לראשונה בתולדות המדינה ראש ממשלה לשעבר מורשע בעבירות שוחד ועשוי להישלח לכלא. שנתיים ושלושה חודשים לאחר תחילת משפט הולילנד, החליט הבוקר (ב') השופט דוד רוזן שלא לעכב את הכרעת הדין והרשיע את מרבית הנאשמים - ובראשם את ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט - שלדבריו שיקר והונה את בית המשפט במהלך עדותו. "עד המדינה קנה את שירותיו של אולמרט", ציין השופט והוסיף שאולמרט היה בבחינת "מי שלא יודע ולא שומע". הוא קבע כי הטיעונים לעונש יימסרו ב-28 באפריל, ועיכב עד אז את יציאתם מהארץ של המורשעים. הצטרפו למשדר המיוחד בערוץ 2 ובאתרי חדשות 2 Online.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

השופט רוזן דחה מכל וכל את עדותו של ראש הממשלה לשעבר ואף טען כי אולמרט שיקר על דוכן העדים. לדבריו, אולמרט טען כי עד המדינה שמואל דכנר היה "מאכער" ואף תיאר אותו כ"יהודי עם מקל" וכ"קמצן", תיאורים שאינם משקפים את המציאות. "נאשם 8 (אולמרט) ניחן בראייה חדה ומפוכחת מאין כמותה, הוא ביקש לבטל ולהנמיך את עד המדינה, גם במחיר של אמירת שקר בבית המשפט", קבע השופט.

פרשת הולילנד: תקציר הכרעת הדין

"הוא רצה שאף אחד לא יאמין לי" (צילום: פלאש 90, יוסי זמיר)
זה מול זה, זקן ואולמרט | צילום: פלאש 90, יוסי זמיר

לאורך דקות ארוכות, תיאר השופט רוזן את קו ההגנה של אולמרט כנלעג ותקף את התנהלות עורכי דינו. ראש הממשלה לשעבר נותר בפנים חתומות לאורך הקראת הדברים הקשים, שיגר מסרונים למקורביו ונמנע מכל מגע עם ראש לשכתו לשעבר שולה זקן, שרק לאחרונה הסכימה להעיד נגדו.

על פי הכרעת הדין, ראש הממשלה לשעבר קיבל שוחד באמצעות כספים שהועברו לכיסוי גירעונות של אחיו יוסי אולמרט. "לאחר שהוסבר לו שיש עדויות, יוסי אולמרט אישר דברים עיקריים בעדות עד המדינה. הכסף הועבר לו באמצעות 6 צ'קים דחויים", הדגיש השופט. "עד המדינה העביר ליוסי אולמרט סכום גדול, 500 אלף שקלים".

אולמרט, הבוקר (צילום: פלאש 90, טל שחר)
אולמרט, הבוקר | צילום: פלאש 90, טל שחר

לדברי השופט, יוסי אולמרט לא הכיר כלל את עד המדינה שמואל דכנר ולא סביר שדכנר, שנהג להסתובב במסדרונות עיריית ירושלים בזמן שאולמרט כיהן כראש העייריה, לא עדכן את האחרון בכספים שהועברו. "הוסכם כי הכסף לא ניתן מטעמי צדיקות, אלא כדי להניע אותו בקידום הפרוייקטים המקודמים על ידיו. עד המדינה סיפר בחופשיות וללא מורא וגם לנאשמת 9 (שולה זקן) על ההעברות", פסק השופט.

עוד קבע השופט כי דכנר העביר את הכספים לא מטוב לבו, אלא בשל אינטרסים אישיים וכלכליים ברורים. "הוא ראה לנגד עיניו את התועלת הצומחת לו מהשקעה זאת. עד המדינה קנה את שירותיו של אולמרט. הוא לא התחבר בקשרי רעות - זה היה קשר עסקי", פסק השופט רוזן.

השופט דחה לחלוטין את גרסתו של אולמרט והרשיע אותו בעבירת השוחד. "הוכח בבית המשפט כי עד המדינה העביר כספים לכיסוי הגירעונות של אולמרט. הנאשם קידם את פרויקט הולילנד. הוא השתמש שוב באוצר הפלא שעמד לרשותו - עד המדינה", ציין השופט. הוא זיכה את אולמרט מחמת הספק בשניים מהאישומים הפעוטים יותר.

 

שולה זקן, הולילנד (צילום: חדשות 2)
זקן בבית המשפט, היום | צילום: חדשות 2

גם זקן הורשעה: "ראתה בעד המדינה מכרה זהב"

מאולמרט עבר השופט למי שהייתה ראש לשכתו וליוותה אותו לאורך קרוב לשלושה עשורים - שולה זקן. הוא הרשיע אותה בכל האישומים נגדה של קבלת שוחד בסך מאות אלפי שקלים, מלבד אישום אחד הקשור להעברת כספים זניחה. הוא תיאר את זקן כ"פותחת הדלתות" עבור עד המדינה, זו שהובילה אותו לאולמרט. "בינה לבין עד המדינה היו יחסי ידידות. עד המדינה ראה בה יעד משני. היא לא יכלה שלא לחבב את עד המדינה - הוא ידע לומר לה מילים חמות. הוא היה מוכן לקבל אותה לעבודה במשרדו", ציין השופט. עוד הוסיף כי זקן הייתה מודעת לכוחה ולהשפעתה ותמורת הכספים שהוזרמו לכיסה פעלה לטובת עד המדינה, שבו ראתה "מכרה זהב".

השופט מתח ביקורת על החלטת הפרקליטות לחתום עם זקן על הסכם עד מדינה, שתמורתו תרצה עונש מפוחת של 11 חודשים בפועל. רוזן דרש פירוט אודות ההסכם, וקבע כי יש לשקול את קיומו. "כפי שראיתם לא מדובר בפקידה זוטרה, לא מישהי שסטתה, זה גורם מרכזי שנטל מאות אלפים לעצמה, גורם עצמאי - לא תמיד עשתה הכל בידיעת אולמרט" אמר השופט והוסיף: "תצטרכו לעשות כל שבידכם כדי שאקל בעונשה. מילים על שיבוש זה לא רציני בשלב זה".

השופט רוזן (צילום: עידו ארז , ynet, חדשות)
השופט דוד רוזן | צילום: עידו ארז , ynet, חדשות

התובע: "התנהלות מסמרת שיער"

השופט רוזן שיבח את עדותו של עד המדינה שמואל דכנר שהלך לעולמו במהלך המשפט, ופירט את חומרת המעשים שחשף. "מדובר במעשים מושחתים ומסואבים. היריעה הרחבה חשפה מערכות ציבור שהרקיבו והתרקבו לאורך שנים", קבע. "מאות אלפי שקלים הוזרמו לנבחרי ציבור. הכספים המזוהמים ניתנו בדרך קלוקלת כמפורט בהכרעת הדין".

השופט סיפר על קשייו הרפואיים של העד דכנר, שהעיד למרות שהרופאים קבעו כי הוא אינו בקו הבריאות, ולא חדל מלהגיע לדיונים עד ליום מותו. השופט הדגיש כי מדובר בעבריין שפעל מאינטרסים אישיים, שהחליט לפעול לאחר שבחן את שיקוליו. "הוא סיפר על זיוף שקר ושיחוד שיטתי של פקידי ציבור. עד המדינה פעל בנכלוליות, ובשנים האחרונות לא היסס לשקר ולהונות", הוסיף השופט רוזן.

בתום הדיון בירך התובע בתיק עו"ד יוני תדמור על ההרשעה ואמר: "התוצאה וההכרעה הן הוכחה שהנוגדנים של החברה הישראלית עדיין פעילים. מדבור במאבק עיקש וחסר פשרות. לפני 4 שנים התייצב עד המדינה שמואל דכנר, שהלך לעולמו במהלך הדיונים, בפני רשויות האכיפה וגולל סיפור בלתי נתפס של שחיתות שפשטה במשך שנים. השופט הכריע כי אין מדובר בסיפורי בדים, אלא בהתנהלות מסמרת שיער".

"יידע כל לוקח ונותן שוחד כי גם אם הוא פועל במחשכים לא לעולם חוסן - דינם של מעשים אלה להיחשף", הוסיף עו"ד תדמור. "המשטרה והפרקליטות לא יחסכו מאמצים למגר תופעות פסולות אלה. כך נעשה". הוא הודה לפרקליט המדינה לשעבר משה לדור, "שהוביל אותנו בנחישות אין קץ לעבר התוצאה הזאת".

אולמרט הבא בתור? ארכיון (צילום: דרור עינב)
ראש הממשלה לשעבר, הבוקר | צילום: דרור עינב

סנגורי אולמרט: לא נאמרה המילה האחרונה

בתום הדיון יצאו הנאשמים מאולם בית המשפט, כשמרביתם נראים המומים מהכרעת השופט. סנגורו של אולמרט, עורך הדין אלי זהר: "המהלך עוד לא נגמר. צריך ללמוד את הנושא, ואיך אנחנו ממשיכים מכאן ואילך. לא נאמר שום דבר על נוהל כניסה ולא על כל נוהל אחר, אלא על קביעה שהוא לא לקח כספים לכיסו לאורך כל הדרך".

עו"ד רועי בלכר, שמייצג גם הוא את אולמרט, הבהיר כי מדובר ביום לא פשוט עבור ראש הממשלה לשעבר. "אנחנו נלמד את הכרעת הדין ואנחנו צריכים להיערך לטיעונים לעונש. עד המדינה שמואל דכנר לא נחקר בחקירה נגדית, הראיות לגבי הקשר ליוסי אולמרט הן ראיות נסיבתיות. לא נאמרה המילה האחרונה נשקול את צעדנו", הדגיש.

מהי פרשת הולילנד?

במרכז פרשת הולילנד עומד פרויקט מגורים רחב היקף שמשתרע על שטח של כ-121 דונם בדרום מערב ירושלים - פרויקט חריג בנוף הירושלמי. החל משנות התשעים ביקשו בעלי האדמה להשביחה ולהרחיב את זכויות בנייה. לפני ההליכים עמד באותו מקום מלון הולילנד, שכלל כ-100 חדרי אירוח.

הפרשה הפכה לגלויה ב-6 באפריל 2010, עם מעצרם של חמישה מעורבים, בהם היזם הלל צ'רני, מהנדס העיר אורי שטרית ומקורבו ושותפו לשעבר של אולמרט, עו"ד אורי מסר. ניצנים ראשונים לפרשה פרסם העיתונאי יואב יצחק כבר ב-1996 וב-2002, אז כתב אודות אי-סדרים בפרויקט הולילנד. ביולי 2008 פרסם יצחק כתבה נוספת הנוגעת לקבלת שוחד בפרויקט וקשר את אולמרט לפרשת שחיתות רחבת היקף.

פרויקט הבנייה מעורר המחלוקת (צילום: AP)
מתחם הולילנד בירושלים | צילום: AP

לאחר הפרסום פתחה היחידה הארצית לחקירות הונאה בחקירה סמויה, שהתפרסמה לאחר המעצרים הראשונים. ההתקדמות המהותית בחקירה נבעה מגיוסו של שמואל דכנר לעד מדינה. לפני שהחליט להעיד הכין דכנר טיוטת כתב תביעה נגד יזמי הולילנד, בטענה כי לא עמדו בסיכומים עמו. בטיוטה זו כלל את תשלומי השוחד שלטענתו הועברו דרכו לאורך השנים. כתב האישום, שהוגש בינואר 2012, כלל 16 נאשמים - 13 בני אדם ושלוש חברות.

עורכי הדין מחכים להכרעה (צילום: עידו ארז, ynet)
עורכי הדין מחכים להכרעה | צילום: עידו ארז, ynet

מי הנאשמים בפרשה?

כתב האישום, שהוגש בינואר 2012, כלל 16 נאשמים - 13 בני אדם ושלוש חברות.

  • אהוד אולמרט: ראש הממשלה לשעבר הוא הנאשם הבולט ביותר ברשימה. אולמרט כיהן כראש עיריית ירושלים בשנים 1993-2003. ב-2003 נבחר לכנסת מטעם הליכוד והושבע זמן קצר לאחר מכן לשר התעשייה, המסחר והתעסוקה ולממלא מקום ראש הממשלה.
  • שולה זקן: עוזרתו הקרובה של אולמרט במשך מספר עשורים ומי שהייתה ראש לשכתו בכל תפקידיו הציבוריים.
  • הלל צ'רני: אחד מיזמי הפרויקט ובעל הזכויות על האדמה.
  • אביגדור קלנר: ממקימי חברת "הולילנד פארק", שהיה מעורב באופן מלא בהחלטות סביב הפרויקט.
  • מאיר רבין: היה עוזרו האישי של עד המדינה שמואל דכנר והעביר בפועל חלק נרחב מהכספים.
  • אורי לופוליאנסקי: ראש עיריית ירושלים לשעבר, שכיהן בתקופה הרלוונטית כסגן ראש העיר. היה אחראי בין היתר על מחלקת תכנון העיר, האגף לרישוי ופיקוח בעירייה ומחלקת היטלי השבחה. כמו כן היה לופוליאנסקי חבר בוועדה המקומית לתכנון ובנייה בעיר.
  • יעקב אפרתי: כיהן כמנכ"ל משרד התשתיות. בשנים 2001-2008 כיהן כמנהל מינהל מקרקעי ישראל.
  • דני דנקנר: יו"ר בנק הפועלים לשעבר, שהורשע במרמה והפרת אמונים בפרשה אחרת, נאשם גם בפרשה זו. בשנים 2000-2004 כיהן כיו"ר דירקטוריון משותף של חברת תעשיות מלח לישראל בע"מ וסגן יו"ר דירקטוריון בנק הפועלים.
  • אורי שטרית: מהנדס העיר ירושלים בשנים 2000-2006. מתוקף תפקידו היה אחראי על קביעת מדיניות התכנון העירונית ושימש גורם מייעץ לוועדה המקומית וועדות המשנה.
  • אמנון ספרן ושמעון גלאון: תפקדו כמנהלים בחלק מהחברות שהיו מעורבות בפרויקט.
  • אליעזר שמחיוף ואברהם פנר: חברי מועצת עיריית ירושלים שתחומי אחריותם נשקו לתכנון ובנייה.
הרשימה המלאה
צילום:
481415
צילום:

בהכנת הכתבה השתתפו: אסף יחזקאלי, גיא פלג, סיון רהב-מאיר, עמית סגל, עזרי עמרם וגלעד שלמור.

אולמרט הורשע בקבלת שוחד - סיקור מיוחד:

פרשת הולילנד: תקציר הכרעת הדין

ההכרעה בתיק הולילנד: אולמרט הורשע בשוחד

הולילנד: מי הורשע ומי זוכה?

אולמרט נגד אולמרט: התקציב יילקח?

השופט דוד רוזן נגד הסדר הטיעון עם זקן

פרשת הולילנד - המדריך המלא

בין תיקים לזיכויים: כל פרשות אהוד אולמרט