רשימת המועמדים לבית המשפט העליון התפרסמה אתמול (חמישי), וכעת מתחיל הקרב האמיתי – על מינוי ארבעה שופטים חדשים לעליון.

המועמד בעל הסיכויים הגבוהים ביותר הוא ח'אלד כבוב, שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב, שצפוי להחליף את השופט ג'ורג' קרא ב"משבצת" השופט מהחברה הערבית בבית המשפט העליון. אם כבוב אכן יבחר, הוא יהיה שופט העליון הערבי-מוסלמי הראשון.

חאלד כבוב (צילום: פלאש/90 )
השופט ח'אלד כבוב, מקומו בבית המשפט העליון כמעט מובטח | צילום: פלאש/90

מועמדת נוספת בעלת סיכויים גבוהים היא השופטת גילה כנפי-שטייניץ, מפני שהיא עשויה לשמש כמועמדת פשרה בין השמרנים לליברלים בוועדה. כנפי-שטייניץ מכהנת כשופטת מחוזי והיא גם רעייתו של השר לשעבר יובל שטייניץ. את מועמדותה קידם שר המשפטים גדעון סער. בדומה לכך, יועמ"ש הכנסת לשעבר אייל ינון עשוי להיות מועמד מעניין מפני שגם הוא הוצב ברשימה על ידי סער, אך הוא עשוי לזכות לתמיכת גורמים נוספים, דוגמת ח"כ רייטן. 

איל ינון (צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות)
יועמ"ש הכנסת לשעבר אייל ינון | צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות

ברשימה שני מועמדים המשתייכים באופן מוצהר לקהילה הלהט"בית – הפרקליט הצבאי הראשי לשעבר שרון אפק ומ"מ מנכ"לית משרד המשפטים סיגל יעקבי. אם אחד מהם ייבחר זו תהיה תקרת זכוכית נוספת שתישבר. גם יעקבי היא מועמדת של שר המשפטים סער והיא זוכה נוסף על כך לתמיכת לשכת עורכי הדין. את אפק קידמה ח"כ אפרת רייטן ממפלגת העבודה.

הפרקליט הצבאי הראשי, שרון אפק (צילום: Roy Alima/Flash90, חדשות)
האלוף (במיל') שרון אפק - ישבור תקרת זכוכית נוספת? | צילום: Roy Alima/Flash90, חדשות
סיגל יעקובי (צילום: חדשות 12)
עו"ד סיגל יעקבי, זוכה לתמיכת שר המשפטים גדעון סער | צילום: חדשות 12

נציגי לשכת עורכי הדין אילנה סקר ומוחמד נעאמנה יפעלו למנות מועמדים נוספים המשמשים כעורכי דין בעלי ניסיון מעשי - יעקב שרביט ונתי שמחוני מהמגזר הפרטי ופרופ' יואב ספיר, הסנגור הציבורי הארצי לשעבר. ספיר זוכה אף הוא לתמיכת ח"כ אפרת רייטן ויתכן שהוא יהיה מוסכם גם על גורמים נוספים בוועדה.

נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות מבקשת לקדם שופטים מכהנים ובמיוחד את מנהל בתי המשפט, ד"ר יגאל מרזל, או את השופטת רות רונן מבית המשפט המחוזי בתל אביב. עם זאת, קידום השופטת רונן עשוי להיתקל בהתנגדות חריפה מצד האגף השמרני בוועדה.

כדי למנות שופט בבית המשפט העליון יש צורך להסכמה של שבעה חברי ועדה מתוך תשעה. לכן, אף על פי שיש רוב ליברלי מובהק בוועדה, גם האגף השמרני יכול לכפות מועמדים שמרניים או מועמדי פשרה. כך למשל, מועמד נוסף של שר המשפטים גדעון סער הוא השופט רם וינוגרד מבית המשפט המחוזי בירושלים. וינוגרד זוכה גם לתמיכת שרת הפנים איילת שקד לצד מועמדים נוספים - פרופ' דוד האן, ד"ר חגי ויניצקי והשופטים תמר בזק-רפפורט וצבי ויצמן.

כל ארבעת השופטים היוצאים משתייכים באופן מובהק לאגף הליברלי בבית המשפט העליון, מלבד המשנה לנשיאת העליון ניל הנדל שממוקם יחסית באמצע. לכן, גם הישג קטן לחברי הוועדה השמרנים עשוי להגדיל מעט את שיעור השופטים השמרנים בעליון.

מועמדים מעניינים נוספים הם פרופ' סוזי נבות, שזוכה לתמיכת ח"כ אפרת רייטן ממפלגת העבודה, והשופטים מיכל אגמון-גונן, רויטל יפה-כ"ץ ורון סוקול שנתמכים בעיקר על ידי שופטי העליון החברים בוועדה.