בשל המלחמה, בתי המשפט פועלים במתכונת חירום ובעניינים דחופים בלבד. נכון לעכשיו, תקנות החירום חלות עד יום שישי הקרוב, והן יוארכו במידת הצורך. N12 עם כל מה שצריך לדעת.

אילו דיונים מתקיימים?

במצב החירום, מתקיימים דיונים דחופים בלבד. מדובר בדיוני מעצרים, עתירות דחופות לבג"ץ, סעדים זמניים דחופים בעניינים אזרחיים ועניינים דחופים בהוצאה לפועל, כמו בקשה לעכב יציאה מהארץ. לעומת זאת, דיונים שאינם דחופים יבוטלו, כמו למשל דיוני הוכחות בעניינים פליליים ואזרחיים או דיונים בעתירות שאינן דחופות בבג"ץ. מי שיקבע את מידת הדחיפות הוא נשיא בית המשפט הרלוונטי, והוא גם רשאי לחרוג מהרשימה שצוינה קודם מטעמים מיוחדים.

עד מתי תימשך מתכונת החירום?

לפי החלטת שר המשפטים, תקנות החירום יחולו נכון לעכשיו עד יום שישי. לצד זאת, שר המשפטים יאריך את התקנות בהתאם לצורך ולהתפתחויות.

ומה יהיה לגבי המהפכה המשפטית?

עד לפני כשבוע, הנושאים הבוערים ביותר על סדר היום היו המהפכה המשפטית, המחאה נגדה והדיונים בעתירות הקשורות אליה. כעת, באופן טבעי, הנושאים הללו ירדו ממרכז תשומת הלב הציבורית. לגבי המועדים שכבר נקבעו קודם לכן, ייתכן שחלקם יושפעו כתוצאה מהמצב, אך לא כולם. ביום ראשון הבא מתוכנן דיון בבג"ץ בעתירות נגד אי-כינוס הוועדה לבחירת שופטים. הדיון עשוי להידחות אם תקנות החירום יוארכו.

כבר בשבוע הבא סיימה את תפקידה שופטת בית המשפט העליון ענת ברון, ומחר (שני) תסיים את תפקידה הנשיאה אסתר חיות. כתוצאה מכך, החל ממחר יהיו שני שופטים חסרים בבית המשפט העליון בשל אי-כינוס הוועדה, לצד תקנים חסרים נוספים בבתי המשפט האחרים.

טקסי הפרישה של נשאית בית המשפט העליון אסתר חיות ושופטת בית המשפט העליון ענת ברון בוטלו בעקבות המלחמה. פרישתן של השופטות משפיעה גם על המועד האחרון לפרסום פסקי הדין בעניין החוק לביטול עילת הסבירות וחוק הנבצרות. שני פסקי הדין יתפרסמו לכל המאוחר בעוד כשלושה חודשים, לקראת אמצע חודש ינואר, כיוון שכל שופט רשאי לפרסם פסקי דין עד שלושה חודשים לאחר פרישתו. הדד-ליין לפרסום פסקי הדין לא צפוי להיות מושפע מהמצב הביטחוני.