באמת יכולים לשפר את מראה הפנים?

"כששוקלים ליטול תוסף מזון, חשוב להבין מהי האינטראקציה שלו עם הגוף, ולא מהן הסגולות שלו 'על הנייר'", אומרת ד"ר אתי שגיא, מומחית לרפואת עור ב"כללית", מחוז שרון שומרון. "אף כי לכאורה קולגן הוא רכיב שאמור להגדיל את רמת הקולגן בפנים, בפועל, הגוף שלנו פשוט לא יודע 'לתרגם' אותו להפחתה בקמטים. אני מניחה שיידרשו עוד פיתוחים של פורמולות שונות, וכמובן גם עוד עבודות גדולות שיוכיחו שהעסק הזה באמת עובד. עם זאת, אני חושבת שגם לאפקט הפלסבו יש יתרון בלתי מבוטל – אם מישהו נוטל את התוסף הזה ומרגיש שהפנים שלו נראות טוב יותר, אין כל מניעה שימשיך להשתמש בו".

גם ד"ר אלמן טרם נתקלה בעבודה רצינית שהוכיחה את יעילותם של התוספים. "אף שלא מדובר ברכיב מזיק, עדיין קיים מחסור במחקרים קליניים רציניים ומבוססים, שנעשו בטווח זמן רחב ועל קבוצות ביקורת משמעותיות. מעבר לכך, חשוב להבין שמראה העור שלנו מושפע מכל כך הרבה גורמים, ביניהם: זיהום אוויר, גיל מתקדם (שמשפיע גם על רפיון וגם על קמטים), איבוד שומן טבעי, מימיקה ואפילו בעיות שיניים. לכן, סביר שתוסף מזון כזה או אחר לא יוכל להוות פתרון לכל הבעיות האלה, בין שהוא מגיע בטבליות או באבקה".

קולגן  (צילום: קליה מור)
הגיעו גם אל שולחננו | צילום: קליה מור

"לא ברור לי איך מוצר כזה אמור לעבוד", מחזק את דעתן ד"ר ניר גל אור, מומחה לכירורגיה פלסטית ואסתטית ב"כללית" מחוז שרון שומרון. "אם נתייחס למשל לקולגן שנצרך ככמוסה המיועדת לבליעה, הרי שהיא אמורה לעבור פירוק בקיבה ובמעי, והגעתה ל'יעד' הסופי היא עניין מורכב ביותר. גם אם בסופו של דבר הקולגן יהפוך לחלבון זמין, באופן דומה אפשר לאכול גם שניצל ולקבל חלבון. גם לגבי קולגן במשחה – לא ברור לי כיצד הוא אמור לעבור את שכבות העור, כלומר לחדור דרך הדרמיס והאפידרמיס ולהחליק את הקמטים. אגב, אני נתקל במטופלות שמשתמשות בתוספי קולגן, אבל עד כה אף אחת לא העידה על שינוי משמעותי בזכות השימוש בהם".

יעיל לעצמות

למרות המחסור בעדויות מחקריות לגבי יעילותו של תוסף הקולגן, בכל זאת ישנם כמה יתרונות משמעותיים בנטילתו: "כמה מאמרים שבחנו את הנושא הראו כי תוספת קולגן עשויה לשפר את מערך התמיכה של עצמות הגוף, ובפועל לתרום לירידה בכאבי מפרקים ולשיפור מרקם העור בגוף. כך למשל, עבודות מחקר שונות שפורסמו ב"Journal Of Medical Nutrition And Nutraceuticals" הדגימו שנטילה של 2.5-5 מ"ג ליום למשך 8 שבועות שיפרה את מרקם העור בגוף, עזרה לבניית חלבונים ושיפרה את מדדי דלקות המפרקים", טוענת ד"ר אלטמן. "מאחר שאין כל נזק בנטילת התוסף, אני חושבת שבהחלט אפשר לנסות לבחון את ההשפעה לאחר שימוש בתוסף במשך 6 חודשים. אמנם, כאמור, סביר להניח שהאפקט יורגש פחות בפנים ויותר בגוף ובעצמות, אבל גם זה יתרון". ד"ר אלמן מציינת יתרון בריאותי נוסף של הקולגן: "לרכיב זה ישנה השפעה מטיבה על הלב ועל כלי הדם. ולכן, אני מציעה לאנשים בעלי רקע גנטי של מחלות לב ליטול אותו לאחר התייעצות עם קרדיולוג כמובן".

עוד ב-mako בריאות:
>> מושלם: המאכלים שאפשר לאכול כמה שרוצים מהם
>> מילת הקסם שתחולל פלאים בסקס שלכם
>> הפרמדיק סירב לבצע החייאה – אב המשפחה מת

אבץ וויטמין A: התוספים שכן תורמים למראה הפנים

שתי המומחיות שהתראיינו לכתבה ביקשו להבהיר שהן ממש לא נגד תוספי מזון ואפילו להפך מכך. הן ציינו כמה תוספים ותכשירים שידועים בהשפעתם המיטיבה על עור הפנים. רק חשוב להבהיר: לא מדובר בהמלצה רפואית ותמיד כדאי להתייעץ עם גורם מוסמך לפני שמחליטים ליטול תוסף תזונה.

ד"ר שגיא: "ידוע למשך שמריחת רטין A משפרת את מרקם הפנים ומעדנת קמטוטים בשימוש קבוע לאורך זמן וזה מוכח מדעית. גם ביוטין למשל הוא תוסף מזון שעשוי לעזור למי שסובל מציפורניים שבירות ומשיער חסר חיים.

ד"ר אלמן: " Q10 למשל הוא אנטי אוקסידנט ידוע שמשפיע על הלב ועל רקמות חיוניות. גם ויטמינים מקבוצת B חיוניים לשיפור תהליכים בתוך התאים. ולעניינינו – אבץ הוא אחד הפקטורים המשמעותיים שמסייעים בבניית תאים, והוא מסייע לבניית תאי עור וציפורניים שנחלשת עם השנים".

בשורה תחתונה, אם אתם מחפשים תחליף פשוט וזמין להזרקות למיניהן, כנראה שתאלצו להמתין להמצאה מוצלחת יותר.

>> בלי מזרק או סכין: האם באמת קיים טיפול קוסמטי שיכול להעלים קמטים?