בית המשפט המחוזי בבאר שבע זיכה מחמת הספק את החקלאי שי דרומי, שהואשם בהריגת פורץ שנכנס לחוותו שבנגב. דרומי זוכה גם מעבירה של גרימת חבלה. הוא הורשע בעבירה של החזקת נשק ונשיאת נשק בלבד. הכרעת הדין ניתנה ברוב של שני שופטים מול אחד, השופט אריאל ואגו שהתנגד לזיכוי.

עשרות בני משפחה, חברים ומכרים הגיעו לתמוך בחקלאי באולם בית המשפט שהפך מלא מפה לפה במהלך הכרעת הדין. דרומי עצמו נראה כמי שאבן גדולה נגולה מעל לבו, ואמר: "אני שמח שהשופטים קיבלו את עמדתנו. זו הייתה ירייה נואשת מול מתקפה אלימה של שנים". גם אמו, מירה דרומי, אמרה לעיתונאים לאחר הכרעת הדין כי "אני מאושרת. האמנתי שבית המשפט ימצא את הדרך להוציא את הצדק לאור".

השופטים: "הנסיבות נכפו עליו בעל כורחו"

הרכב השופטים, בראשות אב בית הדין יהושע פלפל והשופטים רחל ברקאי ואריאל ואגו, ציינו בהכרעת הדין כי הם אינם מתעלמים מהעובדה שבאירוע נקטלו חיי אדם. "הנאשם אינו איש מדון אשר ביקש סיטואציה זו עליו, הנסיבות נכפו עליו בעל כורחו", הדגישו השופטים.

מירי דרומי אימו של שי דרומי (צילום: חדשות 2)
מירה דרומי, אמו של שי, היום | צילום: חדשות 2

"כל שביקש הוא לחיות את חייו בשלווה באותה חווה שהקים במו ידיו בלב השממה ולהרחיק מעליו את אותם פורעים המבקשים את רכושו. הנאשם גילה צער וחמלה כלפי הנפגעים הן במילים והן במעשים. פעולותיו במהלך האירוע מעידות על כך".

השופטים הוסיפו כי אם דרומי ביקש לפגוע בהם במפגיע, הוא היה יוצא ממקום מחבואו תוך כדי ביצוע ירי מכוון אליהם, ללא כל אבחנה, אך לא כך עשה. "רק כאשר התוודע לפורצים וחש בסכנה הממשית והמוחשית לחייו נקט בפעולת הירי, אשר נעשתה בהרף אחד ומהיר שלא עלה על שניה וחצי".

"הנקודה העיקרית היא שזו היתה הגנה עצמית כשעמדתי מול אנשים שפרצו אלי הביתה, ולא אני פרצתי אליהם", אמר דרומי הבוקר בראיון לרזי ברקאי בגל"צ. "כל עולמי נחמס ונשדד ונרמס במשך שנים", הוסיף דרומי. "יחסיי עם הבדואים בסביבה היו וימשיכו להיות טובים מאוד. קיבלתי המון תמיכה ועידוד גם מחברי ושכניי הבדואים. זה עניין של דרך ארץ: לא נהייה בידיהם של אנשים מפירי חוק".

ראש ההרכב שזיכה את דרומי, נשיא בית המשפט המחוזי בבאר-שבע, יהושע פלפל פורש היום מתפקידו. הכרעת הדין הבוקר של דרומי היא ההחלטה האחרונה שלו.

ח"כ טיבי: "אות קין למערכת המשפט"; ח"כ תירוש: "ביתו של אדם - מבצרו"

שי דרומי לאחר שזוכה מהריגה  בבית המשפט בבאר שבע (צילום: שגיא בשן)
דרומי, היום רגע לפני הזיכוי | צילום: שגיא בשן

תגובות מעורבות במערכת הפוליטית להחלטת בית המשפט לזכות את דרומי. "עד כה ניצלו עבריינים את חולשת ידה של המשטרה, היעדר האכיפה ורחמנותם של השופטים", ציינה חברת הכנסת רונית תירוש (קדימה). "אך הבוקר בית המשפט אמר את דברו: ביתו של אדם הוא מבצרו. ידע כל פורץ או גנב כי סופו לתלייה".

ח"כ מיכאל בן ארי (האיחוד הלאומי) אמר בתגובה להכרעת הדין: "הגיע הזמן ששר המשפטים יערוך בדק בית בפרקליטות שגרמה לעינוי דין ליהודי שקיים את חובתו".

מנגד, אמר ח"כ אחמד טיבי: "הכרעת הדין היא אות קין על מצחה של מערכת המשפט הישראלית. חייו של ערבי, גם אם נורה בגב, אינם שווים בפני החוק".

ח"כ בראכה הוסיף: "משמעות פסק הדין היא העתקת המערב הפרוע למחוזותינו", אמר. "כל קאובוי הוא השופט והמוציא לפועל, ובמקרה הזה המוציא להורג.

גם חברת הכנסת יולי תמיר הביע מורת רוח מההחלטה. "הזיכוי של שי דרומי הופך את מדינת ישראל למערב פרוע. יש תחושה קשה שלגזר הדין יש קשר הדוק לכך שהנפגע היה בדואי".

"ההחלטה לזכות חקלאי שהגן על חייו ועל רכושו הינה אבן דרך משמעותית במאבק המתיש על ההגנה העצמית ועל הרכוש שהחקלאים נקלעים אליו כל יום" - כך אמר הבוקר אילן פרץ, מנכ"ל מושבי הנגב על החלטת בית המשפט.

"דרומי פגע בעבריינים שפרצו לביתו שהוכיחו שלא יהססו לפגוע בכל מי שיעמוד בדרכם. רשויות החוק גילו אחריות ותמיכה מוחלטת במאבק נגד פורעי החוק המאיימים על כל תושבי המדינה".

האישום: ירה למוות בבדואי שפרץ לחוותו

תזכורת: לפני שנה וחצי פרץ בדואי מדרום הארץ לחוותו של דרומי בנגב. דרומי התעורר בבהלה וירה למוות בפורץ. הוא נעצר, הוגש נגדו כתב אישום, ובישראל נפתח דיון ציבורי בשאלה- האם מותר לאזרחים להגן על עצמם מפני פורצים כשרשויות החוק לא מצליחות לעשות זאת.

השאלה הגיעה אל הכנסת, ולפני כשנה אושר החוק, שזכה לכינוי "חוק דרומי". על פי החוק, אדם לא יישא באחריות פלילית למעשה שעשה כדי לעצור מי שמתפרץ לרכושו, אלא אם המעשה היה בלתי סביר בעליל.

"על פניו מבחינה אובייקטיבית זה חוק לא ראוי", הפתיע דרומי בתגובה לאישור החוק. "החוק הזה ניתן לנו, האזרחים, כפיקדון, ואנחנו צריכים לנהוג בו במשנה זהירות. זה לא רישיון להרוג, אבל זו אפשרות לבלום תהליכים שהם לא טובים לנו".

דרומי הביע בזמנו צער איך שמעשיו הסתיימו, אך לא היה בטוח שלא היה עושה זאת שוב. "אובדן חייו של אדם זה דבר קשה, והבעתי את צערי על כך", הוא הבהיר. "כך השתלשלו האירועים ואין על מה להתחרט. אני לא גיבור. אני אדם פשוט".

כתבות נוספות בנושא:

דרומי: הרשויות כושלות בתפקידן - ואז מאשימות

המבחן הראשון של חוק דרומי

"חוק דרומי הוא חוק רע"