"גם דוד רוזן יודע שהוא הגזים" (צילום: עידו ארז, ynet)
ראש עיריית ירושלים לשעבר לפוליאנסקי | צילום: עידו ארז, ynet

שלושה נאשמים בלבד זוכו - אמנון ספרן, שמעון גלאון ויעקב אפרתי. למעט ראש הממשלה אהוד אולמרט וראש לשכתו לשעבר שולה זקן, עוד שמונה נאשמים הורשעו בפרשת השחיתות הגדולה הולילנד באישומים חמורים של שוחד והלבנת הון.

פרשת הולילנד: תקציר הכרעת הדין

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אורי לופוליאנסקי, ראש עיריית ירושלים לשעבר, שכיהן בתקופה הרלוונטית כסגן ראש העיר הורשע בלקיחת שוחד. הוא היה אחראי בין היתר על מחלקת תכנון העיר, האגף לרישוי ופיקוח בעירייה ומחלקת היטלי השבחה. כמו כן היה לופוליאנסקי חבר בוועדה המקומית לתכנון ובנייה בעיר. על פי השופט, גרסת עד המדינה בעניינו אינה במחלוקת ומעוגנת במסמכים.

"עד המדינה תיאר לאמיתו את מסלול הכספים ממנו לנאשם באמצעות יד שרה, עד המדינה תיאר נכונה את היקף התרומות, שהחלו רק לאחר שהפרויקט יצא לדרך", ציין השופט דוד רוזן. "הוא היה מודע לתרומות של מאות אלפי שקלים מיזמי הולילנד עבור יד שרה".

סנגוריו של לןפוליאנסקי אמרו בתגובה כי "בית המשפט הדגיש כי הוא לא לקח כסף לכיסו. בית המשפט משתמש בתואר 'צדיקות' לגביו וצריך לזכור את זה. אנו לא חושבים שזה סוף פסוק".

דני דנקנר הורשע בשוחד ובהלבנת הון. יו"ר בנק הפועלים לשעבר, שהורשע במרמה והפרת אמונים בפרשה אחרת, נאשם והורשע גם בפרשה זו. בשנים 2000-2004 כיהן כיו"ר דירקטוריון משותף של חברת תעשיות מלח לישראל בע"מ וסגן יו"ר דירקטוריון בנק הפועלים.

"מדובר בתופעה פסולה מושחתת ומשחיתה..בעלי ממון שבכוחם לשכור את שרותי המכער נהנים ממסלול ישיר... יש כאן השחתת נורמות. אני מפריד בין שתדלנות לגיטימית לשתדלנות פסולה. המכער יכול להניח מידע, ופרשנויות", ציין עליו דוד רוזן.

דני דנקנר (צילום: עידו ארז , ynet)
דני דנקנר. הורשע | צילום: עידו ארז , ynet

"זו הכרעת דין קשה מאוד, ויום קשה מאוד", ציין בתגובה פרקליטו של דנקנר, עו"ד נבות תל צור. "נקרא את הכרעת הדין נלמד אותה לעומק ונגיב רק אחרי. הופתענו מחומרת הדברים".

הלל צ'רני (צילום: פלאש 90, בן קלמר)
הלל צ'רני | צילום: פלאש 90, בן קלמר

הלל צ'רני, אחד מיזמי הפרויקט ובעל הזכויות על האדמה, הורשע במתן שוחד לראש הממשלה לשעבר אולמרט, לשולה זקן ולראש העירייה לשעבר לשעבר אורי לופוליאנסקי. בנוסף, הוא הורשע בהלבנת הון. "הוכחו יסודותיהם של חלק מהעבירות", קבע השופט לגביו. "עד המדינה קיבל על עצמו לעמוד בפרונט כשהיה ברור שנאשם 1 (צ'רני) צריך לשאת בשוחד..עד המדינה לא היה רשאי להוציא כסף ללא אישור צ'רני".

מאיר רבין היה עוזרו האישי של עד המדינה שמואל דכנר והעביר בפועל חלק נרחב מהכספים. הוא זוכה מהעברת 30 אלף דולר מחמת הספק אך הורשע בתשלום שוחד אחר ומורשע בעבירה של איסור הלבנת הון. "הנאשם ידע להוקיר יחסו החם של עד המדינה כלפיו, עד המדינה היה יקר מאוד לנאשם. הוא פעם כיד ימינו, פרט עבורו עשרות מיליוני שקלים, פרט עבורו צ'קים בסך כולל של 40 מיליון שקל וטען כי לא העביר כל שוחד".

הערעור נדחה. מאיר רבין (צילום: פלאש 90, גדעון מרקוביץ')
מאיר רבין | צילום: פלאש 90, גדעון מרקוביץ'

אביגדור קלנר, הורשע במתן שוחד של מאות אלפי שקלים - אך זוכה מהאשמות שונות אחרות, מחמת הספק. הןא ממקימי חברת "הולילנד פארק", שהיה מעורב באופן מלא בהחלטות סביב הפרויקט.

אביגדור קלנר (צילום: פלאש 90, יוסי זלייגר)
אביגדור קלנר | צילום: פלאש 90, יוסי זלייגר

"הנאשם תיאר את דרך ניהולו בחברות השונות, עדותו נבחנה ונקבעה כי גרסתו אינה שווה מאומה", ציין השופט. "אין לה משקל בכלל מול עדות עד המדינה. ניתן היה להשתכנע מהקשר החברי שלו עם עד המדינה. עד המדינה נמנע לאורך ימים ארוכים מלערב אותו וביקש לשמור עליו מפני רע".

עו"ד איתן מעוז, סנגורו של איש העסקים אביגדור קלנר: זה לא אירוע קל לקבל הכרעת דין כזו כי היא נסמכת על עדות עד המדינה, שגם השופט קבע כי קשה לקבל אותה. נלמד את 700 העמודים ונראה מה לעשות.

אורי שטרית, מהנדס העיר ירושלים בשנים 2000-2006, הורשע בקבלת שוחד של 130 אלף שקל. מתוקף תפקידו היה אחראי על קביעת מדיניות התכנון העירונית ושימש גורם מייעץ לוועדה המקומית וועדות המשנה. השופט קבע: "הוא נטל שוחד בעיניים פקוחות".

אורי שטרית (צילום: פלאש 90, אורי לנז)
אורי שטרית | צילום: פלאש 90, אורי לנז

אליעזר שמחיוף ואברהם פיינר שהיו חברי מועצת עיריית ירושלים שתחומיהם נשקו לתכנון ובנייה הורשעו בקבלת שוחד. עו"ד דוד ליבאי, שמייצג את אורי שטרית ואברהם פיינר אמר בתגובה: "זהו יום עצוב וקשה למדינה מבחינת מה שנחשף. זקוקים לזמן לבחון את ההכרעה".

התובע במשפט עו"ד יוני תדמור אמר כי מדובר בפרשה חמורה מאוד. "אנחנו חזרנו ואמרנו שאנו לא סבורים שמדובר רק במשפט אולמרט כי יש שורה של נאשמים: שחיתות בכל מוסדות השלטון איתם עד המדינה שמואל דכנר בא איתם במגע", הוא ציין.

מהי פרשת הולילנד?

במרכז פרשת הולילנד עומד פרויקט מגורים רחב היקף שמשתרע על שטח של כ-121 דונם בדרום מערב ירושלים - פרויקט חריג בנוף הירושלמי. החל משנות התשעים ביקשו בעלי האדמה להשביחה ולהרחיב את זכויות בנייה. לפני ההליכים עמד באותו מקום מלון הולילנד, שכלל כ-100 חדרי אירוח.

פרויקט הבנייה מעורר המחלוקת (צילום: AP)
פרויקט הענק בירושלים | צילום: AP

הפרשה הפכה לגלויה ב-6 באפריל 2010, עם מעצרם של חמישה מעורבים, בהם היזם הלל צ'רני, מהנדס העיר אורי שטרית ומקורבו ושותפו לשעבר של אולמרט, עו"ד אורי מסר. ניצנים ראשונים לפרשה פרסם העיתונאי יואב יצחק כבר ב-1996 וב-2002, אז כתב אודות אי-סדרים בפרויקט הולילנד. ביולי 2008 פרסם יצחק כתבה נוספת הנוגעת לקבלת שוחד בפרויקט וקשר את אולמרט לפרשת שחיתות רחבת היקף.

הרשימה המלאה
הרשימה המלאה | צילום:
481415
צילום:

אולמרט הורשע בקבלת שוחד - סיקור מיוחד:

ההכרעה בתיק הולילנד: אולמרט הורשע בשוחד

אולמרט נגד אולמרט: התקציב יילקח?

השופט דוד רוזן נגד הסדר הטיעון עם זקן

פרשת הולילנד - המדריך המלא

בין תיקים לזיכויים: כל פרשות אהוד אולמרט