שנת 2020 הייתה שנה סוערת במערכת המשפט. בצל המתח הניכר עם הממשלה והכנסת והביקורת חסרת התקדים על הרשות השופטת, נרשמה עלייה משמעותית באיומים והטרדות כלפי שופטים. מנתונים שהגיעו לידי N12 עולה כי קיימת עלייה של כמעט 400% ביחס ל-2019 בכמות ההטרדות והאיומים.

על פי הנתונים שהתקבלו בבקשת חופש מידע שהגישה עמותת "הצלחה", ב-2020 הגישו שופטים 29 תלונות על איומים והטרדה. לשם השוואה, ב-2019 הוגשו רק 6 תלונות כאלו. בנוסף הוגשו ב-2019 גם שתי תלונות על פגיעה ברכוש.

בית המשפט העליון (צילום: אייל מרגולין, פלאש/90 )
עלייה של כמעט 400% בכמות האיומים וההטרדות | צילום: אייל מרגולין, פלאש/90

עוד מוקדם להצביע על המגמה בשנת 2021. בחודשים הראשונים של השנה הוגשו 3 תלונות על איומים והטרדה, ומדובר בעלייה ביחס לאותה תקופה בשנת 2019, אך פחות משנת 2020. עם זאת, מדובר בזמן קצר ובנתונים חלקיים ולכן עוד לא ניתן לקבוע אם חל שיפור.

עוד עולה מהנתונים כי ישנו שופט בדימוס שמקבל שירותי אבטחה אישיים עד היום בעקבות איומים הנשקפים לו. גם שופט מכהן אחד אובטח במהלך שנת 2019. עלות האבטחה הזאת היא כמיליון שקלים בשנה, בנוסף לעלות שעות אבטחה שוטפות שלטענת הנהלת בתי המשפט לא ניתן למדוד. 

אלעד מן (צילום: יובל טובול)
עו"ד אלעד מן, היועץ המשפטי של עמותת הצלחה | צילום: יובל טובול

עו"ד אלעד מן, היועץ המשפטי של עמותת הצלחה שהגישה את הבקשה, מסר: "קיימת חשיבות ציבורית רבה לניטור רף האיומים ורמת המסוכנות המופנית כלפי סמלי שלטון בישראל ובהם שופטים. גם בהיבט פרקטי חשוב לוודא שהעוסקים במלאכת השיפוט לא יאוימו באופן שיפגע בתפקידם ובעצמאותם ושיקול הדעת המקצועי שלהם. העניין חשוב גם בהיבט של מודעות ציבורית לאיומים מסוג זה".