מחאת האתיופים לפני כחודש בת"א (צילום: Tomer Neuberg/Flash90, חדשות)
מחאת יוצאי אתיופיה, ינואר 2019 | צילום: Tomer Neuberg/Flash90, חדשות

"רמסו לו את הביטחון העצמי והפכו אותו לילד מפוחד": לא' בן ה-16, תלמיד מצטיין ממוצא אתיופי, נמאס ששוטרים עוצרים אותו לתשאול רק בגלל צבע עורו. כעת, אחרי שעוכב לתשאול בידי שוטרים כבר שלוש פעמים בשכונת מגוריו, הוא פונה בתביעה תקדימית לבית המשפט.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"תביעה זו עוסקת במקרה חמור במיוחד של עיכוב, תחקור וחיפוש גופני משפיל שבוצעו בידי שלושה שוטרים שונים, ללא כל בסיס חוקי ועל בסיס תיוג גזעי (פרופיילינג) בשלושה אירועים שונים", מוסבר בכתב התביעה.

לפי כתב התביעה, א' הוא "ילד טוב ירושלים" שמעולם לא הסתבך עם רשויות החוק. למרות זאת, הוא סומן שוב ושוב כחשוד המחייב בידוק משטרתי. באחד המקרים הוא היה בדרכו לחדר הכושר, לבוש בבגדי ספורט ונושא תיק אימונים, כששוטר החליט לבצע עליו חיפוש ותשאל אותו במשך כ-20 דקות.

בכל אחד מהאירועים המתוארים בכתב התביעה נשאל א' כיצד הוא קשור לשכונה שבה נמצא. לטענת התביעה, שאלה זו משקפת את הנחת השוטרים כי צעיר ממוצא אתיופי אינו "מתאים" לשכונה זו. באחד המקרים אף נשאל הנער כיצד השיג את השעון והשרשרת שענד לגופו. שאלה זו משקפת תפיסה לפיה לא סביר שנער שחור יהיה בעלים של שעון ושרשרת, ושהם בוודאי גנובים.

התביעה מפרטת את ההשפעה הקשה שהייתה לאירועים על א'. "האירועים רמסו את הביטחון העצמי של התובע", נטען. "הוא הפך מילד גאה שחש עצמו שייך לשכונה שבה הוא גר, לעירו ולמדינתו לילד מפוחד שחש ניכור וזרות מצד הסביבה ומתהלך כאילו אות קין צרובה על מצחו".

"בשכונה שלי אני מרגיש מפוחד"

במסגרת סדרת הכתבות "גזענות אחת ביום", פרויקט עדויות של בני העדה האתיופית שמדברים על מקרי גזענות שחוו בחברה הישראלית, סיפרו א' ואחיו י' על המפגשים שלהם עם השוטרים.

"בניגוד לחברים שלי כשאני רואה ניידת אני מפחד, כשאני רואה שוטר אני מפחד", סיפר א'. הוא החליט להצטלם בפנים מוצללות וסיפר כי הוא מעדיף שלא יראו אותו כדי לא להרגיש שונה ליד חבריו שעליהם אמר: "כשהם מרגישים שהם בטוחים בסביבה שלהם אני לא מרגיש שאני בטוח".

אחיו של א', י', סיפר גם הוא על התחושות הקשות שיש לאחיו בעקבות היחס מהמשטרה: "תתארי לך מה זה ילד בגיל 16 עם תחושות קשות, הדבר היחיד שמחבר בין המקרים זה צבע העור - אין משהו אחר".

אחרי המקרה האחרון י' החליט לשתף במה שעובר על אחיו וכתב פוסט בפייסבוק כדי לנסות לשנות בעבור אחיו את המציאות הלא הגיונית שבה הוא חי. "זה לא ממקום של בכיינות, יש פה כאב אמיתי", אמר וסיפר על כך שלמרות שהוא והאחים שלו הם ילידי הארץ ששירתו בצבא ולמדו באקדמיה - השוטרים עדיין עוצרים אותם ללא כל סיבה. "הערכים שחונכנו עליהם זה לתרום ולהחזיר למדינה, אין לי איך להסביר שעוצרים אותו שוב ושוב. יש פה ילד מצולק".

מהמשטרה נמסר בתגובה: ככל שהוגשה תביעה בבית המשפט יתבררו הטענות במסגרת ההליך המשפטי. למעלה מן הצורך נציין, שהטענות נבחנו ביסודיות במסגרת תלונות ציבור שהוגשו ונמצא כי הן אינן מוצדקות וכי נסיון להפגש עם בני המשפחה סורבו.