כמעט שלוש שנים לאחר שנחשפו החשדות נגדו, נפתח הבוקר בבית המשפט המחוזי בת"א משפטו של נשיא המדינה לשעבר משה קצב.

"אנחנו יוצאים למאבק קשה, ארוך, לטיהור שמי, ואני מבטיח שבעזרת השם, אני אצא זכאי", אמר הבוקר הנשיא לשעבר עם הגעתו לבית המשפט המחוזי בתל אביב. "אני רוצה שהמשפט יסוקר בהגינות", הדגיש פעם אחר פעם. לראשונה מזה זמן רב, לא נראתה רעייתו גילה לצידו בהופעה פומבית.

"כאן, זה כבר לא משפט שדה, כאן לא יחרצו את דיני מבלי לראות אותי, מבלי לשמוע אותי, מבלי לקרוא את כל חומרי החקירה", אמר קצב. "הפרקליטות במשך שנתיים ויותר אומרת שיש לה ספקות, שיש התלבטויות, שיש סיכוי גדול לזיכוי מוחלט. היא העבירה חוות דעת שסירבה לתת להם פרסום, שמחזקות את עמדתי", הוא הוסיף.

גם פרקליטיו של קצב בטוחים בחפותו. "אנחנו מאמינים שייעשה צדק, אנחנו סומכים על בית המשפט", אמר הבוקר עו"ד ציון אמיר, אחד מעורכי דינו של הנשיא לשעבר. "התגובה שלנו לכתב האישום היא כפירה מוחלטת באישומים המיוחסים, וזה לא הולך להשתנות", הוסיף אמיר.

עו"ד אמיר סיפק גם הסבר לבקשת דחיית הדיון מאתמול, וטען כי חומרי החקירה, 11 ארגזים עם עשרות קלסרים ושבעים דיסקים, הגיעו לצוות ההגנה של קצב רק שלשום.

טרם פתיחת הדיון התיישב קצב על ספסלי הצופים באולם בית המשפט, המוצבים מול כס השופט, ולא על ספספל הנאשמים כפי שנדרש ממנו. בשלב מסויים ביקשו ממנו אנשי בית המשפט לעבור לספסל הנאשמים וכשבושש מלעשות זאת אמרו לו: "אדוני, אין מה לעשות".

במקביל לדיון התנהלה מחוץ לבית המשפט הפגנה של ארגוני הסיוע לנפגעות תקיפה מינית. הן לבשו חולצות עליהן הטבעה כתובת "כולנו א'". אחת המפגינות אמרה הבוקר כי הן "באו להזדהות עם הנשים שהותקפו, ועם מה שעומד לעבור עליהן עכשיו".

חילופי דברים בין השופטים לפרקליטיו של קצב

בפתיחת הדיון הודיע עו"ד אמיר הנשיא כופר בהאשמות המיוחסות לו. השופט ג'ורג' קרא הורה לפרקליטיו של הנשיא לשעבר להגיש תגובה מפורטת לכתב האישום בתוך 30 ימים. מייד לאחר מכן התפתחו חילופי דברים בין פרקליטיו של קצב לצוות השופטים.

השופט קרא הודיע כי הוא מעוניין לקיים את המשפט באופן מרתוני, ומדי שבוע הוא דורש לערוך ארבעה דיונים במשפט. "איננו מסכימים לכך", הודיעו פרקליטיו של קצב. "יש לנו תיקים נוספים והתחייבויות נוספות", ציינו. "למה זה צריך לעניין אותי?", השיב קרא. "אתם שלושה פרקליטים, תתחלקו בנטל. לא ניתן למרוח את המשפט הזה", הוסיף.

הפרקליטים השיבו אש: "גם אמבה לא יכולה להתחלק יותר", אמרו. בסופו של דבר הורה צוות השופטים לקיים ארבעה דיונים מדי שבוע, החל מראשית חודש ספטמבר.

התובעים במשפט: לתת לבית המשפט לעשות את עבודתו

"הוגש כתב אישום לבית המשפט ומיתה יש לאפשר לבית המשפט לעשות את עבודתו במקצועיות ובאחריות", אמרה הבוקר עו"ד רונית עמיאל, התובעת במשפט מהפרקליטות. "אנו מאמינים שגם התקשורת תדע למלא את תפקידה באחריות ובמקצועיות ותיתן לבית המשפט למלא את חובתו לנהל משפט פלילי כראוי", הוסיפה.

הפרקליטות ביקשה לנהל את המשפט בדלתיים סגורות, כנהוג במשפטי עבירות מין. פרקליטה של א' נעתר לבקשה.

דניאל סרור, פרקליטה של א' ממשרד התיירות, התייחס הבוקר גם הוא לפתיחת המשפט. "אנחנו תולים את יהבנו בבית המשפט, שהבירור ייעשה כמה שיותר מהר", אמר, והוסיף: "עינוי הדין שנגרם למרשתי עד היום הוא לא יתואר, ולכן אנחנו שבעי רצון שהמשפט יתנהל מיום ליום". עו"ד סרור אמר כי "א' אישה חזקה ואמיצה, ובזכות כך עמדה בתקופה הקשה שעברה עליה".

שני מעשי אונס, מעשה מגונה והטרדה מינית

מי שהיה האזרח מספר אחת של מדינת ישראל מואשם בביצוע שני מעשי אונס ומעשה מגונה בכוח בא' ממשרד התיירות, במעשה מגונה בכוח ובהטרדה מינית של שתי עובדות נוספות בבית הנשיא. כמו כן מואשם קצב בשיבוש הליכי משפט.

אמש דחתה נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, את עתירת הנשיא לשעבר להעביר את מיקום משפטו, מסיבה מביכה משהו.

סנגורי קצב עתרו לבית המשפט העליון בבקשה להעביר את מיקום הדיון הבוקר מפני שלטענתם, 25 מתוך 56 עדי התביעה מתגוררים בירושלים וכן 3 העדות המרכזיות בתיק. הטיעון המרכזי היה נוחותו של הנשיא לשעבר.

משה קצב הנשיא לשעבר בדרכו החוצה מבית המשפט (צילום: חדשות 2)
קצב, הבוקר בבית המשפט | צילום: חדשות 2

אבל בייניש גילתה שהמרחק בין קריית מלאכי לתל אביב קצר יותר מהמרחק בין קריית מלאכי לבאר שבע, ולכן דחתה את העתירה. "לא מצאתי כי יש בטיעוני המבקש להורות על קבלת בקשתו, הן בגלל שזו הוגשה יום אחד בלבד לפני מועד הדיון, והן בגלל שבבקשתו טוען המבקש כי נוחותו היא לקיים את הדיון בביהמ"ש המחוזי בבאר שבע אליו משויך מנהלית מקום מגוריו קריית מלאכי. עם זאת, המרחק בין קריית מלאכי לבין תל אביב קצר יותר מהמרחק בין קריית מלאכי לבין באר שבע", כתבה השופטת.

כתב האישום: אונס, מעשה מגונה בכפייה והטרדה מינית

כשבוע לאחר נאום ההשתלחות בן 3 השעות שנשא קצב, הוגש בבית המשפט המחוזי בתל אביב בחודש מרס כתב האישום נגדו, שהתפרס על פני תשעה עמודים.

"מצער מאוד שהיועץ המשפטי לממשלה לא קיבל את המלצת חמשת הבכירים בפרקליטות המדינה שהציעו לסגור את התיק", מסר אז יועץ התקשורת של קצב, אמנון שומרון, בתגובה להחלטה. "מדובר בכתב אישום ללא תשתית ראייתית. ההתעקשות של מזוז להגיש את כתב האישום תתברר בבית המשפט".

מני מזוז היועץ המשפטי לממשלה (חדשות 2) (צילום: חדשות 2)
מני מזוז. "רצה את ראשו" | צילום: חדשות 2

מכתב האישום עליו חתום פרקליט המדינה משה לדור, עולה כי במשך שנים ארוכות בהן כיהן בשורה של תפקידים ציבוריים בכירים במדינה, בהם שר ונשיא המדינה, ניצל קצב לרעה את מעמדו ומרותו בלשכות בהן כיהן כדי לקיים מגעים בעלי אופי מיני עם עובדות שהיו כפופות לו.

"הנאשם פנה לעובדות בהן מצא עניין מיני, נהג להחמיא להופעתן החיצונית, התעניין בנושאים אישיים ואינטימיים הנוגעים לחייהן הפרטיים, וכן ניסה ליזום עמן מגעים פיזיים, גם בניגוד לרצונן", לשון כתב האישום. "כדי להשיג שיתוף פעולה עם יוזמותיו המיניות, ניצל הנאשם את מעמדו לרומם, או לפגוע כחפצו. בין המעשים שביצע הנאשם בעובדות לשכתו: הטרדה מינית, מעשים מגונים ואינוס".

פרשת קצב - סיקור מיוחד:

הווידאופדיה: משה קצב

כתב אישום: מדינת ישראל נגד משה קצב 

השופט קרא ינהל את משפטו של קצב

מקורבי קצב: מזוז רצה את ראשו

נאום של שלוש שעות - בלי אף הוכחה 

מסיבת העיתונאים הבלתי נשכחת: "משה קצב הוא סוטה" 

נאום האימים: קצב נגד ערוץ 2